//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Οι κάτοικοι του νησιού στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (61%), ινδουιστές (21%), μουσουλμάνοι και χριστιανοί (7%).
Η Κάντυ είναι γνωστή για το Ναό του Δοντιού ( Sri Dalada Maligawa), που στεγάζει το ιερότερο θρησκευτικό λείψανο της Σρι Λάνκα: ένα δόντι του Βούδα. Η χρυσή κασετίνα όπου φυλάσσεται παρουσιάζεται στους πιστούς τρεις φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια ενός κάπως θορυβώδους τελετουργικού με αθρόα προσέλευση προσκυνητών. Συνοδεία ξέφρενων τυμπανοκρουσιών και υπό τους ήχους τρομπετών, μία τεράστια ουρά προσκυνητών και τουριστών παρελαύνει μπροστά από τον ανοιχτό ναΐσκο όπου φυλάσσεται το δόντι.

Ιερό Δένδρο Μπο
Βουδιστές μοναχοί περιφρουρούν μέρα και νύχτα το Ιερό Δένδρο Μπο στην Ανουρανταπούρα.  Σημαίες   προσευχής ανεμίζουν στην αύρα και οι προσφορές των πιστών στοιβάζονται στη βάση του κορμού. Κάτω από τα ανοιχτά κλαδιά οι προσκυνητές προσεύχονται ή διαλογίζονται. Το δένδρο υπάρχει από το 245 π.χ., όταν εισήχθη ο βουδισμός στη Σρι Λάνκα. Πιστεύεται ότι φύτρωσε από ένα κλαδάκι του δένδρου της φώτισης του Βούδα.
Το δένδρο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Mihindu Mawatha και Kurunegala.

Η Κορυφή του Αδάμ
«Αγγίζετε» ουρανό ακολουθώντας το μονοπάτι των προσκυνητών που οδηγεί στην κορυφή αυτού του ιερού βουνού

Σημαίες προσευχής ξεφτισμένες από τον αέρα και τη βροχή κυματίζουν στην αύρα της μέρας που χαράζει πάνω από τη ζούγκλα στους καταπράσινους πρόποδες της κορυφής του Αδάμ, στη ΝΔ Σρι Λάνκα. Ένα κρεσέντο από φωνές πιστών κάθε θρησκείας, συνοδευόμενες από παραδοσιακά τύμπανα και φλογέρες, καλωσορίζουν τη νέα μέρα. Για λίγη ώρα η γιγάντια σκιά του βουνού πέφτει πάνω στο πυκνό στρώμα πρωινής ομίχλης που καλύπτει τις καταπράσινες κοιλάδες. Το βουνό, ύψους 2.243 μ. ονομάζεται από τους ντόπιους Σρι Πάντα και Σαμαναλακάντα. Βουδιστές, ινδουιστές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όλοι το θεωρούν ιερό. Κάθε θρησκεία έχει τη δική της δοξασία για το πανάρχαιο αποτύπωμα ενός γιγάντιου πέλματος που φαίνεται στο βράχο καθώς πλησιάζετε την κορυφή. Το μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην κορυφή από την πόλη Νταλάουζι, στολισμένο με φωτάκια, διακρίνεται από μακριά. Οι προσκυνητές ανεβαίνουν τα 5.000 στενά σκαλοπάτια του ανταλλάσσοντας το χαιρετισμό Καρουνάβα (Ευσπλαχνία σε σας), ενώ παραδοσιακές ψαλμωδίες γεμίζουν τον αέρα. Την ανάβαση διακόπτουν διάφορα σημεία ανάπαυσης, όπου τους ταλαιπωρημένους προσκυνητές υποδέχονται το λεπτό άρωμα του ζεστού τσαγιού και οι προκλητικές μυρωδιές από τα καβουρντισμένα μοσχομπίζελα, τις ζεστές πίτες και τα άλλα εδέσματα που πουλούν οι τοπικές καντίνες.

Φροντίστε να βρίσκεστε στην κορυφή όταν ανατέλλει ο ήλιος. Οι περισσότεροι επισκέπτες ξεκινούν την ανάβαση στις 2 π.μ. αλλά μπορείτε να ανεβείτε το απόγευμα της προηγουμένης και να μείνετε σε ένα απλό καταφύγιο που υπάρχει στην κορυφή. Η πιο εύκολη διαδρομή είναι από το Νταλάουζι. Θα χρειαστείτε τέσσερις ώρες για την άνοδο και τρεις με τέσσερις για την κάθοδο. Η διαδρομή από τη Πατναπούρα είναι πιο απαιτητική. Θα χρειαστείτε έως και επτά ώρες για την άνοδο.

Βούδας Αουκάνα
Αουκάνα σημαίνει «ηλιοφάγος». Ακόμη και σήμερα οι μοναχοί μαζεύουν λουλούδια την αυγή και τα προσφέρουν στο άγαλμα του Βούδα ύψους 15 μέτρων, που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα μ.χ. καθώς οι πρώτες ηλιαχτίδες πέφτουν πάνω του. Οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι.
Ο Βούδας βρίσκεται 50 χλμ νοτιοανατολικά της Ανουρανταπούρα.

Σπήλαιο Ντάμπουλα
Σύμπλεγμα από πέντε σπήλαια-βουδιστικά ιερά, που κατασκευάστηκε με εντολή του βασιλιά Βαλαγκαμπάχου το 1 π.χ. και αποτελεί χώρο προσκυνήματος εδώ και 22 αιώνες. Οι τοιχογραφίες στις οροφές έχουν ζωγραφιστεί απευθείας πάνω στις τραχιές καμπύλες του βράχου.

Ινδουιστικοί ναοί
Οι ινδουιστικοί ναοί είναι αμέτρητοι. Στη Sea st. το δρόμο των χρυσοχόων στο Pettah ο ναός New Kathiresan Kovil και ο Old Kathiresan Kovil αφιερωμένοι και οι δύο στο θεό του ναού Skanda είναι η αφετηρία για το ετήσιο ινδουιστικό φεστιβάλ.

Τζαμιά
Το μεγάλο τζαμί (New Moor st. Pettah) είναι το σημαντικότερο από τα πολυάριθμα τζαμιά του Κολόμπο.

Εκκλησίες
Η εκκλησία  Wolvendaal  του 1749 είναι το πιο σημαντικό ολλανδικό κτίριο της Σρι Λάνκα.
Ο καθεδρικός της Αγίας Λουκίας βρίσκεται στο κέντρο στην περιοχή του Kotahena