//4 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

4 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι χειμερινές διακοπές πλησιάζουν φέρνοντας μαζί τους διάθεση για εκδρομές για ολιγοήμερες αποδράσεις από την καθημερινότητα σε μέρη ήσυχα, όμορφα, σχεδόν παραμυθένια χειμερινά θέρετρα της χώρας μας .
Άγιος Αθανάσιος
Η μαγευτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, ακριβώς επάνω από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα σε δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο ένα πρώτης τάξεως ορμητήριο.
Δραστηριότητες
Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο. Οι 13 πίστες του ξεκινούν από τα 2.050 μ. και φτάνουν μέχρι τα 2.480 μ. (το μεγαλύτερο υψόμετρο που μπορείς να κάνεις σκι στην Ελλάδα). Αποτελεί πόλο έλξης και για τους οπαδούς του snowboard διότι διαθέτει μία εξαιρετική πίστα ειδικά γι ‘αυτό.
-Υπάρχουν πολλές χωμάτινες διαδρομές για 4Χ4 που οδηγούν προς τα χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα αλλά και προς την Αχλάδα και το Σκοπό (Φλώρινα) δίπλα από τα απομεινάρια του κάστρου της Σέτινας.
-Τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία.
Επισκεφθείτε:
-Την εκκλησία της Αναλήψεως (17ος αι) μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα στην μεγάλη πλευρά της, δεσπόζει στο άκρη του χωριού ενώ το εκκλησάκι του Αγ.Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο έχει την θέα της Λίμνης Βεγορίτιδος και των παραλίμνιων χωριών.

Πήλιο
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το πολύβουο λιμάνι του Βόλου ορθώνεται το Πήλιο. Η ξακουστή γη των Κενταύρων. Εδώ, οι εναλλαγές του τοπίου είναι συγκλονιστικές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Όταν όμως ο χειμώνας καταφτάνει επιβλητικός σκεπάζοντας το βουνό με την κατάλευκη μαγεία του το τοπίο γίνεται κυριολεκτικά ονειρικό

Δραστηριότητες:
-Εξερευνήστε την περιοχή ακολουθώντας σκιερά μονοπάτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, τοξωτά πέτρινα γεφύρια.
-Κάντε σκι στα Χάνια

Επισκεφθείτε:
-Την  Τσαγκαράδα: το καταπράσινο χωριό των αιωνόβιων πλατανιών, των κρυστάλλινων νερών και των πανέμορφων αρχοντικών
– Μακρινίτσα: με την καταπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο και τα πλούσια πυργόσπιτα.
– Η Πορταριά: με τις γραφικές πλατείες και τις πετρόχτιστες εκκλησίες.
– Τα Χάνια: με τα παραδοσιακά μαγαζιά και το χιονοδρομικό της κέντρο

Τρίκαλα Κορινθίας

Ζήρια ονομάζεται η κορυφή του βουνού Κυλλήνη (2.376 μ.), που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Πελοπόννησο, και είναι συγχρόνως η άλλη ονομασία του. Οι οικισμοί της περιοχής σχηματίζουν την Ορεινή Κορινθία, ένα μέρος με πολλές ομορφιές και χάρες.  Το πιο γνωστό ίσως από τα όμορφα χωριά της περιοχής είναι τα Τρίκαλα με παραδοσιακά κτίσματα, με πολλά αναπαλαιωμένα και περηφανεύεται για μια από τις ωραιότερες κεντρικές πλατείες της χώρας.

Δραστηριότητες:
Σκι στο Αθλητικό Κέντρο Ζήρεια που βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του οροπεδίου της Κυλλήνης (Ζήρειας) από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδος, μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Επισκεφθείτε:
-Την  Γκούρα  ένα αρχοντοχώρι με πολλά πέτρινα σπίτια και κάποια πανέμορφα αρχοντικά
-Την Καστανιά που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη, στα 1.100 μ., και ανήκει στο Δήμο Στυμφαλίας
-Την  Στυμφαλία που είναι ένα χωριό γεμάτο γάργαρες πηγές. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία, από την παραλίμνια περιοχή της Στυμφαλίας ξεκινούν δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια

Νάουσα
Σε ξεχωριστή τοποθεσία, με το Βέρμιο να την κοιτάζει από ψηλά και τα δάση του να την περικυκλώνουν, η Νάουσα είναι από τις πιο όμορφες πόλεις της Μακεδονίας.

Δραστηριότητες:
Η Νάουσα, άλλωστε, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 18 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Κάτω Βερμίου (Σέλι) και 16 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Τρία-Πέντε Πηγάδια. Το τελευταίο ανήκει και στον Δήμο της Νάουσας

Επισκεφθείτε:
-Το υπέροχο περιβάλλον του Άλσους Αγίου Νικολάου, στα πόδια του Βερμίου.
-Τις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια, όπου τα παλιά σπίτια σχηματίζουν πιο συγκροτημένες ομάδες.
-Τα μουσεία της πόλης και συγκεκριμένα το Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας (Αγ. Δημητρίου, τηλ.: 23320-21.713, 23320-53.000), το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων που βρίσκεται στην οδό Σωφρονίου 23 πολύ κοντά στην ιστορική γειτονιά Πουλιάνα και ιδρύθηκε το 1980, και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Χατζημαλούση 17), το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
-Στη θέση Ισβόρια, λίγο έξω από τη Νάουσα, βρίσκεται η περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη. Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη σχολή, όπου ο φιλόσοφος δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο.