//ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ, ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ, ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Κολόμπο εντυπωσιάζουν αμέσως και αιχμαλωτίζουν το βλέμμα οι τοπικές ενδυμασίες των γυναικών που εργάζονται εκεί. Πολύχρωμα σάρι, χτυπητά χρώματα, ωραίοι συνδυασμοί δίνουν αμέσως στον επισκέπτη το στίγμα του πολιτισμού και της παράδοσης αυτής της πόλης αλλά και γενικότερα της χώρας.Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα στοιχεία που θα αιχμαλωτίσουν τις αισθήσεις του επισκέπτη, καθώς έρχεται σ’ επαφή σιγά –σιγά με τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, τις παραδόσεις της Σρι Λάνκα, αυτής της χώρας που χαρακτηρίζεται από ένα μίγμα φυλών, θρησκειών, παραδόσεων.

Το Κολόμπο, η οικονομική και διοικητική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, είναι μια ετερόκλητη, θορυβώδης και πολύβουη  αλλά και συγχρόνως ενδιαφέρουσα πόλη, μια πόλη που συνδυάζει στοιχεία Δύσης και Ανατολής.

Αισθητή η αποικιακή κληρονομιά της, καθώς πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους σε κτίρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία διάφοροι αποικιοκράτες, Πορτογάλοι, Ολλάνδοί αλλά και οι Άγγλοι. Γι΄αυτό μπορεί κανείς να δει  μοντέρνους ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης, που στεγάζουν γραφεία επιχειρήσεων, αρχοντικά, γήπεδα του γκολφ, δρόμους με πράσινο, ξενοδοχεία αποικιακού στυλ. Όλα αυτά όμως  συνυπάρχουν με παραγκουπόλεις, πλανόδιους πωλητές, δρόμους πολύβουους γεμάτους με κόσμο, θορυβώδη ταξί με τρεις ρόδες, τα γνωστά τουκτουκ (το συνηθέστερο μέσο μεταφοράς), παλιά λεωφορεία, καυσαέρια, που μερικές φορές  σε πνίγουν, από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων,

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια βόλτα στην αγορά της πόλης, την Πετα. Εκεί θα αντικρίσετε  μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, φρούτα εξωτικά, μερικά από τα οποία μας είναι άγνωστα, μια πανδαισία χρωμάτων και εικόνων.  Το αρνητικό είναι η έλλειψη καθαρίότητας και οι οσμές, όχι και τόσο ευχάριστες.

Για τις μετακινήσεις σας θα χρησιμοποιήσετε  τα τουκτουκ, είναι ωραία εμπειρία, και για να ξεκουραστείτε, μπορείτε  να απολαύσετε ένα τσάι, το παραδοσιακό προϊόν της πάλαι ποτέ Κεϋλάνης, σε κάποιο ξενοδοχείο που διατηρεί τη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια της αποικιακής εποχής με θέα το λιμάνι ή τον Ινδικό ωκεανό.

Μην παραλείψετε, βέβαια,  να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο της πόλης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, λευκό, αποικιακού στυλ κτίριο, το οποίο βρίσκεται σ’ ένα υπέροχο πάρκο.

Τα εκθέματα του Μουσείου, πολύ ενδιαφέροντα, ρίχνουν φως στην ιστορία της χώρας. Φορεσιές, αντικείμενα βασιλέων, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει ο θρόνος και τα κοσμήματα του τελευταίου βασιλιά της χώρας, ο οποίος συνελήφθη και εξορίστηκε από τους Άγγλους, αλλά και αγάλματα βουδιστικά και ινδουιστικά μιλούν στον επισκέπτη, του δίνουν πληροφορίες για τα αρχαία βασίλεια, τις θρησκείες και γενικότερα τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

Όσο για το φαγητό, μπορείτε να επιλέξετε εστιατόρια που έχουν και ευρωπαϊκές γεύσεις. Καλό θα ήταν όμως να δοκιμάσετε και τις γεύσεις των τοπικών εδεσμάτων. Η Σρι Λάνκα εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στους εμπορικούς θαλάσσιους  δρόμους που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση, προσείλκυσε από πολύ νωρίς αποικιοκράτες, εμπόρους, που συχνά επισκέπτονταν το νησί, αλλά και γείτονες, Ινδούς, Άραβες και γενικά Ασιάτες. Όλοι αυτοί επηρέασαν τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων. Τολμήστε λοιπόν να γευθείτε τα περίεργα και εξωτικά φαγητά της χώρας, να μυρίσετε  τα υπέροχα αρώματα των μπαχαρικών που είναι διάχυτα παντού, «πετούν» τριγύρω, σαν ιπτάμενο χαλί στον αέρα…..

Το Κάντι είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Σρι Λάνκα. Είναι η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα των Σινχαλέζων» και σπουδαίο Κέντρο του Βουδισμού.
Όμορφη πόλη, στη μέση της οποίας δεσπόζει η λίμνη, ενώ γύρω από αυτήν υψώνονται καταπράσινοι λόφοι.

Ζωή στην πόλη δίνει ο Βουδιστικός Ναός του Ιερού Δοντιού, που φιλοξενεί το Δόντι του Βούδα το οποίο αφαιρέθηκε, όπως λέγεται, από τη νεκρική πυρά του και  μεταφέρθηκε στη χώρα κρυμμένο στα μαλλιά κάποιας πριγκίπισσας.

Κάποιες ώρες της ημέρας ανοίγει ο ιερός χώρος και οι πιστοί μπορούν να προσευχηθούν. Ήταν Κυριακή όταν βρεθήκαμε  στο Κάντι και εντύπωση μας έκαναν τα πούλμαν που μετέφεραν πιστούς απ’ όλο το νησί. Ντυμένοι στα λευκά  άντρες και γυναίκες, επισκέπτονταν το Ναό με λουλούδια στα χέρια για να κάνουν τις προσφορές τους στο Βούδα. Στη συνέχεια καθισμένοι κάτω περίμεναν να ανοίξει ο Ιερός χώρος, στον οποίο βρισκόταν το Δόντι και να δεχθεί το προσκύνημά τους. Κατά τη διάρκεια της αναμονής προσεύχονταν βυθισμένοι στο δικό τους κόσμο, ακολουθώντας τις δικές τους διαδρομές στους δρόμους της πίστης και της κατάνυξης.

Από το Κάντι κατευθυνθήκαμε προς τη Νουβάρα Ελιγια. Δρόμος στενός, με στροφές, ενώ μας συνόδευε βροχή, η οποία μερικές φορές έδινε τη θέση της σε ομίχλη, αφού το υψόμετρο φτάνει στα 1.400 μέτρα, η  διαδρομή όμως γοητευτική με το τοπίο να εναλλάσσεται συνεχώς. Τροπική βλάστηση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, λόφοι καταπράσινοι με χωριουδάκια να ξεφυτρώνουν στις πλαγιές τους, άνθρωποι με τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες ενδυμασίες τους, παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο, όλα σε ένα υπέροχο σύνολο που θύμιζε πίνακα ζωγραφικής.

Καθώς πλησιάζαμε στη Νουβάρα Ελιγια άρχισαν να διακρίνονται οι χαμηλοί λόφοι με τις πλαγιές τους καλυμμένες από τις φυτείες τσαγιού. Ολόκληρες φυτείες με το χαμηλό αυτό δεντράκι κάλυπταν απέραντες εκτάσεις. Και ανάμεσα στις φυτείες μπορούσες να διακρίνεις γυναίκες με τα κοφίνια στην πλάτη που κορφολογούσαν τα πιο τρυφερά φύλλα, για να τα παραδώσουν στο  εργοστάσιο τσαγιού. Γυναίκες που δουλεύουν με ελάχιστα χρήματα και ζουν στις παραγκουπόλεις που υπάρχουν εκεί κοντά.

Στο εργοστάσιο τσαγιού μπορεί κανείς να δει την επεξεργασία του φυτού μέχρι να φτάσει στη μορφή που έχει στο εμπόριο. Νεαρές κοπέλες αναλμβάνουν την ξενάγηση στο χώρο και στη συνέχεια υπάρχει και το κατάστημα που διαθέτει τσάι σε μεγάλη ποικιλία.

Η Νουβάρα Ελίγια είναι η πόλη των Άγγλων. Υπέροχη πόλη, με μια μεγάλη λίμνη και γύρω από αυτήν καταπράσινες εκτάσεις απέραντες που θυμίζουν την εξοχή της Αγγλίας. Τα αρχοντικά που συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου χτίστηκαν από τους Άγγλούς που ήταν κάτοχοι των φυτειών.

H Σρι Λάνκα, όμως, είναι μια χώρα που δε διαθέτει μόνο φυσική ομορφιά αλλά και μεγάλη ιστορία. Οι αρχαιολογικοί της χώροι είναι μάρτυρες της ιστορίας και των σημαντικών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στις περιοχές αυτές.

Η Ανουρανταπούρα για 1000 περίπου χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του ομώνυμου βασιλείου και η έδρα Σιγγαλέζων βασιλέων. Κατά την περίοδο αυτή υπήρξε πολιτικό κέντρο  πολύ ισχυρό και  ένα από τα ισχυρότερα της Νότιας Ασίας. Σήμερα αυτή η πόλη, ιερή για τους Βουδιστές, με πολλά μοναστήρια στη γύρω περιοχή, είναι ένας από τους πιο μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου. Τα ερείπια των ναών και του παλατιού, μέσα σε απέραντες καταπράσινες εκτάσεις, αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τη δύναμη και το μεγαλείο του αρχαίου βασιλείου. Για το λόγο αυτό η Ουνέσκο έχει συμπεριλάβει τον χώρο στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Πολοναρούβα είναι η δεύτερη από τις αρχαίες πρωτεύουσες της Σρι Λάνκα και έδρα των Σιγγαλέζων βασιλέων, η οπόια αναπτύχθηκε μετά από το βασίλειο της Ανουρανταπούρα. Τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, πολύ καλά διατηρημένα, παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά επιρροή από την Ινδία.

Ο τρίτος αρχαιολογικός χώρος είναι αυτός της Σιγκιρίγια. Πρόκειται για έναν βράχο, ύψους περίπου 200 μέτρων, πάνω στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια του παλατιού που έκτισε ο βασιλιάς Κασυάπας. Προκαλεί ο βράχος τον επισκέπτη να τον επισκεφτεί, να δει το θαύμα της οικοδόμησης ενός παλατιού σ’ αυτό το ύψος. Προσοχή όμως, πρέπει να ανεβείτε 1.220 περίπου σκαλιά, και το εγχείρημα αυτό απαιτεί πόδια και γόνατα σε άριστη  κατάσταση και φυσικά όχι υψοφοβία.  Για τους μη τολμηρούς και ριψοκίνδυνους, όπως εγώ, υπάρχει το Μουσείο, στο οποίο μπορείτε , με την ησυχία σας και χωρίς κόπο και κίνδυνο, να δείτε την αναπαράσταση όλου του χώρου.

Η Σρι Λάνκα, το δάκρυ της Ινδίας, όπως ονομάζεται, είναι μια χώρα εξωτική, στην οποία η ιστορία χάνεται μέσα στο μύθο. Η Σρι Λάνκα είναι οι παραλίες της με τη χρυσαφένια άμμο, είναι οι καταπράσινες πλαγιές της, οι φυτείες του τσαγιού, οι μεγάλοι βουδιστικοί αλλά και ινδουιστικοί ναοί της, το άρωμα των μπαχαρικών στον αέρα, μα πάνω απ’ όλα είναι το αυθόρμητο χαμόγελο των απλών κατοίκων της.
Kalamad