//ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Τερεζίν
Βορειοανατολικά της Πράγας βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης σε όλη την Τσεχία.
Λύπη και σκληρότητα μεταδίδει στον επισκέπτη αυτό το οχυρό, κληρονομιά του χιτλερικού τρόμου.
Στην είσοδό του διαβάζει κανείς τον ίδιο στίχο που υπάρχει και στην είσοδο του Άουσβιτς «Η εργασία απελευθερώνει».
Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Τσεχία, άρχισαν να φέρνουν Εβραίους το 1941 στην πόλη Τεριέζενσταντ ή Τερεζίν και τη μετέτρεψαν σε κλειστό εβραϊκό γκέτο. Αν και η πόλη παρουσιάστηκε στο κοινό ως κλειστό θέρετρο, όπου οι Εβραίοι θα μπορούσαν να πηγαίνουν για θεραπευτικούς σκοπούς, οι Ναζί σχεδίαζαν την εξόντωση όλων των Εβραίων.
Οι 37.000 από τους αρχικώς 87.000 καταδίκους πέθαναν στο στρατόπεδο από πείνα και αρρώστιες (τύφο κυρίως), ενώ 33.000 εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης στα οποία άρχισαν να μεταφέρονται από τον Ιανουάριο του 1943. Το Μάιο του 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε περίπου 17.000 κρατουμένους, που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν.
Κατά την επίσκεψή σας μπορείτε να δείτε τις αυλές, τα κελιά, το κρεματόριο και το νεκροταφείο.

Καρλσταϊν
Βρίσκεται 40 χλμ νοτιοδυτικά της Πράγας, στην κορυφή λόφου, πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Μπερόουνκα.

Έχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα κάστρα της Βοημίας. Ιδρύθηκε το 1348 από Τσέχο βασιλιά και αυτοκράτορα της Αγ. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον Κάρολο Δ΄. Ο Κάρολος το έχτισε με σκοπό να γίνει το θησαυροφυλάκιο του βασιλικού στέμματος και της συλλογής των αγίων λειψάνων.

Κονοπίστε
Βρίσκεται 45 χλμ νοτιοανατολικά της Πράγας. Προέρχεται από το 13ο αιώνα, αλλά την μεγαλύτερη δόξα την απέκτησε το 1887, όταν αγοράστηκε από το διάδοχο θρόνου της Αυστροουγγαρίας, τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο. Ο Φραγκίσκος μετέτρεψε το κάστρο σε ένα άνετο, για την εποχή του πολύ μοντέρνο παλάτι, όπου ζούσε με την Τσέχα σύζυγο Σοφία.

Στην εσωτερική ξενάγηση του παλατιού σίγουρα δε θα παραλείψουμε τα πολλά κυνηγητικά τρόπαια, επίπλωση της εποχής και προσωπικά αντικείμενα του ζεύγους. Στο Κονοπίστε βρίσκεται επίσης μία από τις μεγαλύτερες συλλογές όπλων της Ευρώπης.

Κριβοκλάτ
Αυτό το κάστρο βρίσκεται 55 χλμ δυτικά της Πράγας.

Η ιστορία του ξεκινάει είδη στον 12ο αιώνα. Αντιπροσωπεύει τα πιο παλιά κάστρα των Τσέχων ευγενών και βασιλιάδων, που κράτησε την γοτθική του μορφή.

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν αίθουσες βασιλιάδων και ιπποτών με έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, βιβλιοθήκη με 52.000 τόμους, διάσημη μεσαιωνική φυλακή και χώρος βασανιστηρίων.

 

Το Μαρτυρικό χωριό  Λίντιτσε βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την Πράγα
Μετά την εκτέλεση του τοποτηρητή του Χίτλερ στην Τσεχία Ραϊχάντ Χάιντριχ. Κατ’ εντολή του Χίτλερ, και ως πράξη εφαρμογής σκληρότερων αντιποίνων, οι άνδρες της SD (Υπηρεσία Ασφαλείας της SS) κυκλώνουν την μικρή κωμόπολη του Λίντιτσε (Lidice). Οι κάτοικοι εκτελούνται και η  ίδια η κωμόπολη πυρπολείται. Τα ερείπια καταστρέφονται με δυναμίτη και μπουλντόζες την ισοπεδώνουν, διαγράφοντάς την ολοκληρωτικά από το χάρτη, καθώς διατάσσεται η εκτύπωση χαρτών χωρίς το όνομα της πόλης. Στο χωράφι που κάποτε υπήρχε η πόλη σπέρνεται σιτάρι. Η κωμόπολη αποτέλεσε σύμβολο της Ναζιστικής κτηνωδίας. Την ίδια τύχη έχει και το παρακείμενο χωριό Λέζακι (Lezaky), στο οποίο οι SS ανακάλυψαν τον ασύρματο επικοινωνίας των εκτελεστών, στο οποίο εκτελούνται όλοι οι ενήλικες κάτοικοι. Με εντολή του Χίμλερ στις 24 Οκτωβρίου 1942 εκτελούνται με αέρια 242 συγγενείς και φίλοι των κατοίκων του Λίντιτσε, κρατούμενοι στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

Στο τόπο του Χωριού υπάρχει μνημείο και όλος ο χώρος είναι διαμορφωμένος ώστε να θυμίζει το τραγικό γεγονός.

Μετά τον Πόλεμο το Λίντιτσε ανοικοδομήθηκε λίγο πιο μακριά από το παλαιό και ονομάστηκε Νόβο Λίντιτσε (Novo Lidice). Ποτέ, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ Λίντιτσε και δολοφονίας του Χάιντριχ. Ο επικεφαλής της σφαγής του Λίντιτσε Συνταγματάρχης των SS Μαξ Ρόστοκ (Max Rostock) συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1951