//Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μουσεία

MUSEUMINSEL
Το νησί των Μουσείων στον Σπρέε θα μπορούσε να ονομαστεί το «Νησί των Θησαυρών» για τα πολλά παγκόσμιας κλάσης μουσεία του. Μάλιστα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.

Το νησί περιλαμβάνει:
Μουσείο της Περγάμου (Pergamon Museum)
Το κόσμημα των μουσείων του Βερολίνου, φιλοξενεί μία από τις πιο μεγάλες συλλογές ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων, ισλαμικής τέχνης και εκθεμάτων από την Εγγύς Ανατολή

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαίας τέχνης και αρχιτεκτονικής στο κόσμο. Στεγάζει συλλογή αρχαιοτήτων του Βερολίνου, απέραντους ναούς και δωμάτια παλατιών στο αρχικό τους μέγεθος. Μπορείτε να θαυμάσετε το Βωμό της Περγάμου, τη Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου, Ασσυριακό Παλάτι, τη Θεά Αθηνά, το παλάτι του Mshatta, το Ναό της Αθηνάς κ.α.

Museumsinsel Bodest 1-3
10πμ-6μμ (Τρίτη- Κυριακή)
6πμ-10μμ (Πέμπτη)

Το παλαιό μουσείο του Βερολίνο (Altes Museum)
Αυτό το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο δημιουργία του Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ (1830) φιλοξενεί εκθέματα της κλασικής αρχαιότητας και Ρωμαϊκά, ήταν το πρώτο κτίσμα στο νησί  και έχει μια φημισμένη ροτόντα με αγάλματα του Δία και της ακολουθίας του.  Αξίζει μια επίσκεψη, για να θαυμάσει κανείς υπέροχα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, αγάλματα, επιτύμβιες στήλες αλλά και την τέχνη των Ασυρίων και Περσών.

Εθνική Πινακοθήκη (Alte National galerie)
Η παλαιά Εθνική Πινακοθήκη είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί έργα μεγάλων ζωγράφων του γερμανικού κλασικισμού και ρομαντισμού, αλλά και Γάλλων ιμπρεσιονιστών. Το κτίριο είναι έργο του Φρίντριχ Αουγκούστ Στίλερ (1876) και θυμίζει ελληνικό ναό.

KULTURFORUM
Τη δεκαετία του 50 ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής, ο Χανς Σαρούν σχεδίασε ένα συγκρότημα μουσείων και συναυλιακών χώρων στη νοτιοανατολική πλευρά του Tiergarten, το γνωστό ως Kulturforum στον χώρο αυτό κατασκευάστηκαν η Berliner Philarmonie, το γειτονικό και μικρότερο Kammer –musiksaal (Μέγαρο Μουσικής Δωματίου) και το Musik-instrumenten-Museum όπως επίσης  η Gemaldegalerie (Πινακοθήκη) η οποία εστιάζει στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 13ου-18ου αιώνα με περισσότερους από 1.300 σπουδαίους πίνακες.
Στο συγκρότημα του Kulturforum βρίσκονται και τα Kunstrewer-bemuseum (Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών), Neue Nationalgalerie (Νέα Εθνική Πινακοθήκη) με συλλογές πινάκων του 19ου και 20ου αιώνα. Και το Bauhaus Archiv είναι αφιερωμένο στους καλλιτέχνες της σχολής του Μπαουχαους

Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο
Το μεγαλύτερο μουσείο ιστορίας στη Γερμανία, χρησιμοποιεί μοναδικά εκθέματα, έγγραφα και ταινίες για να οδηγήσει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην γερμανική ιστορία , από το μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.
Unter den Linden
10πμ-6μμ (καθημερινά)

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Με πάνω από 60 εκατομμύρια εκθέματα , το μουσείο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του. Ένα δημοφιλές εύρημα είναι ο μεγαλύτερος σκελετός δεινοσαύρου στο κόσμο που βρέθηκε στη Τανζανία το 1909. Αξίζει επίσης να επισκευθεί κανείς την έκθεση μετεωριτών και μεταλλευμάτων.
Invalidenst43
09.30πμ-5μμ (Τρίτη-Παρασκευήή)
10πμ-6μμ (Σάββατο-Κυριακήή)

Μουσείο Kunstgewerbe
Ευρωπαϊκά έργα τέχνης που χρονολογούνται περισσότερο από πέντε αιώνες εκτίθενται σε αυτό το μουσείο. Τα πολυτιμότερά του εκθέματα είναι ο θησαυρός του Guelphs από το Braunschweig, ο ασημένιος θησαυρός του συμβουλίου της πόλης Luneburg. Οι δημοφιλής εκθέσεις παρουσιάζουν νεοκλασικές πορσελάνες , έπιπλα , δείγματα της τέχνης Jugedstil, βάζα Tiffany καθώς και  art deco του 20ου αιώνα και σύγχρονα σχέδια.
Matthaikirch (πλατεία)
10πμ-6μμ (Τρίτη – Παρασκευή)
11πμ-6μμ (Σάββατο- Κυριακή)

Μουσείο του τείχους  στη Friedrichstasse
Δίπλα από το Checkpoint Charlie. Αν και πιο καλή εικόνα του τείχους θα πάρετε  είτε στο κομμάτι που σώζεται κοντά στο σταθμό Nordbanhof, είτε στην ανατολική όχθη του ποταμού Σπρέε, στη γειτονιά Φριντριχσάιν.

Filmmuseum
Στην Potsdamer Platz  για τους φίλους του Γερμανικού κινηματογράφου και κυρίως της Μαρλεν Ντίτριχ

Θέατρα-Μουσική
Staatsoper Unter den Linden
Ο θίασος του θεάτρου και η ορχήστρα της Όπερας του Βερολίνου έχουν τεράστια φήμη, πουθενά αλλού δε θα δείτε τόσα πολλά κορυφαία αστέρια της κλασικής μουσικής,
Unterden Linden 5-7
Tel: 030. 20.35.4555

Philharmonie
Ναός της κλασικής Μουσικής της Γερμανίας με μοναδική ακουστική.
Herbert-von-Karajan st 1
Tel: 030.25.48.8132
Το πιο γνωστό θέατρο που φιλοξενεί πολλά νέα θεάματα και κλασικά μιούζικαλ βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης και είναι το περίφημο Friedrichstadtpalast.
Μην ξεχάσουμε την κλασική μουσική και την όπερα. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου είναι μία από τις πιο γνωστές στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο υπάρχουν τέσσερεις σκηνές που φιλοξενούν παραστάσεις όπερας – η πιο γνωστή είναι η Staatsoper.

Φεστιβάλ – Events
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Η Berlinale το δεύτερο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου διεξάγεται το Φεβρουάριο και διαρκεί 12 ημέρες
Festtage
Αυτή η ετήσια σειρά εορταστικών συναυλιών και παραστάσεων όπερας υπό την αιγίδα της Staatsoper Unter den Linden φέρνει στο Βερολίνο διάσημους μαέστρους, σολίστ και ορχήστρες περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Love Parade
Το κορυφαίο ετήσιο techno γεγονός του Βερολίνου προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο.
Jazz Fest Berlin
Αυτό το τετραήμερο φεστιβάλ τζαζ που φιλοξενείται σε διάφορους χώρους σε ολόκληρη την πόλη γίνεται αρχές Νοεμβρίου.

Cristopher Street Day
Η μεγαλύτερη γκέι εκδήλωση της χρονιάς γίνεται στα τέλη Ιουνίου με μία μεγάλη παρέλαση και ξεφάντωμα δίχως τέλος.