//Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα Σιαμέζικης αρχιτεκτονικής είναι το grand  palace της Μπανγκόκ
H αρχιτεκτονική των ναών
Ο όρος Wat αναφέρεται για μια ομάδα θρησκευτικών κτιρίων που γενικά περικλείονται από έναν τοίχο με πολλές πύλες.  Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική, τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτίρια στην Ταϊλάνδη είναι: η Phra Chedi, το Bot, η Βιχάρα, το Phra Prang, η Mondop και η Prasat.  Άλλες αρχιτεκτονικές δομές που δεν είναι πολύ σημαντικές είναι: η Kuti, Ho Trai, Sala Kan Parien, οι απλοί Salas και ο Rakhang Ho.

Ένα Wat μπορεί να περιέχει μόνο μερικές από αυτές τις δομές ή το σύνολο αυτών.  Το πιο σημαντικό είναι το Bot, που ονομάζεται επίσης Ubosot.

Η Bot (ονομάζεται επίσης Ubosot) αντιστοιχεί στην ινδική Chaiya Hall, και  μπορεί να έχει μία μεγάλη κεντρική επικλινής σκεπή  ή μία κεντρική επικλινής σκεπή και μικρότερες στα πλάγια. Ο κλασικός τύπος του έχει ορθογώνια κάτοψη και στο τέλος της βρίσκεται μία μεγάλη επιχρυσωμένη εικόνα (άγαλμα) του Βούδα  είτε από γύψο ή χυτό με  μπρούντζο.  Η εικόνα τοποθετείται σε ένα υψηλό βάθρο με πλούσια διακόσμηση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την απλή εικόνα και έτσι τονίζεται ο συμβολισμός  της επίγειας ζωής σε σύγκριση με την ηρεμία του Φωτισμένου Βούδα.

Λόγω του περιορισμένου φωτός που δέχεται το  εσωτερικό, αλλά και επειδή γενικά οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με πίνακες ζωγραφικής, η μεγάλη εικόνα φαίνεται συχνά να λάμπει – ένα αποτέλεσμα ικανό να προσθέσει μυστικισμό στους  εσωτερικούς χώρους του ιερού.

Prasat Hin Phimai
Το ιερό αυτό τέμενος βρίσκεται στο Nakhon Ratchasima (Khorat) και κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και θεωρείτε το μεγαλύτερο ιερό των Χμέρ στην Ταϊλάνδη και ένα από τα πιο φίνα δείγματα της αρχιτεκτονικής των Χμέρ. Ο ιερός αυτός τόπος συνδεόταν με ένα δρόμο με το Angkor στην Καμπότζη. Ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε από το Γάλλο αρχαιολόγο Bernard Groslier

Prang Sam Yot
Σημαίνει στην Ταϊλανδική γλώσσα ο Ναός με τους τρείς Πύργους και θεωρείται ένα κλασσικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Χμέρ στις αρχές του 13ου αιώνα

Κτίριο Chang  στην Μπανγκόκ
Chang  σημαίνει ελέφαντας και πως το εν λόγω κτίριο δεν χρειάζεται να… αποδείξει ότι δεν είναι. Το ορόσημο αυτό της Μπανγκόκ άνοιξε το 1977 και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο γραφεία και πολυτελή ρετιρέ, τα οποία βρίσκονται στον τελευταίο όροφο. Τα μάτια και οι κίτρινοι «χαυλιόδοντες» προσθέτουν στο κτίριο καρτουνίστικο χαρακτήρα, όμως ο συμβολισμός για τους πολίτες της Ταϋλάνδης κάθε άλλο παρά χιουμοριστικός είναι: ο ελέφαντας αποτελεί σύμβολο υπεράσπισης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Μουσείο Οικίας Τζίμ Τόμπσον, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Το μουσείο του Αμερικάνου αρχιτέκτονα και αξιωματικού του στρατού Τζίμ Τόμπσον, ένα παραδοσιακό ταϊλανδικό σπίτι.  Ο Τζιμ Τόμπσον έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αναβίωσε την μεταξουργία της Ταϊλάνδης
6 Kasemsan 2 Lane Rama 1 Road Wangmai Sub-District, Pathumwan District Bangkok 10330 (παράλληλα με με το κανάλι Saen Saeb)
Καθημερινά 09.00 έως 17.30
BTS Sky Train:  Στάση National Stadium (W1)