//ΑΜΦΙΣΣΑ ΣΤΟΝ ΕΥΦΟΡΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΑΜΦΙΣΣΑ ΣΤΟΝ ΕΥΦΟΡΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Η πρωτεύουσα της Φωκίδας απλώνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δυο μεγάλους ορεινούς όγκους, τη Γκιώνα και τον Παρνασσό. Προστάτες της πόλης θα έλεγε κανείς αλλά και μάρτυρες, στο πέρασμα των αιώνων, των περιπετειών και των εναλλαγών της ιστορίας του τόπου. Και είναι αλήθεια ότι η πόλη έχει διαγράψει μακρά ιστορική διαδρομή, οι αρχές της οποίας χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Αξιοθέατα
Το Κάστρο των Σαλώνων  χτίστηκε επί Πελασγών Οι βάσεις του αποτελούνται από ορθογώνιους λίθους οριζόντια τοποθετημένους και ήταν , η Ακρόπολη της αρχαίας Άμφισσας Πάνω σ’ αυτούς έχτισαν οι Βυζαντινοί κι ύστερα οι Φράγκοι και οι Καταλάνοι. Σώζεται ο εξωτερικός περίβολος του τείχους σε καλή κατάσταση, τα εσωτερικά τείχη και η εσωτερική πύλη αποτελούμενη από ογκολίθους τεραστίων διαστάσεων. Στο εσωτερικό των τειχών υπάρχουν ερείπια φραγκικής εκκλησίας, άλλης μικρής βυζαντινής και μικρού ρωμαϊκού τεμένους. Διακρίνονται επίσης δύο στρογγυλοί πύργοι βυζαντινής κατασκευής εκ των οποίων ο καλύτερα διατηρημένος φέρει το όνομα “Πύργος της βασιλίσσης”.
Την παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, τη Χάρμαινα,
Μια από τις σπουδαιότερες βιοτεχνίες που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην οικονομική ζωή της πόλης τις Άμφισσας ήταν τα Ταμπάκικα. Βρίσκονται στην γειτονιά της Χάρμαινας κάτω από το κάστρο της πόλης  σκεπασμένα με θρύλους για στοιχειά και νεράιδες. Οι ταμπάκηδες (βυρσοδέψες) στεγάζονταν στα κτήρια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα, οι εναπομείνασες βιοτεχνίες τους. Κάποτε υπήρχαν πενήντα εργαστήρια με πλήθος εργαζομένων, σήμερα απομένουν ελάχιστα να ασχολούνται με την κατεργασία του δέρματος.
Τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Στο κέντρο της Άμφισσας δεσπόζει η Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η αξία του Ναού έγκειται αφ’ ενός στην θαυμάσια αρχιτεκτονική, βυζαντινού ρυθμού, κατασκευή του και αφ’ ετέρου στον εσωτερικό του διάκοσμο, με κυρίαρχο στοιχείο το τοιχογραφικό έργο του καθηγητή ζωγράφου και αγιογράφου Σπύρου Παπαλουκά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφισσας,
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίσσης περιλαμβάνει ευρήματα από τη σημερινή πρωτεύουσα και άλλες θέσεις του Ν. Φωκίδος που στην αρχαιότητα ανήκαν στην επικράτεια των Φωκέων, των Δυτικών Λοκρών και των Αιτωλών. Στεγάζεται στο κτίριο που έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων στον Αγώνα του ’21, το παλιό αρχοντικό του Αρείου Πάγου Σαλώνων

Πως θα πάμε
Η Άμφισσα απέχει από την Αθήνα 199 χλμ. και μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, συνεχίζοντας προς Θήβα – Λιβαδειά και περνώντας στη συνέχεια μέσα από την Αράχοβα και τους Δελφούς. Αν πάλι έρχεστε από Λαμία, στον κόμβο των Θερμοπυλών θα στρίψετε δεξιά προς Άμφισσα, Πάτρα κ.λπ.
Από Αθήνα
Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας – Λιβαδειά – Δελφοί – Άμφισσα
Από Λαμία
Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Λαμίας – Άμφισσας
Από Πάτρα
Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πάτρα – Ρίο – Αντίρριο – Ναύπακτος – Ιτέα – Άμφισσα
Επίσης υπάρχουν δρομολόγια με λεωφορεία από Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη προς την Άμφισσα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνο 0265028226 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΤΕΛ (www.ktel.gr)
Τακτικά δρομολόγια συνδέουν την Άμφισσα με τους υπόλοιπους δήμους του νομού καθώς και με τα δημοτικά διαμερίσματα, Αγίας Ευθυμίας, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Γεωργίου, Σερνικακίου, και Ελαιώνα.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Τοποθεσία
Η Άμφισσα είναι η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας και της επαρχίας Παρνασσίδας, με πληθυσμό 12.000  κατοίκους περίπου και έδρα όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ελαιώνα της Άμφισσα, δηλαδή του αρχαίου Κρισαίου Πεδίου, στους πρόποδες του όρους Έλατος της Γκιώνας, ενώ ανατολικά της βρίσκεται ο Παρνασσός. Η Άμφισσα είναι τοποθετημένη νότια της Λαμίας, βορειοδυτικά της Λιβαδειάς και των Δελφών, βορειοανατολικά της Ναυπάκτου και ανατολικά του Λιδορικίου.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός κλήσης……………………….22650
Νομαρχία Φωκίδας……………………23.162, 28.295
Δήμος Αμφισσας………………………28.913, 28.233
Πυροσβεστική Υπηρεσία…………….28.199, 28.333
Δασαρχείο……………………………..28.264-22650
Ταξί……………………………………….28.600
ΚΤΕΛ Ν. Φωκίδας…………………….28.341, 28.226
Αρχαιολογικό Μουσείο 22650- 23344
Λαογραφικό Μουσείο 22650 -28102, 28175
Γενικό Νοσοκομείο 22222 ή 28400

Τμήμα Αμέσου Δράσεως 2265022100
Αστυνομική Δ/νση Φωκίδας  2265028222
Τμήμα Ασφαλείας  2265023491
Τμήμα Τροχαίας  2265028016
Υγεία
Η Άμφισσα διαθέτει γενικό κρατικό νοσοκομείο με όλες τις ειδικότητες, επίσης η πόλη έχει πολλούς ιδιωτικούς γιατρούς.