//Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ

Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 100 πέτρινων ναών του Angkor κοντά στο Siem Reap είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο, σύμβολο της ακμής της αυτοκρατορίας των Χμερ -την εποχή της κατασκευής αυτής είχε τον έλεγχο της Καμπότζης, του Λάος, μεγάλου μέρους του Βιετνάμ και τμήματος της Ταϊλάνδης- και αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα τέχνης και αρχιτεκτονικής. Σε μια έκταση 400 τετρ. χλμ. θα συναντήσετε μερικά από τα συγκλονιστικότερα μνημεία στον κόσμο, δεκάδες ναούς, ινδουιστικούς και βουδιστικούς. Οι κορυφαίοι είναι:

 Ανγκορ Βατ
Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από τον Σουργιαβαρµάν Β’, προς τιµήν του Βισνού, του θεού που τηρεί το «ντάρµα», την τάξη του κόσµου. Ο ναός εκτείνεται σε τρία επίπεδα και περιβάλλεται από τέσσερα προστατευτικά τείχη, ενώ η είσοδος γίνεται από τη δυτική πύλη, από έναν διάδροµο 200 µέτρων που προστατεύουν δύο νάγκας (φίδια φύλακες). Το Ανγκορ Βατ ήταν το κέντρο µιας κοινότητας 20.000 ανθρώπων, όπου οι κατώτεροι εισέρχονταν ως το πρώτο επίπεδο µε τις επιγραφές και τις ανάγλυφες παραστάσεις που εξιστορούν πολέµους και σκηνές από τα ινδικά έπη µε τα κατορθώµατα του Βισνού. Οι ιερείς εισέρχονταν για να διαλογιστούν στο δεύτερο επίπεδο και το τρίτο ήταν µόνο για τους βασιλείς και τους αρχιερείς. Στο συγκρότηµα ανήκει και ο ινδουιστικός ναός Μπαµτεάι Σάµρε, σε απόσταση 3 χλµ., µε εξαιρετικής κατάστασης ανάγλυφες διακοσµήσεις στους τοίχους των Βισνού και του αβατάρ (µετενσάρκωση) του Κρίσνα.

Η Μεγάλη Πόλη Ανγκορ Τοµ
Η τελευταία πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Ανγκορ εκτείνεται στα 3 τ.χλµ. Η περιτειχισμένη βασιλική πόλη του Τζαγιαβαρµάν Η’, που προστατευόταν και µε τάφρο 100 µ. πλάτους, περιλαµβάνει µια σειρά σηµαντικά τέµπλα όπως το Μπαγιόν. Κέντρο της η µμεγάλη τετράγωνη πλατεία 3 χλµ. Οι δρόµοι που οδηγούν στις εισόδους στολίζονται από µια σειρά αγάλµατα παράπλευρα, ενώ η είσοδος γινόταν από τέσσερις πύλες µε αψίδα που καταλήγουν σε πύργο-«γκοπούρα» 23 µέτρων, µε τέσσερα γιγαντιαία κεφάλια που βλέπουν σε κάθε σηµείο του ορίζοντα, στην κορυφή του. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το ποιον εικονίζουν οι κεφαλές. Κατ’ άλλους πρόκειται για βασιλείς ενώ άλλοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για Μποντισάτβα, τους µαθητές του Βούδα που έφθασαν κοντά στη φώτιση, επέλεξαν όµως να µη φωτιστούν. Η βάση του πύργου υποστηρίζεται από ελέφαντα µε τρία κεφάλια και τρεις προβοσκίδες που καταλήγουν σε άνθος λωτού.

 Τα «πλοκάµια» του Τα Προµ
Οι πελώριες ρίζες των δέντρων ξεπροβάλλουν µέσα από τον ναό Τα Προµ σαν ένα τεράστιο τέρας µε πολλά πλοκάµια σε ένα θανάσιµο αγκάλιασµα και συνθλίβουν τις πέτρες, ενώ αντηχούν τιτιβίσµατα πουλιών και παπαγάλοι που πετούν από κλαδί σε κλαδί. Ο βουδιστικός αυτός ναός χτίστηκε γύρω στα 1186 από τον βασιλιά Τζαγιαβαρµάν Ζ’, προς τιµήν της µητέρας του. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους του συγκροτήµατος και περιλαµβάνει πέτρινη επιγραφή µε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του µοναστηριού µε τους 2.470 µοναχούς, τις 615 χορεύτριες και πάνω από 70.000 επισκέπτες.

Εθνικό Μουσείο της Καμπότζης
Το εθνικό μουσείο της Καμπότζης κτίστηκε  το 1920 και περιλαμβάνει μία συλλογή από την τέχνη των Χμέρ δια μέσου των αιώνων.

Μουσείο της Γενοκτονίας (Tuol Sleng Museum)
Μετά τις 17ης Απριλίου 1975 οι τάξεις του λυκείου του Tuol Svay Prey έγιναν το κέντρο βασανιστηρίων των ερυθρών Χμέρ γνωστό και σαν Security Prison 21 ή S-21. Περισσότεροι από 20.000 πέρασαν από το  S-21 για να εκτελεστούν στο Choeung Ek στρατόπεδο εξόντωσης. Μόνο επτά άτομα βγήκαν ζωντανά και αυτοί γιατί ήταν γλύπτες και έφτιαχναν τις προτομές του Πολ Ποτ.

 Εκδηλώσεις
Περισσότερες από 30 δημόσιες αργίες γιορτάζονται κάθε χρόνο στην Καμπότζη. Οι περισσότερες γιορτάζονται με δημόσιες παρελάσεις και ειδικές τελετές.

Το Καμποτζιανό νέο έτος (Bonn Chanl Chhnam ) 13 με 15  Απριλίου
Τριήμεροι εορτασμοί σηματοδοτούν την αλλαγή του έτους, οι εορτασμοί ξεκινούν με προσφορές φαγητό και ποτό, οι κάτοικοι επισκέπτονται τους ναούς και στις γειτονίες και τα χωριά παίζονται παραδοσιακά παιχνίδια όπως τα angkunh και το Chhoal Chhoung επίσης πραγματοποιούνται διάφορες παραστάσεις.

Βουδιστικό Φεστιβάλ Απρίλιος – Μάιος (οι ημερομηνίες διαφέρουν ανάλογα με την πανσέληνο) είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο βουδιστικό φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στην γέννηση και φώτιση του Βούδα.

Φεστιβάλ του νερού (Bon Om Tuk) Οκτώβριος – Νοέμβριος

Εορτασμοί για την αναζωογόνηση των νερών της Tonle Sap με κωπηλατικούς αγώνες στην Πνομ Πενχ που διαρκούν 3 ημέρες και το καλύτερο δρώμενο είναι το βράδυ που ένας φωτισμένος στόλος από πλοιάρια με κωπηλάτες διασχίζουν το ποτάμη κάτω από την πανσέληνο.