//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Τέσσερα μεγάλα φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα έχουν διαμορφώσει την πνευματική ζωή των Βιετναμέζων, ο Κομφουκισμός,   ο Ταοϊσμός, ο Βουδισμός και ο Χριστιανισμός. Κατά την διάρκεια των αιώνων οι τρείς πρώτες έχουν ενσωματωθεί με τα δημοφιλή κινέζικα πιστεύω και με τον αρχαίο βιετναμέζικο ανιμισμό για να σχηματίσουν αυτό που είναι γνωστό σαν «Τριπλή θρησκεία» ή Tam Giao. Ο Κομφουκισμός περισσότερο σαν ένα σύστημα με κοινωνική και πολιτική ηθική παρά σαν θρησκεία. Ο Ταοϊσμός ο οποίος ξεκίνησε σαν μια εσωτερική φιλοσοφία για μελετητές αναμείχθηκε με τον Βουδισμό από τους αγρότες και  πολλά  στοιχεία του Ταοϊσμού έγιναν μέρος της τοπικής θρησκείας.

Αν ρωτήσεις τους Βιετναμέζους ποια είναι η θρησκεία τους πιθανώς να σου απαντήσουν ο Βουδισμός, αλλά όταν βρίσκονται με την οικογένεια τους ή στα κοινωνικά τους καθήκοντα αυτοί μάλλον ακολουθούν τον κομφουκισμό, ενώ ακολουθούν τις ιδέες του Ταοϊσμού στην κατανόηση της προέλευσης του κόσμου.

Ανόι

Παγόδα Tay  Ho (Chua Tay Ho)
Το πιο δημοφιλές σημείο λατρείας στο Ανόι είναι αυτή η παγόδα. Πλήθη κόσμου έρχονται εδώ την 1η και τη 15η μέρα κάθε σεληνιακού μήνα, με την ελπίδα να αποκτήσουν καλή τύχη. Για να μπείτε στην παγόδα, θα περπατήσετε σε ένα πολύχρωμο δρομάκι με πάγκους όπου πωλούνται προσφορές και φαγητά.

Ναός Quan Thanh (Den Quan Thanh)
Ο Ναός Quan Thanh βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Truc Bach κοντά στη διασταύρωση της D Thanh Nein με την Pho Quan Thanh. Ο ναός ιδρύθηκε στη διάρκεια της δυναστείας Λάι (1010-1225) και αφιερώθηκε στον Tran Vo (Θεός του Βορρά), του οποίου τα σύμβολα δύναμης ήταν η χελώνα και το φίδι. Το μπρούντζινο άγαλμα και η καμπάνα χρονολογούνται από το 1677.
Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωσήφ
Ο καθεδρικός ναός, που εγκαινιάστηκε το 1886, διακρίνεται για τα τετράγωνα κωδωνοστάσια και τα βιτρό στα παράθυρα του.  Η κύρια πύλη του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωσήφ είναι ανοιχτή όταν τελείται λειτουργία. Οι επισκέπτες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας πρέπει να μπούν στο ναό μέσω του κτιρίου της Επισκοπής του Ανόι, του οποίου η είσοδος βρίσκεται ένα τετράγωνο μακριά, στην Pho Nha Chung 40.

Χο – Τσι _Μινχ (Σαϊγκόν)
Παγόδα Giac Lam
Πιστεύεται ότι  είναι η πιο παλιά παγόδα στην ευρύτερη περιοχή του Χο Τσι Μινχ. Η παγόδα χρονολογείται από το 1744. Η τελευταία αναδόμηση του ναού έγινε το 1900, οπότε η αρχιτεκτονική, η διάταξη και ο στολισμός παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα, η παγόδα γλίτωσε από τις σύγχρονες ανακαινίσεις  που έχουν μεταμορφώσει  τόσες πολλές εκκλησίες και ναούς του Βιετνάμ. Μερικοί μοναχοί ζουν σε αυτή τη Βιετναμέζικη Βουδιστική παγόδα, που έχει στοιχεία Ταοϊσμού και Κομφουκιανισμού. Αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε.

Παγόδα του Αυτοκράτορα του Νεφρίτη
Η παγόδα του Αυτοκράτορα του Νεφρίτη κατασκευάστηκε το 1909 από την καντονέζικη θρησκευτική κοινότητα (Quang Dong) κι αποτελεί πραγματικό στολίδι. Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στο Χο Τσι Μινχ, γεμάτος με αγάλματα από φανταστικές θεότητες και παράξενους ήρωες. Ο έντονος καπνός από τα στικ που καίγονται γεμίζει τον αέρα σκουραίνοντας τους υπέροχους ξυλόγλυπτους κινέζικους χαρακτήρες που είναι διακοσμημένοι με χρυσό.

Ναός Le Van Duyet
Ο ναός είναι αφιερωμένος στον στρατάρχη Le Van Duyet (1763 – 1831) που έχει ταφεί εδώ με τη  γυναίκα του. Πρόκειται για ένα στρατηγό και αντιβασιλέα του Νότιου Βιετνάμ που βοήθησε  στην καταστολή της εξέγερσης Tay Son και στην επανένωση του Βιετνάμ. Όταν η δυναστεία Nguyen  ανήλθε στην εξουσία το 1802, ο αυτοκράτορας Gia Long τον έκανε στρατάρχη.

Εκκλησία Cho Quan
Η εκκλησία κατασκευάστηκε  από τους Γάλλους πριν από 100 χρόνια περίπου. Η Cho Quan είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο Χο Τσι Μινχ. Η εκκλησία βρίσκεται μεταξύ της Tran Hung Dao  και της Nguyen Trai.

Καθεδρικός ναός Notre Dame
Ο ναός κατασκευάστηκε μεταξύ 1877 και 1883 και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της κρατικής συνοικίας του Χο Τσι Μινχ. Βλέπει προς την Dong Khoi. Είναι νέο-ρωμανικού στυλ, με δύο τετράγωνους πυργίσκους ύψους 40 μ. Στο μπροστινό μέρος του ναού βρίσκεται ένα άγαλμα της παρθένου Μαρίας.

Ινδουιστικός Ναός Mariammam
Αυτός είναι ο μόνος Ινδουιστικός ναός που λειτουργεί ακόμη και είναι μια γεύση από νότια Ινδία στο κέντρο της πόλης. Παρόλο που υπάρχουν μόνο λίγοι Ινδουιστές , όλοι Ταμίλ, αυτός ο ναός θεωρείται ιερός από πολλούς Βιετναμέζους και Κινέζους . Φημολογείται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες.
Κεντρικό τζαμί της Σαϊγκόν
Το τζαμί κατασκευάστηκε από Μουσουλμάνους  της νότιας Ινδίας το 1935 στο σημείο όπου βρισκόταν ένα παλαιότερο τζαμί.