//Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Αρχαιολογικά ευρήματα βορειοανατολικά στο Μπαν Τσιάνγκ δείχνουν ότι αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός πριν από 5.600 χρόνια. Είναι μια χώρα όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται για να παράγουν ένα καλειδοσκόπιο από καταπληκτικές εικόνες χρωματισμένες από ένα μοναδικό πολιτισμό και αιώνιες παραδόσεις.

Prasat Phanom Rung
Παρόλο που στα Νοτιανατολικά της χώρας υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα των Χμέρς, το πιο εντυπωσιακό μνημείο είναι το κτίσμα στο Buri Ram που έκτισαν οι Χμέρ στις αρχές του 12ου αιώνα την περίοδο της ακμής του Angkor Wat. Είναι μια εντυπωσιακή λεωφόρος μήκους 200 μέτρων που καταλήγει στην είσοδο αυτού του κτίσματος που η κεντρική του πύλη διακοσμείται με σκαλιστές πέτρες. Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε ένα ομοίωμα του Vishnu.

Pha Taem & Pha Mon
Είναι δύο απότομοι βράχοι στο Ubon Ratchathani που δεσπόζουν στον ποταμό Mekong και προσφέρουν μια καταπληκτική θέα στο Λάος. Στην επιφάνεια των βράχων υπάρχουν προϊστορικές ζωγραφικές που χρονολογούνται 3.000-4.000 χρόνια πίσω. Οι τοιχογραφίες αυτές απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή της εποχής εκείνης, κυρίως δε σκηνές από το ψάρεμα στον ποταμό και την σπορά του ρυζιού. Επίσης υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες, εικόνες από ζώα και πουλιά, καθώς επίσης και πολλά γεωμετρικά σχέδια.

Prasat Muang Sing
Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος βρίσκεται στο Kanchanaburi δυτικά της Bangkok και περιλαμβάνει σπάνια δέιγματα της αρχιτεκτονικής των Χμέρ, που χρονολογούνται από την περίοδο του Lopburi, περίπου πριν από 700-800 χρόνια.

Narai Ratchaniwel Palace
Στην περιοχή του Lopburi υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Το παλάτι Narai Ratchaniwel κτίστηκε από το Βασιλέα της Ayutthaya τον Narai τον Μέγα το 1665 και το χρησιμοποιούσε σαν θερινό ανάκτορο.

Μουσείο Βασιλικών πλοιαρίων, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Βρίσκεται πάνω στον ποταμό Τσάο Πράγια απέναντι από το Βατ Πρα Καεό στην πλευρά του Τόνμπουρι. Υπάρχει μια συλλογή με βασιλικά πλοιάρια με σπουδαιότερο το πλοιάριο Suphannahong κατασκευής 1911 την εποχή του βασιλιά Rama VI

Μουσείο Οικίας Τζίμ Τόμπσον, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Το μουσείο του Αμερικάνου αρχιτέκτονα και αξιωματικού του στρατού Τζίμ Τόμπσον, ένα παραδοσιακό ταϊλανδικό σπίτι.  Ο Τζιμ Τόμπσον έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αναβίωσε την μεταξουργία της Ταϊλάνδης
6 Kasemsan 2 Lane Rama 1 Road Wangmai Sub-District, Pathumwan District Bangkok 10330 (παράλληλα με  το κανάλι Saen Saeb)
Καθημερινά 09.00 έως 17.30
BTS Sky Train:  Στάση National Stadium (W1)

Θέατρα
Οι περισσότερες ταϊλανδικές θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και μαριονέτες. Πολλές παραστάσεις ανεβαίνουν στο Εθνικό Θέατρο της Ταϊλάνδης που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Μουσείο στη περιοχή Sanan Luang της Bangkok. Είναι ένα θέατρο που ανεβάζει κυρίως κονσέρτα και κλασσικές θεατρικές παραστάσεις. Τα σαββατοκύριακα συνήθως δίνουν παραστάσεις κλασσικού ταϊλανδικού ρεπερτορίου περιοδεύοντες θίασοι.

Άλλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις γίνονται στο Κέντρο Πολιτισμού της Ταϊλάνδης στην οδό Ratchadaphisek, στη Γαλλική Ακαδημία στη οδό Sathon Tai, στο κέντρο Γλωσσών AUA στην οδό Ratchadamri, στο Βρετανικό Συμβούλιο στην πλατεία Siam, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe στην οδό Sathon Soi Atthakanprasi, στο Queen Sikirit National Convention Center στην οδό New Ratchadaphisek, στο θέατρο Joe Louis με παραδοσιακές μαριονέτες στη νυχτερινή αγορά Suan Lum, στο κέντρο πολιτισμόυ του Chiang Mai και στο θέατρο Alangkarn στην Pattaya.
Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Siam Niramit στη Bangkok και το FantaSea στο Phuket, παρουσιάζουν ένα υπερθέαμα γύρω από την ιστορία της χώρας.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και αργίες
Η Ταϊλάνδη έχει ένα μακρύ κατάλογο από γιορτές και διακοπές. Οι ακριβείς ημερομηνίες των εορταστικών εκδηλώσεων αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, είτε διότι το σεληνιακό ημερολόγιο δεν συγχρονίζεται με το ηλιακό ή διότι οι τοπικές αρχές αλλάζουν τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων. Ο Ταϊλανδικός Τουρισμός ανακοινώνει κάθε χρόνο στο www.tourismthailand.org τις ακριβείς ημερομηνίες όλων των εορταστικών εκδηλώσεων.

Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο σημαντικές αργίες και γιορτές στην Ταϊλάνδη.

Η Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου)
Η ημέρα Magha Puja (πανσέληνος του τρίτου σεληνιακού μήνα). Είναι εθνική αργία και είναι αφιερωμένη στη λατρεία του Βούδα, όπου οι πιστοί κρατώντας αναμμένα κεριά περπατούν στους δρόμους και επισκέπτονται τους ναούς.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά (τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου), γιορτάζεται μια ολόκληρη εβδομάδα με πολλά πυροτεχνήματα από τους κινέζους που ζουν στην Ταϊλάνδη.

Η ημέρα Chakri (6 Απριλίου). Είναι εθνική αργία και γιορτάζεται η ίδρυση της Δυναστείας των Chakri από τον Bασιλιά Rama τον Πρώτο.

Το φεστιβάλ Songkran (13-15 Απριλίου). Είναι η Ταϊλανδική πρωτοχρονιά. Νερά ρίχνουν ο ένας στον άλλο σαν ένδειξη καλής τύχης για τη νέα χρονιά. Ένα είναι το σίγουρο, ότι θα βραχείτε.

Η Ημέρα της Εργασίας (1η Μαΐου)

Η Ημέρα της Ενθρόνισης (5 Μαΐου). Είναι εθνική αργία και γιορτάζεται η ενθρόνιση της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά Bhumibol Adulyadej (Βασιλιάς Rama ΙΧ)

Η Βασιλική Ημέρα της Γεωργίας. Μέσα στο Μάιο, την περίοδο που φυτρώνει το ρύζι.

Η Ημέρα Visakha Puja (την πανσέληνο του έκτου σεληνιακού μήνα). Είναι εθνική αργία και γιορτάζουν τη γέννηση, τη διαφώτιση και το θάνατο του Βούδα.

Η Ημέρα Asalha Puja (την πανσέληνο του όγδοου σεληνιακού μήνα). Είναι εθνική αργία και γιορτάζεται το πρώτο κήρυγμα του Βούδα.

Khao Phansa (Ιούλιος). Είναι εθνική αργία και γιορτάζεται η έναρξη της περιόδου των βροχών.

Τα Γενέθλια της Α.Μ. της Βασίλισσας / Ημέρα της Μητέρας ( 12 Αυγούστου).Είναι εθνική αργία και γιορτάζουν τα γενέθλια της Α.Μ. της Βασίλισσας Sirikit.

Loi Kratong (Νοέμβριος), γιορτάζεται το τέλος της περιόδου των βροχών. είναι η πιό εντυπωσιακή γιορτή των Ταϊλανδων που εξευμενίζουν τα πνεύματα των νερών ώστε οι λίμνες και τα ποτάμια να έχουν όλο το χρόνο άφθονα νερά. γιορτάζεται κατά τη διάρκεια της πανσελήνου του 12ου μήνα του ταϊλανδικού ημερολογίου που συμπίπτει με το Νοέμβριο του Γρηγοριανού. Οι ταϊλανδοί κατασκευάζουν χειροποίητες σχεδίες (ktaong) απο καρύδα, τα στολίζουν με τροπικά λουλούδια, τα φωτίζουν με κεράκια και τα ρίχνουν να επιπλεύσουν (loi) στη φυσική ροή των νερών, είναι ένα υπέροχο θέαμα όπου χιλιάδες kratong κυλούν στην ηρεμία των νερών, παράλληλα στις πόλεις και στα χωριά γίνονται πολλά εικαστικά δρώμενα, χοροί, θεατρικές παραστάσεις.

Η Ημέρα Chulalongkorn (23 Οκτωβρίου) είναι εθνική αργία σε ανάμνηση του θανάτου του Βασιλιά Chulalongkorn (RamaV).

Τα Γενέθλια της Α.Μ. του Βασιλιά (5 Δεκεμβρίου). Είναι εθνική αργία και γιορτάζονται τα Γενέθλια της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά Bhumibol Adulyadej

Η Ημέρα του συντάγματος (10 Δεκεμβρίου). Είναι εθνική αργία και γιορτάζουν την εδραίωση της Ταϊλανδικής Δημοκρατίας.

Παραμονή του Νέου Χρόνου (31 Δεκεμβρίου). Γιορτάζεται ο ερχομός του νέου χρόνου.