//Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙ

Η μπαλινέζικη αρχιτεκτονική εστιάζεται στα δημόσια κτίρια και στους ναούς. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη τάξη αρχιτεκτόνων. Αρχιτέκτονες είναι οι γλύπτες, που  μαθαίνουν κατά κανόνα την τέχνη από τους προγόνους τους. Οι ίδιοι φτιάχνουν τους βωμούς και τα αγάλματα, οι ίδιοι και τον περίβολο και τις εντυπωσιακές πύλες. Τα σπίτια είναι στην ουσία απομιμήσεις των ναών. Περίβολος , πύλη, κήπος και υπόστεγα.

Σύμφωνα με τη μπαλινέζικη αρχιτεκτονική, το σπίτι είναι ένας περιφραγμένος κήπος με πολλαπλά παραπήγματα, που χρησιμεύουν για κοιτώνες, αποθήκες και κουζίνα. Μέσα σ’ αυτό το κήπο, που σε μια άκρη του υπάρχουν οι βωμοί για τα πνεύματα των προγόνων, κινούνται αδιάκοπα, νέοι, γέροι και παιδιά, σκυλιά και πουλερικά.

Η πολεοδομική διάταξη ενός τυπικού μπαλινέζικου χωριού, ξεκινά από την ορθή γωνία που σχηματίζουν οι δυο κεντρικότεροι δρόμοι. Στην διασταύρωση βρίσκεται η κεντρική πλατεία.
Γύρω της χτίζονται οι ναοί, η αγορά, το σήμαντρο κουλκούλ και το ανάκτορο του τοπικού άρχοντα, ενώ σε μια γωνιά φυτρώνει το ιερό δέντρο μπανιάν.