//ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

Είναι εξαιρετικά καθαροί και περιποιημένοι, και το αγαπούν ιδιαίτερα οι Έλληνες. Τους γυρίσαμε και καταγράψαμε τα… καλύτερά τους.

Απολλωνία. Eίναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1836. Εδώ βρίσκονται και οι Δημόσιες Υπηρεσίες, ΕΛΤΑ, Τράπεζες, καταστήματα. Στην πλατεία Ηρώων βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο. Στην Απολλωνία, επίσης, θα απολαύσετε και νυχτερινή ζωή. Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, λειτουργούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κάστρο. Αποτελεί έναν χαρακτηριστικό για την Ενετική περίοδο οχυρωματικό οικισμό, χτισμένο στην κορυφή και γύρω από ένα λόφο.  Ευρήματα ανασκαφών μαρτυρούν ζωή και εγκατάσταση στον τόπο αυτό από τα προϊστορικά χρόνια. Ο σημερινός οικισμός χτίστηκε πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου και θυμίζει, ακόμα και σήμερα, το βενετσιάνικο οχυρό που χτίστηκε γύρω στο 1635. Ξεχωρίζει με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και την αμυντικού χαρακτήρα ρυμοτομία του. .  Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.   Ο επισκέπτης μπαίνει και σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους-  στοές, τις «λότζιες». Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή. Πλακόστρωτα δρομάκια με χαμηλά πεζούλια, καμαροσκέπαστες στοές, σπιτάκια με ξύλινα μπαλκόνια, οικόσημα στις εισόδους θυμίζουν το παρελθόν και την αίγλη του Κάστρου. Άλλωστε ο οικισμός αυτός ήταν πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1836.

Στα νότια του λόφου επισκεφθείτε το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου και γευθείτε τις νοστιμιές που προσφέρουν τα εστιατόρια.
Εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου.
Ανατολικά του Κάστρου βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι των «Εφταμάρτυρων», πάνω στο βράχο. Η θέα στο πέλαγος είναι εκπληκτική.

Αρτεμώνας. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Απολλωνίας. Διαθέτει παραδοσιακούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μπορείτε να επισκεφθείτε και τα εργαστήρια παραδοσιακής αγγειοπλαστικής. Περιδιαβαίνοντας στον κεντρικό, κυρίως, δρόμο, θα θαυμάσετε τα υπέροχα νεοκλασικά του. Η περιοχή των Ανεμόμυλων, στα ανατολικά του οικισμού, γνωστή και ως «Μπέλα Βίστα», προσφέρει πανοραμική θέα προς τον οικισμό του Κάστρου , προς το πέλαγος, αλλά και κάποια κυκλαδονήσια.

Λίγο πιο πέρα από την είσοδο του οικισμού, μετά τη μεγάλη πλατεία αριστερά υπάρχουν και ο φούρνος και το ζαχαροπλαστείο του Γρηγόρη, για νοστιμότατα μπισκότα και κουλουράκια. Επίσης, τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού είναι πολύ ευχάριστος ο καφές συνοδεία χειροποίητων γλυκών και παγωτού στη βεράντα του καφεζαχαροπλαστείου «Πεντζούλα» του Γιώργου Ψαραύτη.

Εξάμπελα. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου.  Στην είσοδο του οικισμού βρίσκονται οι Αράδες, σειρές από δέκα περίπου ανεμόμυλους. Είναι επίσης η γενέτειρα του Τσελεμεντέ, αυτού δηλαδή που έγραψε το πρώτο βιβλίο με συνταγές μαγειρικής.

Άνω Πετάλι. Η ομορφότερη θέα προς την Ανατολή.

Κάτω Πετάλι. Ανατολικά του οικισμού βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, στο οποίο, κατά την παράδοση,  λειτούργησε το πρώτο ελληνικό σχολείο στη Σίφνο.

Χερρόνησος. Πανέμορφο ψαροχώρι. Η ομορφιά του βρίσκεται στη μοναδική του απλότητα. Επισκεφθείτε το Αγγειοπλαστείο και δείτε τα υπέροχα χειροποίητα σκεύη σιφνέϊκης τέχνης.

Καμάρες. Το λιμάνι του νησιού. Απέχει 6,5 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και είναι ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός της Σίφνου. Η αμμώδης παραλία, που βρίσκεται στις Καμάρες, είναι μία από τις ωραιότερες του νησιού.

 Μη χάσετε εκτός των οικισμών
 Χρυσοπηγή. Λίγο πριν από τον Πλατύ Γιαλό, το μικρό ακρωτήρι με το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, που χτίστηκε το 1650 και είναι πολιούχος του νησιού, αξίζει λίγο από το χρόνο σας για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του, αλλά και για να δείτε το μονότοξο γεφύρι που ενώνει τον σχισμένο βράχο.

Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα. Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σίφνου. Τα ευρήματα μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση από τους μυκηναϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι δε ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αιώνα π.χ. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα μέχρι το μεσημέρι, ο δρόμος είναι καινούργιος και η θέα από το ψηλότερο σημείο του λόφου μαγευτική.