//ΜΕΚΟΝΓΚ: Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΙΝΔΟΚΙΝΑΣ- Ι

ΜΕΚΟΝΓΚ: Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΙΝΔΟΚΙΝΑΣ- Ι

Ο Μεκόνγκ είναι  ένα φυσικό σύνορο  μεταξύ των κρατών της  Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι  ο 12ος μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου  και το 7ος μεγαλύτερος στην Ασία. Υπολογίζεται ότι το μήκος του είναι 4.350 χιλιομέτρων .

Από το οροπέδιο του Θιβέτ  το ποτάμι διασχίζει την Κίνα ( επαρχία Γιουνάν), την  Μιανμάρ, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και εκβάλει στο Βιετνάμ

Ο ποταμός Μεκόνγκ, είναι  γνωστός ως  Lancang στην Κίνα και είναι η καρδιά και η ψυχή του Ινδοκίνα. Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον ποταμό και τους παραποτάμους του για την εύρεση τροφής, νερού , για τις μεταφορές τους και για πολλές άλλες πτυχές της καθημερινής τους ζωής.  Ο ποταμός προσφέρει πλούσια αλιεία και είναι ο δεύτερος  στον κόσμο μετά τον  Αμαζόνιο .

Οι ακραίες μεταβολές της ποσότητας του νερού καθώς και οι καταρράκτες που έχει κάνουν  δύσκολη την πλοήγηση. Το ποτάμι είναι μια μεγάλη εμπορική διαδρομή που συνδέει την νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Yunnan με το  Λάος, τη Βιρμανία (Μιανμάρ) και την Ταϊλάνδη στα νότια, είναι ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος μεταξύ της δυτικής Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας

Στα αγγλικά ο ποταμός ονομάζεται «Μεκόνγκ”, που προέρχεται από το “Mae Nam Khong», έναν όρο τόσο της Ταϊλάνδης όσο και του Λάος. Στη Λαο-Ταϊλανδική γλώσσα,  μεταφράζεται σε “Μάνα του νερού”, που σηματοδοτείται από το πρόθεμα «Mae”, που σημαίνει “μητέρα” και “nam” για το νερό. Στην περίπτωση του Μεκόνγκ, Mae Nam Khong σημαίνει “Khong, η μητέρα του νερού».

Δεδομένου ότι ο ποταμός ρέει από διάφορες χώρες, έχει πολλά διαφορετικά ονόματα στις τοπικές γλώσσες:

Ο  Μεκόνγκ ξεκινά σαν  Za Qu και σύντομα γίνεται γνωστός  ως  Lancang (Lantsang) στην περιοχή “Three Rivers Source Area” στο οροπέδιο του Θιβέτ στο εθνικό καταφύγιο Sanjiangyuan. Από εκεί ξεκινούν να ρέουν από τα  βόρεια προς τα νότια, Ο κίτρινος ποταμός (Huang He), Ο Μεκόνγκ και ο Yangtze.  Ο Μεκόνγκ ρέει μέσω της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ και στη συνέχεια νοτιοανατολικά στην επαρχία Γιουνάν, και στη συνέχεια μέσω της περιοχής των τριών παράλληλων ποταμών στα βουνά Hengduan, μαζί με το Yangtze στα ανατολικά του και τον ποταμό Salween (κινέζικα Nujiang) στα δυτικά του.

 

Ο  Μεκόνγκ διέρχεται  έπειτα στο τριπλό σημείο συνάντησης της Κίνας, της Βιρμανίας (Μιανμάρ) και του Λάος. Από εκεί ρέει νοτιοδυτικά και  είναι το φυσικό σύνορο  της Βιρμανίας και του Λάος για περίπου 100 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στο τρίγωνο της Βιρμανίας, του Λάος και της Ταϊλάνδης. Αυτό είναι επίσης το σημείο συμβολής μεταξύ του ποταμού Ruak (που ακολουθεί τα σύνορα Ταϊλάνδης-Βιρμανίας) και του Μεκόνγκ. Η περιοχή αυτού του τριπλού σημείου ονομάζεται μερικές φορές το Χρυσό Τρίγωνο, αν και ο όρος αναφέρεται επίσης στην πολύ μεγαλύτερη περιοχή αυτών των τριών χωρών που είναι διαβόητη ως περιοχή παραγωγής ναρκωτικών.

 

Από το χρυσό τρίγωνο, ο Μεκόνγκ στρέφεται νοτιοανατολικά  και είναι το φυσικό σύνορο  του Λάος με την Ταϊλάνδη. Στη συνέχεια στρέφεται ανατολικά στο εσωτερικό του Λάος, ρέει πρώτα ανατολικά και στη συνέχεια νότια για περίπου 400 χιλιόμετρα  πριν συναντήσει ξανά τα σύνορα με την Ταϊλάνδη. Για άλλη μια φορά, ορίζει τα σύνορα Λάος-Ταϊλάνδης για περίπου 850 χιλιόμετρα  καθώς ρέει ανατολικά, περνώντας μπροστά από την πρωτεύουσα του Λάος, Vientiane, και στη συνέχεια στρίβει νότια. Για δεύτερη φορά, ο ποταμός αφήνει τα σύνορα και ρέει ανατολικά στο Λάος, περνώντας  την πόλη Pakse. Στη συνέχεια, στρίβει και τρέχει λίγο πολύ άμεσα νότια, διασχίζοντας την Καμπότζη.

Στη Πνομ Πεν ο ποταμός  διέρχεται  και ενώνεται με την λίμνη  Tonlé Sap. Όταν ο Mekong  έχει χαμηλή στάθμη , Η Tonle Sap γίνεται  παραπόταμος και το νερό ρέει από τη λίμνη προς τον  Μεκόνγκ. Όταν ο Μεκόνγκ πλημμυρίζει, η ροή αντιστρέφεται. τα νερά του Μεκόνγκ ρέουν στη Tonle Sap.

Μετά την  Πνομ Πενχ, αρχίζει να σχηματίζεται το  Δέλτα του Μεκόνγκ που μπαίνει στο Βιετνάμ .  Στο Βιετνάμ, ονομάζεται  Hau (Sng Hau ή Hau Giang). Ο κύριος, ανατολικός κλάδος του Μεκόνγκ ονομάζεται  Tien ή Tien Giang.

Σχετικά Άρθρα
NONG KHAI – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ

ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ

ΒΙΕΝΤΙΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΛΑ ΑΡΓΑ