//ΑΝΓΚΟΡ ΒΑΤ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΑΝΓΚΟΡ ΒΑΤ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ανγκορ Βατ, ένα από τα επιβλητικότερα μέρη του πλανήτη

Το Άνκορ Βατ κατασκευάστηκε το 12ο αιώνα από τον Σουριαβαρμάν Β και αφιερώθηκε στον Βισνού, θεό των ινδουιστών. Αργότερα το ιερό περιήλθε στην κατοχή βουδιστών μοναχών, που το μετέτρεψαν σε ακμαίο μοναστήρι και βατ (ναό) . Μια σειρά από τρία ομόκεντρα ορθογώνια τείχη περιβάλλει ένα υπερυψωμένο ιερό στο κέντρο, που συμβολίζει το ιερό βουνό Μερού των ινδουιστών. Πλούσια διακοσμημένες πύλες οδηγούν από τον έναν περίβολο στον άλλο, ενώ σειρές από στενά σκαλοπάτια καταλήγουν στις εισόδους του ιερού. Έξοχα κατασκευασμένα χαμηλά ανάγλυφα στις στοές του εσωτερικού περιβόλου απεικονίζουν σκηνές από τα αρχαία ινδουιστικά έπη και από τη ζωή του Σουριαβαρμάν. Το Άνγκορ Βατ είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της μεγάλης πρωτεύουσας των Χμερ, η οποία κάποτε κάλυπτε έκταση 390 τ. χ.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που γνωρίζουμε για το Angkor Wat. Είναι ένα από τα ομορφότερα και επιβλητικότερα μέρη στον πλανήτη, η ευρύτερη περιοχή του Angkor Wat είναι μεγαλύτερη από τον ίδιο το ναό και, τέλος, ότι τίποτα δεν είναι ομοιογενές, καθώς οι ναοί κατασκευάστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους, στη διάρκεια τεσσάρων αιώνων.

Η λέξη Ανγκορ προέρχεται από τη λέξη «ναγκάρα», πρωτεύουσα στα σανσκριτικά, και αφορά 50 μνημεία που εκτείνονται σε επιφάνεια 230 τ. χλµ., περιλαμβάνοντας ένα σύνολο διαφορετικών στυλ, περιόδων και μνημείων, όπου βεβαίως ο χρόνος και η φύση επενέβησαν και έκαναν φανερά τα σημάδια τους. Η κατασκευή κράτησε περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ 27 βασιλείς «βαρµάν» – που σημαίνει   πάνοπλος στα σανσκριτικά – πέρασαν από το 802 µ.Χ. ως το 1327 µ.Χ., ενώ στη συνέχεια η πρωτεύουσα έπεσε σε παρακμή και εγκαταλείφθηκε το 1431. Οι επιγραφές αναφέρουν ότι ο βασιλιάς Τζαγιαβαρµάν Β’ ύστερα από µια τελετή στα όρη Κούλεν έβαλε τη σφραγίδα της ίδρυσης ενός κράτους που έµελλε να δημιουργήσει έναν από τους µμεγαλύτερους  πολιτισμούς της Ασίας

Οι ναοί ανακαλύφθηκαν το 1860 από τον Henri Mahout, Γάλλο ιεραπόστολο και φυσιοδίφη, που έκτοτε ξεκίνησε εκτενή έρευνα και προγράμματα συντήρησης. Οι προσπάθειές του συνεχίστηκαν μέχρι το 1968, οπότε ο πόλεμος του Βιετνάμ διέκοψε τις μελέτες του. Αρχικά δεν πίστευε ότι οι ναοί είχαν κατασκευαστεί από Καμποτζιανούς, αλλά από κάποια άλλη φυλή που είχε καταλάβει την Καμπότζη πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η θεωρία του αποδείχτηκε αργότερα εσφαλμένη, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν κείμενα στους τοίχους των ναών και πέτρινα γλυπτά, που τους βοήθησαν να συνδέσουν μεταξύ τους τα διάσπαρτα κομμάτια της ιστορίας. Σήμερα, είναι γνωστό ότι το Angkor ήταν η μεγάλη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ, από την ίδρυσή της το 880 έως περίπου το 1225.

Για την είσοδό σας στο Αngkor Wat μπορείτε να προμηθευτείτε ημερήσιο εισιτήριο, εισιτήριο τριών ημερών ή εβδομαδιαίο εισιτήριο. Το εισιτήριο αυτό θα σας εξασφαλίσει είσοδο σε όλα τα αξιοθέατα εντός του κύριου συμπλέγματος του Ναού και στο Banteay Srei, λίγο πιο βόρεια. Οι ναοί ανοίγουν για το κοινό στις 5 το ξημέρωμα και κλείνουν κατά τις 6 μ.μ.

Ένα ακόμη συναρπαστικό μέσο για να απολαύσετε τους ναούς από ψηλά, είναι το Αερόστατο του Angkor, ένα μπαλόνι δεμένο στο έδαφος που ανυψώνεται στα 200 μ. και προσφέρει 10λεπτη «πτήση» για υπέροχες φωτογραφίες (Τηλ. +855-12-520810, +855-63-759698). Δημοφιλέστερες οι ώρες της αυγής και του δειλινού.

Πότε να πάτε: Η πιο ευχάριστη περίοδος για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Προγραμματισμός: Θα χρειαστείτε 1 ημέρα για να επισκεφτείτε τον ναό Ανκόρ αλλά για να επισκεφτείτε την ευρύτερη περιοχή και την λίμνη Τόνλε Σαπ θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 ημέρες.

Σημαντικά:

-Προσέξτε τις πύλες του ναού που είναι διακοσμημένες με 300 λαξεμένες χορεύτριες Ασπάρα, η καθεμία διαφορετική από την άλλη.

-Στα εσωτερικά τεύχη του δεύτερου περιβόλου σε μια σειρά από χαμηλά ανάγλυφα απεικονίζονται μεταξύ άλλων, η μάχη του Κουρουξέτρα από το ινδουιστικό έπος Μαχαμπχαράτα, καθώς και σκηνές από τους 37 παραδείσους και τις 32 κολάσεις της ινδικής παράδοσης.

-Επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο Άνγκορ στο Σιεμ Ριπ όπου βρίσκεται όλος   ο πολιτισμός των Χμερ.

-Δείτε τον Ναό Τα Προμ που έχει διατηρηθεί όπως σχεδόν ανακαλύφθηκε καλυμμένος με τις ρίζες γιγάντιων δέντρων καπόκ.