//ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

Κεφαλονιά, το νησί των αντιθέσεων και της κρυμμένης αρμονίας

Εναλλασσόμενες εικόνες με βουνά και καταπράσινα δάση, εύφορες πεδιάδες ανθισμένοι ευωδιαστοί κήποι, σαγηνευτικές αμμουδιές, μαγευτικοί κολπίσκοι και γραφικά λιμανάκια, συνθέτουν μια μαγική εικόνα αιχμαλωτίζοντας τον επισκέπτη σε μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, που ξυπνά και τις πιο αδρανοποιημένες ανθρώπινες αισθήσεις.
Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, προς βουνό ή θάλασσα, βρίσκεσαι σε μία πανδαισία χρωμάτων, στην οποία συμμετέχουν όλες οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.

Η Κεφαλονιά έχει 365 χωριά. Όσες κι οι μέρες του χρόνου. Πανέμορφα ψαροχώρια, γραφικά χωριουδάκια, κυριολεκτικά σκαρφαλωμένα σε καταπράσινες πλαγιές, όμορφα σπίτια με αυλές πνιγμένες στα λουλούδια, που  διατηρούν το χρώμα τους και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, θα έλεγε κανείς ότι το καθένα αποτελεί ξεχωριστό τουριστικό προορισμό.

Μέσα σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον κατοικούν οι Κεφαλλονίτες. άνθρωποι με χιούμορ, φιλικοί και φιλόξενοι, λαός ταξιδιάρης και ανήσυχος, με φήμη που φθάνει στα πέρατα του κόσμου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Σπήλαιο Δρογγαράτη
 Το σπήλαιο Δρογκαράτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της  Κεφαλονιάς.
Βρίσκεται στην περιοχή της Σάμης και σε μικρή απόσταση από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν, κατά την διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού, κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε αυτό που σήμερα αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο. Το βάθος του σπηλαίου είναι περίπου 60 μέτρα, και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ηλικία του άνω των 100 εκατομμυρίων ετών.

 Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης
Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης, είναι ένα βαραθρώδες σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και βρίσκεται στον Καραβόμυλο, λίγο έξω από τη Σάμη.

Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος περίπου 160 μέτρα και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες που έχουν ηλικία 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Ο επισκέπτης επιβιβάζεται σε βάρκες που κάνουν τον γύρο της λίμνης και μπορεί να θαυμάσει τους υπέροχους χρωματισμούς των νερών που αλλάζουν καθώς ο ήλιος τρυπώνει απο την οροφή, δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα.

Μονή Αγίου Γερασίμου
Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στους πρόποδες του Αίνου, κτισμένη πάνω σε παλιά μονή του έτους 1200 μΧ. (εποχή των Σταυροφοριών), κοντά στο χωριό Φραγκάτα. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει ονοματιστεί από τους κατοίκους του χωριού των Βαλσαμάτων ως «Νέα Ιερουσαλήμ». Η μονή και τα περίχωρά της παραχωρήθηκαν από τον Ιερέα Γεώργιο Βάλσαμο στον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος και εγκαθίσταται εκεί το 1561.Πέθανε το 1579 και ανακηρύχθηκε άγιος από το Πατριαρχείο το 1622.

Το σώμα του φυλάσσεται μέσα σε λάρνακα. Μέσα στη μονή υπάρχει η είσοδος για το σπήλαιο που ασκήτευε ο Άγιος, την «Σκήτη», στην οποία μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης.

Κάστρο και φρούριο της Άσσου
Το Κάστρο της Άσσου είναι χτισμένο κατά τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας στη χερσόνησο της Άσσου, της «Κυρίας του Βορρά» όπως την έλεγαν αργότερα οι Κεφαλλονίτες

Υπήρξε για αρκετά χρόνια η πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς, αν και η μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο νησί δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για οικιστική ανάπτυξη. Στις μέρες μας έχουν διασωθεί κομμάτια της οχύρωσής του, ενετικοί στρατώνες, η κατοικία του Ενετού προβλεπτή και η μικρή εκκλησία του Αγίου Μάρκου.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τη μαγευτική θέα που έχει ο επισκέπτης πάνω στο δρόμο λίγο πριν κατηφορίσει για το χωριό, με αποκορύφωμα ένα απίστευτο ηλιοβασίλεμα.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένο σε ένα λόφο ύψους 300 μέτρων, πάνω από το χωριό Περατάτα, σε απόσταση 7 χιλιόμετρων από το Αργοστόλι και έχει πανοραμική θέα   στον κόλπο του Κούταβου
Πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 12ο μ.χ. αιώνα από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, με μεταγενέστερες επεμβάσεις, κύρια ενετικές, του 16ου αιώνα και υπήρξε η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς μέχρι το 1757, όταν έγινε νέα πρωτεύουσα το Αργοστόλι.

 Όρος Αίνος
Είναι το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς, έχει ύψος 1.630 μέτρα (ψηλότερη κορυφή Μέγας Σωρός) και αποτελεί εθνικό δρυμό από το 1962. Ο εθνικός δρυμός έχει έκταση σχεδόν 30.000 στρέμματα, τα 2/3 της οποίας καλύπτονται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου, το ενδημικό abies chephalonica. Μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκουν καταφύγιο επίσης αρκετά είδη πανίδας, όπως αλεπούδες, κουνάβια καθώς και πληθυσμός ημι-άγριων αλόγων (Equus cabalus), τα οποία κατάγονται από τα αρχαία άλογα των φυλών της Πίνδου.

Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, απ’ όπου φαίνονται καθαρά η Ζάκυνθος και αμυδρά η Λευκάδα και οι κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Έχει ύψος 1628 μέτρα και ουσιαστικά είναι το μόνο υψηλό βουνό της Κεφαλονιάς. Δυστυχώς, ύστερα από πυρκαγιά, η πλευρά του βουνού προς την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καμένη. Η άλλη πλευρά του Αίνου βρίσκεται στη μεριά προς την Πελοπόννησο, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το όμορφο, παραδοσιακό χωριό Πυργί. Από εκείνη την πλευρά το βουνό είναι καλυμμένο με το σπάνιο και προστατευόμενο έλατο.

Καταβόθρες
Δύο χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι, στον επονομαζόμενο γύρο της Λάσσης και συγκεκριμένα στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων, βρίσκονται οι Καταβόθρες, ένα από τα πολλά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Το νερό της θάλασσας εισέρχεται σε ανοίγματα (ρωγμές) κοντά στην ακτή, στη συνέχεια εξαφανίζεται και διασχίζοντας υπογείως σχεδόν ολόκληρη την Κεφαλονιά, εκβάλλει στην Λίμνη της Μελισσάνης και στον Καραβόμυλο, δηλαδή στην περιοχή της Σάμης.

Το φαινόμενο ανακάλυψαν το 1963 Αυστριακοί γεωλόγοι, αφού έριξαν χρωστικές ύλες στις εισόδους και κατόπιν, με τη χρήση ραδιοισότοπων, επαλήθευσαν την υπόγεια πορεία των υδάτων.

Πως θα πάμε
Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου. Βρίσκεται στη μέση του Ιονίου και σε κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί με καράβι ή και αεροπλάνο.

Ακτοπλοϊκώς
Από την Αθήνα μπορείτε με το αυτοκίνητο σας να πάτε μέχρι την Πάτρα (2.5 ώρες) ή στην Κυλλήνη (3.5 ώρες)
Από τα 2 αυτά λιμάνια μπορείτε με το ferry boat να φθάσετε στην Κεφαλονιά. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και ιδιαίτερα πυκνά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από το λιμάνι της Πάτρας θα φθάσετε στην Σάμη Κεφαλονιάς σε 3 ώρες, και από το λιμάνι της Κυλλήνης θα φτάσετε στον Πόρο Κεφαλονιάς σε 1 ώρα και 15 λεπτά. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει πλοίο από το λιμάνι της Κυλλήνης που φθάνει στο Ληξούρι σε 2 ώρες και 15 λεπτά.
Επίσης από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν δρομολόγια για τη Σάμη της Κεφαλονιάς και το ταξίδι διαρκεί 2.5 ώρες.
Όσον αφορά άλλες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, υπάρχουν δρομολόγια από Κεφαλονιά για Ιθάκη Ζάκυνθο και Λευκάδα.
Αεροπορικός
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο των Αθηνών προς την Κεφαλονιά.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα την υψηλή τουριστική περίοδο υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις με πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και πολλές πτήσεις charters από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Επίσης, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα, μέσω Πάτρας ή Κυλλήνης, προς Κεφαλονιά, ΚΤΕΛ Αθήνας: τηλ.210-5150785, ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς: τηλ. 26710-22281.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ταυτότητα του νησιού
Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και το 5ο μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Είναι κατεξοχήν ορεινό νησί με μεγάλο κάθετο διαμελισμό. Βασικό όρος του νησιού είναι ο Αίνος ή κατά τους Κεφαλλονίτες Μεγάλο Βουνό, το οποίο απλώνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς και με τις προεκτάσεις του τέμνει τον κύριο κορμό της. Η Κεφαλονιά γενικά παρουσιάζει περιορισμένο θαλάσσιο διαμελισμό. Στο βορειοανατολικό τμήμα σχηματίζονται οι κόλποι της Σάμης και της Αντισάμου, στο βορειοδυτικό ο κόλπος του Μύρτου, στο δυτικό ο κόλπος του Αργοστολίου, ένας από τους ασφαλέστερους της Μεσογείου, και στο νότιο ο όρμος του Λουρδά. Τα παράλια της έχουν συνολικό μήκος 254 χιλιόμετρα και σχηματίζουν πανέμορφους κολπίσκους και μαγευτικές παραλίες. Η Κεφαλονιά δεν έχει επιφανειακά υδάτινα ρεύματα. Έχει όμως άφθονες καρστικές πηγές, καταβόθρες, σπήλαια και υπόγεια υδάτινα ρεύματα, αποτέλεσμα της ασβεστολιθικής σύστασης του νησιού. Το κλίμα της είναι εύκρατο, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Η ηλιοφάνεια της είναι πλούσια, όσο σε λίγες περιοχές της χώρας, και από πλευράς ηλιακού κλίματος ουδόλως μειονεκτεί από την Γαλλική και την Ιταλική Ριβιέρα.  Η Κεφαλονιά δεν είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο νησί, έχει δηλαδή  πυκνότητα πληθυσμού 45 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η έκτασή της είναι 781 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 35.000 κατοίκων.

Τοποθεσία
Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και το 5ο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Βρίσκεται στο κεντρικό Ιόνιο, απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.
Η γεωγραφική της θέση την καθιστά ιδιαίτερα προσβάσιμη, καθώς διαθέτει έξι λιμάνια, από και προς τα οποία εκτελούνται πυκνά καθημερινά δρομολόγια, ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Λιμεναρχεία στην Κεφαλονιά
Αργοστόλι 26710 22224
Ληξούρι 26710 94100
Πόρος 26710 72460
Σάμη  26710 22031
Αεροδρόμιο Μηνιές  26710 41511

ΚΤΕΛ Κεφαλλονιάς
Αργοστόλι  26710 22281
Ληξούρι  26710 93200
ΚΤΕΛ Αθήνας Κηφισός  210 5250785

TΑΧΙ
Αργοστόλι 26710 22555
Ληξούρι 26710 91459

Τοπικές Αργίες
21 Μαίου    Ένωση Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα
16 Αυγούστου   Αγίου Γερασίμου
20 Οκτωβρίου   Ξανά Αγίου Γερασίμου
10  Φεβρουαρίου  Αγίου Χαραλάμπους  ( αργία μόνο για το Ληξούρι )

Υγεία
H Κεφαλονιά διαθέτει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο στο Αργοστόλι τηλ. 26710 24641-5 και το  Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι τηλ. 26710 91194. Επίσης ένα  Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στη Σάμη τηλ. 26740 22222 και ένα Κέντρο Υγείας επίσης στη Σάμη τηλ. 26740 22802.
Υπάρχει και πλήθος περιφερειακών ιατρείων Τζανάτων, Χαβδάτων, Πετρικάτων, Χιονάτων, Μακριωτίκων, Κεραμειών, Καραβάδου, Πυργίου, Βασιλικιάδων, Σκάλας, Ομαλών (Βαλσαμάτων), Αγ. Θέκλας