//ΜΙΑΝΜΑΡ: ΣΤΟΥΠΑ ΣΒΕΝΤΑΓΚΟΝ

ΜΙΑΝΜΑΡ: ΣΤΟΥΠΑ ΣΒΕΝΤΑΓΚΟΝ

Μιανμάρ: Παγόδα Σβένταγκον (Shwedagon Paya)
Απαστράπτων χρυσός την ημέρα και, καθώς ο ήλιος δύει και οι τελευταίες ακτίνες πέφτουν πάνω της, γίνεται κατακόκκινη, χρυσή και πορτοκαλί με τα διαμάντια γύρω από την κορυφή να λαμπυρίζουν.
Ορατή σχεδόν από παντού στην πόλη είναι ο ιερός τόπος για τους βουδιστές της Μυανμάρ που ελπίζουν να την επισκεφτούν μια φορά στην ζωή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ασίας και ίσως το πιο εντυπωσιακό μνημείο του βουδισμού, η γιγαντιαία χρυσή στούπα  Σβενταγκόν, που αιωρείται πάνω από τον ομιχλώδη ουρανό της Γιανγόν (Ρανγκούν), θα σας καταπλήξει με την ομορφιά, το μέγεθος και το σχήμα της. Σύμφωνα με το μύθο, χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια, την εποχή του Βούδα, όμως οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον μία χιλιετία νεότερη. Το ιερό συγκρότημα έχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των βουδιστών της Μιανμάρ και ο χώρος, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, πραγματικά σφύζει από ζωή.  Ένα συνεχές ρεύμα μοναχών και προσκυνητών συρρέει καθημερινά στην παγόδα, περιφέρεται στην αυλή και προσεύχεται στους πλευρικούς οίκους και στους βωμούς.

Χιλιάδες συμπαγή φύλλα χρυσού- περισσότερο, όπως λέγεται και από όσο υπάρχει στην Τράπεζα της Αγγλίας, καλύπτουν αυτή την παγόδα, ύψους 110 μ. Την κορυφή στεφανώνουν πολύτιμοι λίθοι , πάνω από 5.000 διαμάντια και 2.000 ρουμπίνια και ζαφείρια.

Το μεγάλο πλάτωμα που συγκρατεί την οκταγωνική βάση της παγόδας είναι μαρμάρινο και στις τέσσερις κύριες εισόδους έχει φθαρεί από τις πατημασιές των εκατομμυρίων προσκυνητών.

Στις ημέρες που πραγματοποιούνται οι γιορτές στα σκαλοπάτια και τα προαύλια του  Σβένταγκον συνωστίζονται από την αυγή μέχρι τα μεσάνυχτα ατέλειωτες  ουρές από πιστούς.

Πότε να πάτε
Από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, όταν ο καιρός είναι ξηρός και αρκετά δροσερός. Το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου η ζέστη είναι ασφυκτική, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο έχει υγρασία και πολλές φορές καταρρακτώδεις βροχές.

Τι πρέπει να ξέρετε
Διαθέστε τουλάχιστον τρεις ώρες για την επίσκεψη σας. Ο χώρος είναι ανοιχτός από τις 4 π.μ. (2 ώρες μετά για τους τουρίστες) μέχρι τις 10 μ.μ. Περάστε μερικές ημέρες στη Γιανγκόν και επισκεφτείτε την παγόδα διαφορετικές ώρες, ώστε να δείτε  πως αλλάζουν τα χρώματα της στη διάρκεια της ημέρας. Οι επισκέπτες πρέπει να είναι ντυμένοι σεμνά- όχι σορτς ή στενά μπλουζάκια. Τα παπούτσια σας θα τα βγάλετε απαραίτητα πριν μπείτε.

Προτάσεις
-Ιδανική για την επίσκεψη σας είναι η περίοδος του φεστιβάλ της παγόδας Σβενταγκόν, που διεξάγεται κατά την πανσέληνο του Ταμπαούνγκ (Μάρτιο). Τότε τελούνται ελεημοσύνες προς τους μοναχούς και οι πιστοί δίνουν προσφορές για τη συντήρηση του ναού. Εν όψει του γεγονότος, οι μοναχοί περιποιούνται το συγκρότημα και στη διάρκεια της βραδινής τελετής η εικόνα του κάτω από το φως των κεριών είναι εκπληκτική.
– Επισκεφθείτε την παγόδα νωρίς το πρωί για να την απολαύσετε  στην πιο μαγική στιγμή της.

Τα κύρια φεστιβάλ του ναού είναι τα εξής:
– Η γιορτή της πανσελήνου του μήνα  Tabaung  ( Φεβρουάριος – Μάρτιος) γνωστό σαν  Tabaung Festival .
– Το φεστιβάλ για το νέο έτος της Μιανμάρ που είναι και η γιορτή του νερού και ονομάζεται  Thin- gyan Festival τον Απρίλιο.
– Η γιορτή της ημέρας του Βούδα  γνωστή σαν  Kasone Festival τον Απρίλιο – Μάιο.
– Η γιορτή της αρχής της βουδικής σαρακοστής  γνωστή σαν  Waso Festival  τον Ιούλιο.
– Η γιορτή του τέλους της βουδικής σαρακοστής  γνωστή σαν  Thadingyut Festival τον Οκτώβριο.
– Η Γιορτή του κυματιζόμενου ράσου του Βούδα  γνωστή σαν Tazaungdaing Festival  τον Νοέμβριο