//ΜΑΡΑΜΠΟΥ Ι

ΜΑΡΑΜΠΟΥ Ι

Μαραμπού Ι

Ο Νίκος Καββαδίας «ο ποιητής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», αποτύπωσε στην ποίηση του τους τόπους που επισκέφθηκε στη διάρκεια των ταξιδιών του.
Τα κείμενα που θα ακολουθήσουν σκοπό έχουν να σας δώσει κάποια στοιχεία για τους εξωτικούς αυτούς τόπους.

 1. Πάντα σχεδόν της Μπασκιρτσέφ κρατούσε το Ζουρνάλ,
  και την Αγία της Άβιλας παράφορα αγαπούσε.

Άβιλα – Avila, αναφέρεται στο ποίημα: ΜΑΡΑΜΠΟΥ
Η Άβιλα, γενέτειρα της Αγίας Τερέζας. Εδώ υπάρχουν τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά τείχη της Ευρώπης και αμέτρητες μονές και εκκλησίες, ένας συνδυασμός επίγειας και επουράνιας δύναμης που χαρακτήριζαν την παλιά Καστίλη. Είναι η υψηλότερη επαρχιακή πρωτεύουσα της Ισπανίας, ανήκει στην περιφέρεια της Καστίλης – Λεόν, έχει 60.000 περίπου κατοίκους και είναι περισσότερο ατμοσφαιρική τον χειμώνα κι αξίζει να την επισκεφτεί κανείς αυτή την εποχή.

 ΕΝΑΣ ΔΟΚΙΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΝ ΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ .

 1. Στο ημερολόγιο γράψαμε: «Κυκλών και καταιγίς».
  το S.O.S. μακριά σε άλλα καράβια,
  κι εγώ κοιτάζοντας χλωμός τον άγριο Ινδικό
  πολύ αμφιβάλλω αν φτάσουμε μια μέρα στη Μπατάβια

Μπατάβια-  Batavia . Η παλιά ονομασία της πρωτεύουσας της Ινδονησίας Τζακάρτα. Πρόκειται για την ονομασία που επέβαλαν οι Ολλανδοί, όταν την κατέλαβαν από τους Άγγλους στις αρχές του 17ου αιώνα. Οι Batavi είναι ένα αρχαίο γερμανικό φύλο, που οι Ολλανδοί θεωρούν προγόνους τους. Την εποχή που γράφτηκε το Μαραμπού ήταν ακόμη ολλανδική αποικία και η de facto πρωτεύουσα των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών,

 1. Συχώρεσέ με …Κάποτες οπού’ χα πιεί πολύ
  και δεν εκαταλάβαινα το τι έκανα, στο Αλγέρι
  γιά μιάν μικρήν Αράπισσα, πού εχόρευσε γυμνή,
  επέταξα κατάστηθα σε κάποιον το μαχαίρι

 

Και από το ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ
Απάνω μου έχω πάντοτε στη ζώνη μου σφιγμένο
ένα μικρό αφρικανικόν  ατσάλινο μαχαίρι
-όπως αυτά που συνηθούν και παίζουν οι Αραπάδες-
πού από ένα γέρον έμπορο τ’ αγόρασα στ’Αλγέρι

Το Αλγέρι είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλγερίας. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το παραθαλάσσιο τμήμα του Αλγερίου, είχε δημιουργηθεί από τους Φοίνικες το Ικοσίμ, που αργότερα μετεξελίχτηκε στην μικρή ρωμαϊκή πόλη Ικόσιουμ.
Η σημερινή πόλη του Αλγερίου ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα μ. Χ. από τον Μπολογκίν ιμπν Ζίρι, ιδρυτή της βερβέρικης δυναστείας Ζιρίντ–Σανχάτζα.

Όταν γράφτηκε το Μαραμπού, η Αλγερία  ήταν γαλλική αποικία και το Αλγέρι μια πόλη με περισσότερο ευρωπαϊκό πληθυσμό παρά αραβικό. Η ασχήμια, η ανέχεια, η βρωμιά και οι ανθυγιεινές συνθήκες των ευρωπαϊκών συνοικιών του Αλγεριού ήταν παροιμιώδεις.

 1. Συχώρεσέ με … Μια βραδιά θολή στο Σάντα Φέ
  καθώς κάποια με κράταγε σφιχτά στην αγκαλιά της,
  ετράβηξα απ’ την κάλτσα της μια δέσμη από λεφτά
  πού όλη τη μέρα εμάζευεν απ’ την αισχρήν δουλειά της.

Σάντα Φε: Όνομα πόλεων στις ΗΠΑ και την Αργεντινή. Εδώ αναφέρεται η Σάντα Φε της Αργεντινής (Santa Fe de la Vera Cruz), η οποία συνδέεται μέσω καναλιού με το λιμάνι Colastiné στον ποταμό Paraná.
Η Σάντα Φε ιδρύθηκε από τον Ισπανό Χουάν ντε Γκαράι το 1573 στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Καγιαστά και λειτουργούσε ως λιμάνι για την υποστήριξη πλοίων που πήγαιναν στην Ασουνσιόν.

 

 1. Κι ακόμα, Κύριε… ντρέπομαι να το συλλογιστώ,
  (μα ήτανε τόσο κόκκινα κι υγρά τα ωραία του χείλια)
  και κάποια κάπου ολόλυζε κιθάρα ισπανική …)
  κοιμήθηκα μ΄ένα μικρόν εβραίο στη Σεβίλλια

Η Σεβίλλη (ισπανικά: Sevilla, προφέρεται “Σεβίγια”) είναι η καλλιτεχνική, πολιτιστική, και οικονομική πρωτεύουσα της νότιας Ισπανίας και η πρωτεύουσα της κοινότητας (comunidad) της Ανδαλουσίας.
Το λιμάνι της βρίσκεται πάνω στο ποταμό Guadalquivir, 80 περίπου χλμ από τις εκβολές του. Οι Εβραίοι σεφαραδίτες έχουν μακραίωνη παράδοση στην Ανδαλουσία και ο πληθυσμός τους προπολεμικά ήταν μεγάλος στη Σεβίλλη.