//Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Ο Πολιτισμός στη Βιέννη
Η πλούσια πολιτιστική παράδοση της Αυστρίας ήταν ως το πρώτο μισό του 16ου αιώνα αναπόσπαστα δεμένη με την πολιτιστική παράδοση της Γερμανίας, στα πλαίσια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Από τα μέσα του 16ου αιώνα, το κίνημα της Αντιμεταρρύθμισης, με το οποίο η ρωμαιοκαθολική Αυστρία διαχωρίστηκε από την προτεσταντική Γερμανία, και η πολιτική των Αψβούργων, που ανέπτυξαν ιδιαίτερες σχέσεις με την Ισπανία και την Ιταλία, δημιούργησαν τον αυστριακό πολιτισμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα η Βιέννη γίνεται παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, με έμφαση ιδιαίτερα στους τομείς της μουσικής και της λογοτεχνίας, ενώ ήδη από τον 17ο και τον 18ο αιώνα αναπτύσσεται η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική, με ιδιαίτερη έμφαση στο μπαρόκ.

Σημαντική υπήρξε και η άνθιση της μουσικής στην Αυστρία. Το 1756 γεννήθηκε εδώ ο διάσημος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η Βιέννη υπήρξε πρωτεύουσα των βαλς, με κύριο εκφραστή τον Γιόχαν Στράους.

Museums Quartier.
Η περιοχή των Μουσείων ή αλλιώς Quartier Museum Wien βρίσκεται στο χώρο εκείνο που παλιότερα βρίσκονταν οι αυτοκρατορικοί  στάβλοι την εποχή της δυναστείας των Αψβούργων.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές περιοχές .  Βρίσκεται στην άκρη της παλιάς πόλης και  εκεί  εναλάσσονται ιδρύματα από διαφορετικά πεδία τέχνης με εστιατόρια, ατμοσφαιρικές καφετέριες, καταστήματα με ρούχα, με γαστρονομικά προϊόντα και   ντελικατέσσεν και ότιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, σ’ ένα συνδυασμό μπαρόκ κτιρίων και μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Η
Vienna Fair, που διοργανώνετε το Μάιο, δίνει το έναυσμα για τη σειρά πολιτιστικών δρωμένων που γεμίζει την πόλη με χρώμα όλο το καλοκαίρι: το Popfest, με αυστριακά κυρίως συγκροτήματα, ανερχόμενα ποπ σχήματα, το Gennusfestival, που είναι ένα πανηγύρι γεύσεων, κυρίως από παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών, το περίφημο φεστιβάλ κλασικής μουσικής και όπερας της Βιέννης, το φεστιβάλ μόδας και φωτογραφίας, το ετήσιο θερινό υπαίθριο κονσέρτο της φιλαρμονικής στο παλάτι Schonbrunn, το μεγάλο -ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη- πάρτι που οργανώνεται στο νησάκι πάνω στον Δούναβη, με είκοσι σκηνές και άπειρους DJs, το φεστιβάλ τζαζ, φυσικά, ένα από τα πιο ξακουστά για το μουσικό αυτό είδος, και τα δύο φεστιβάλ με μουσική για κινηματογράφο και θέατρο.