//Η ΠΡΑΓΑ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ

Η ΠΡΑΓΑ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ

Η Πνευματική Πράγα στην ανατολή του 20ου αιώνα αποτέλεσε ένα σπουδαίο κέντρο συνάντησης Τσέχων, Γερμανών και Εβραίων. Παρ’ όλο που το έργο του είναι γραμμένο στα Γερμανικά, ο Φραντς Κάφκα είναι γέννημα Θρέμμα της Πράγας. Εδώ έζησε όλη του τη ζωή, να τη στοιχειώνει και να στοιχειώνεται και ο ίδιος απ’ αυτή την πόλη, να τη χρειάζεται και ταυτόχρονα να τη μισεί. Μπορεί κανείς να θεωρήσει τη Δίκη ως μια μεταφυσική γεωγραφία του Στάρε Μέστο, του οποίου τα σοκάκια και τα περάσματα σπάνε τα συνήθη σύνορα μεταξύ εξωτερικών δρόμων και εσωτερικών αυλών, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, νέου και παλιού, αληθινού και φανταστικού.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Κάφκα το έζησε γύρω από το Γιόζεφοβ και την πλατεία της Παλιά πόλης. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1883 σε ένα διαμέρισμα δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου το μόνο που έχει απομείνει από εκείνο το κτίριο είναι η πέτρινη κάσα της πόρτας.

Το u minuty είναι κτίριο αναγεννησιακού ρυθμού στην παλιά πλατεία της Πράγας

Στα παιδικά του χρόνια έμεινε στα εξής σημεία: Στην Celetna 2 (1888-89) στο U minuty το αναγεννησιακού ρυθμού γωνιακό κτίσμα που τώρα αποτελεί μέρος του Παλιού Δημαρχείου (1889-96) και στην Celetna 3 (1896-1907), όπου το παράθυρο του υπνοδωματίου του έβλεπε στο εσωτερικό της εκκλησίας του Tyn.
Παρακολούθησε μαθήματα από το 1893 μέχρι το 1901 στο κρατικό γυμνάσιο της Παλιάς Πόλης στο Ανάκτορο Κίνσκι στην πλατεία, χρονικό διάστημα για το οποίο ο πατέρας του διεύθυνε ένα κατάστημα με είδη ένδυσης στο ισόγειο του κτιρίου.

Στην νότια πλευρά της πλατείας, στο αριθμό 17, η Μπέρτα Φάντα διατηρούσε ένα λογοτεχνικό σαλόνι στις αρχές του 20ου αιώνα στο οποίο προσκαλούσε τους Ευρωπαίους στοχαστές της εποχής, μεταξύ των οποίων ο Κάφκα και άλλοι συγγραφείς, όπως ο Μαξ Μπροντ (φίλος και βιογράφος του Κάφκα),ο Φραντς Βέρφελ και ο Έγκον Έρβιν Κις.

Από δεξιά η εκκλησία του Tyn και μετά το παλάτι Kinsky σε ρυθμό Ροκοκό στην παλιά πλατεία

Αφού πήρε το πτυχίο του στη νομική από το Καρολίνουμ το 1906, ο Κάφκα έπιασε την πρώτη του δουλειά το 1907, μια άτυχη θέση ως υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας στην ιταλική Assicurazioni Generali, στον αριθμό 19 της πλατείας Βεγκέσλαου (στην γωνία με τη Jindrisska), θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1908. Στη Na porici 7, στο βόρειο Stare Mesto,  βρίσκονται τα παλιά κεντρικά γραφεία της Ασφαλιστικής Εταιρείας Εργατικών Ατυχημάτων, στον πέμπτο όροφο της εργάστηκε από το 1908 έως τη συνταξιοδότηση του το 1922.

Το τελευταίο μέρος όπου έμεινε με τους γονείς του (1913 -14)- και σκηνικό για τη φρικαλέα παραβολή της Μεταμόρφωσης- ήταν ένα διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου στην Parizksa απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου μπροστά στην πλατεία της παλιάς πόλης. Στην ηλικία των 33 ετών μετακόμισε τελικά σε δικό του σπίτι στην Dlouha 16, στην γωνία με τη Masna όπου έζησε από το 1915 μέχρι το 1917, ενώ πέρασε έναν πολύ παραγωγικό χειμώνα (αυτόν του 1916-17) σε ένα σπίτι που είχε νοικιάσει η αδελφή του στο Χρυσό Δρομάκι Νο  22  μέσα στο κάστρο της Πράγας. Τότε είχε ήδη προσβληθεί από φυματίωση και το 1917 νοίκιασε για μερικού μήνες ένα διαμέρισμα στο ανάκτορο Σένμπορν στη Μάλα Στράνα, εκεί που στεγάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ο Κάφκα πέθανε στη Βιέννη στις 3 Ιουνίου του 1924 και θάφτηκε στο εβραϊκό νεκροταφείο του Ζίζκοφ.