//ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ

Τα Μουσεία της Βουδαπέστης
Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης

Εάν δεν γνωρίζετε πολλά για την ιστορία της Βουδαπέστης, μπορείτε να ενημερωθείτε  σε αυτό το τετραώροφο μουσείο στο Κάστρο της Βούδας.
Κοινώς γνωστό απλώς ως Μουσείο Κάστρου λόγω της θέσης του στο Κάστρο της Βούδας, η ιστορία της περιοχής της Βουδαπέστης εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους και περιλαμβάνει κομμάτια που χρονολογούνται πριν από 40.000 χρόνια (όπως κρανίο αρκούδας και πέτρινα εργαλεία). Μεγάλο μέρος της συλλογής  επικεντρώνεται στον Μεσαίωνα και την ιστορία του ίδιου του κάστρου. Εν τω μεταξύ, οι αίθουσες και οι διάδρομοι του μουσείου έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με τις εκθέσεις. Όπως τα περισσότερα άλλα μουσεία της Βουδαπέστης, είναι κλειστά τις Δευτέρες. επίσης, Νοέμβριο έως Φεβρουάριο κλείνει νωρίς, στις 16:00, αντί για τις συνηθισμένες 10: 00-18: 00.

 

Εθνογραφικό Μουσείο Βουδαπέστης
Ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα μουσεία της πόλης φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παγκοσμίως. Ουγγρικά έθιμα, πολιτισμός και παραδόσεις

Περπατήστε σε αυτό το περίτεχνο κτίριο της Αναγέννησης  – διακοσμημένο με κάθε είδους αγάλματα και μεγάλες στήλες – ακριβώς απέναντι από το ουγγρικό κοινοβούλιο για να εξερευνήσετε τα έθιμα, τις λαϊκές παραδόσεις και τις πολιτιστικές καταβολές του Magyar Nemzet, του ουγγρικού έθνους. Το εσωτερικό είναι ένα αριστούργημα από μόνο του, με εκτεταμένες σκάλες, κηροπήγια, μπλε μαρμάρινες κολώνες, πλούσια βαμμένες οροφές και χάλκινες επιχρυσώσεις. Μόλις σηκώσετε το βλέμμα σας από το πάτωμα, ήρθε η ώρα για τις συλλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσικά όργανα. θρησκευτικά αντικείμενα από την ουγγρική καθολική παράδοση, κοστούμια αντίκες, παιδικά παιχνίδια, αγροτικά εργαλεία,  είδη κουζίνας και οικιακής χρήσης και τεχνουργήματα που σχετίζονται με επαγγέλματα και βιοτεχνίες. Είναι μια αξιοσημείωτη εξερεύνηση του ουγγρικού πολιτισμού μέσα από κάθε είδους αντικείμενα, ιερά και βωμολοχικά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν επίσης σημαντικές συλλογές αντικειμένων από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

 

Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας: Ουγγρική τέχνη από τον Μεσαίωνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα

Πιθανώς γνωρίζετε ελάχιστα ή τίποτα για την ουγγρική τέχνη – έτσι αυτό το μουσείο θα είναι ένα σχολείο για σας.

Ιδρύθηκε στο Κάστρο της Βούδας το 1957, αυτή η έκθεση της ουγγρικής τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα (90 % ζωγραφική, αλλά και γλυπτική και φωτογραφία) είναι ένα πραγματικό πανόραμα της τέχνης. Οι συλλογές περιλαμβάνουν μεσαιωνικά και αναγεννησιακά γλυπτά. Γοτθικά ξύλινα γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. όψιμα γοτθικά θυσιαστήρια, Υψηλή Αναγεννησιακή  και μπαρόκ τέχνη. Ζωγραφική του 19ου αιώνα. Γλυπτά του 19ου αιώνα. 20ος αιώνας πριν από το 1945  και ένα ειδικό τμήμα αφιερωμένο στον ρεαλισμό στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα κορυφαία ονόματα εδώ περιλαμβάνουν τους Mihály Munkácsy, Pal Szinyei Merse, László Paál και Bertalan Székely. Θεματικές εκθέσεις και καλλιτέχνες  εκθέτουν με προσωρινές εκθέσεις πραγματοποιούνται
Ώρες επισκέψεων καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00 έως 18:00.

Μουσείο Καλών Τεχνών: Η κληρονομιά της Ευρώπης και η Αρχαία Αίγυπτος και Ελλάδα

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως περνούν τις πόρτες του Μουσείου Καλών Τεχνών στην Πλατεία Ηρώων. Αυτό το τεράστιο νεοκλασικό κτίριο, με κύρια πρόσοψή του μια μεγαλοπρεπή στοά που υποστηρίζεται από οκτώ τεράστιες στήλες, φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 έργα τέχνης κορυφαίας κατηγορίας – κυρίως από τα εντυπωσιακά έργα όπως του Rafael, El Greco, Cézanne και Chagall (αν και υπάρχει επίσης μια σημαντική συλλογή έργων του γαλλο-ουγγρικού καλλιτέχνη πολυμέσων του 20ού αιώνα Victor Vasarely). Είναι οργανωμένη σε μισή ντουζίνα τμήματα: αρχαία Αίγυπτος. κλασική αρχαιότητα- γλυπτική και σχέδια.

Μουσείο Aquincum και Αρχαιολογικό Πάρκο: Η Αρχαία ρωμαϊκή κληρονομιά της Βουδαπέστης
Περπατήστε στα συναρπαστικά κατάλοιπα του τοπικού πολιτισμού των πρώτων αιώνων μ.Χ.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, η Βουδαπέστη εντοπίζει μέρος της καταγωγής της σε έναν αρχαίο ρωμαϊκό οικισμό. Σε αυτή την περίπτωση, αυτός ο οικισμός ονομάστηκε Aquincum και τα ερείπιά του – ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα και ανακατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960, βρίσκονται εννέα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Βουδαπέστης στην περιοχή udabuda (στην πλευρά της Βούδας του Δούναβη, προσβάσιμο από τρένο). Ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., είχε αυξηθεί σε 40.000 κατοίκους. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα στα ερείπια ναών, σπιτιών, καταστημάτων, δημόσιων λουτρών και αμφιθεάτρου και να δουν χαρακτηριστικές κατασκευές  όπως ένα υπόγειο σύστημα θέρμανσης, ένα σύστημα υδροδότησης και το πέτρινο σύστημα αποχέτευσης. Στην άκρη του αρχαιολογικού πάρκου βρίσκεται το Μουσείο Aquincum, με εκθέσεις για τη ζωή και τους χρόνους των αρχαίων Ρωμαίων αυτής της περιοχής και των προκατόχων τους, των Κελτών.
Κλειστά Δευτέρα.

Μουσείο Εφαρμοσμένης Τέχνης: Μια συλλογή αντικειμένων που αξίζει να δείτε
Παρόλο που δεν συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή μουσεία της Βουδαπέστης, αυτή η συλλογή επίπλων, υφασμάτων, μεταλλικών κατασκευών και παρόμοια αντικείμενα αξίζει ως καλλιτεχνική περιήγηση

Στην πραγματικότητα, αυτό το ανακτορικό κτίριο Art Nouveau που εγκαινιάστηκε το 1896 – βρίσκεται στη Βούδα αλλά λίγο έξω από την τουριστική περιοχή. Κρίμα, γιατί υπάρχουν πραγματικά θαυμάσια πράγματα εδώ, όπως υφάσματα, κεραμικά, έπιπλα αντίκες, τουρκικά χαλιά, κοστούμια, γυαλί, μεταλλουργία, ρολόγια και αρχιτεκτονική. Αν εκτιμάτε τη μεγάλη τέχνη, θα θελήσετε να βάλετε αυτό το σημείο στο πολιτιστικό σας δρομολόγιο.
Ανοιχτό Τρίτη έως Κυριακή 10:00 έως 18:00.