//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ενοριακή Εκκλησία της Εσωτερικής Πόλης: Το παλαιότερο κτίριο της Πέστης
Φαίνεται μπαρόκ από έξω, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει ένα μείγμα από όλους του ρυθμούς  και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα  έχει ακόμη και μια πινελιά Ισλάμ.
Ακριβώς δίπλα στη Γέφυρα Erzsebet, η ενοριακή Εκκλησία της Εσωτερικής Πόλης είναι το παλαιότερο κτίριο που εξακολουθεί να στέκεται στην Πέστη, χτισμένο το 1046 στον τάφο του μαρτυρικού επισκόπου Γκελέρ, Ιταλού που έπαιξε βασικό ρόλο στον προσηλυτισμό  των Μαγυάρων στον Χριστιανισμό. Έχει αλλάξει πολλές μορφές, ξεκινώντας ως ρωμανική εκκλησία. μετατράπηκε σε τζαμί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. ξαναχτίστηκε σε γοτθικό στιλ, στη συνέχεια διακοσμήθηκε με μεταγενέστερα μπαρόκ χαρακτηριστικά. Στο εσωτερικό, αυτό που τραβά πρώτα το βλέμμα είναι ένας γοτθικός-αναγεννησιακός θόλος, αλλά υπάρχει επίσης ένα γοτθικό παρεκκλήσι, ένας νεογοτθικός ξύλινος άμβωνας, μία αγία τράπεζα  του 20ού αιώνα και ακόμη και ένα μιχράμπ-μια μουσουλμανική κόγχη προσευχής που βλέπει στη Μέκκα, ένα απομεινάρη από τότε πού  ήταν τζαμί. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 09:00 έως τις 19:00.

 

Εκκλησία της Αγίας Άννας:  Το Μπαρόκ κόσμημα στη Βούδα

Ξεχωρίζει  από ένα ζευγάρι εντυπωσιακούς πύργους, αυτή η εκκλησία του 18ου αιώνα πέρασε πολλές καταστροφές, αλλά η ιταλική ομορφιά της είναι ανέπαφη σήμερα

Στην πλευρά της Βούδας του Δούναβη, στην πολυσύχναστη πλατεία Batthyhány, θα δείτε δύο πανέμορφους ιταλικούς μπαρόκ πύργους που τραβούν συνήθως τα βλέμματα όλων των επισκεπτών της περιοχής. Το Szent Anna Templom χτίστηκε μεταξύ 1740 και 1762 και κατά τη διάρκεια των επόμενων 200 ετών υπέστη πλημμύρες, σεισμούς και πολέμους (οι ζημιές από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, αν και δεν φαίνονται μετά τις εργασίες αποκατάστασης του 1948 και 1970). Αφιερωμένο στη γιαγιά του Χριστού, η πρόσοψη της εκκλησίας περιλαμβάνει την Αγία Άννα με την κόρη της Μαρία και το εσωτερικό της είναι σχεδιασμένο σε ξεχωριστό μπαρόκ στιλ, με δύο παρεκκλήσια, χορωδία, ωοειδές σηκό και ιδιαίτερα διακριτικά διακοσμητικά στοιχεία, όπως μια μεγάλη μαρμάρινη στήλη εκατέρωθεν της αγίας τράπεζας. Υπάρχουν επίσης μερικοί πίνακες που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και τοιχογραφίες με τρούλο από τον 20ο. Ένα ενδιαφέρον για τους επισκέπτες είναι ότι είναι ανοιχτό μόνο κατά τη διάρκεια μαζικών και περιστασιακών συναυλιών – επομένως οι επισκέψεις πρέπει να προγραμματίζονται ανάλογα.

 

Η Εκκλησία της Σπηλιά στο λόφο Gellért: Ένα μυστηριώδες υπόγειο μοναστήρι σε έναν παραμυθένιο λόφο

Μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη στην Ουγγαρία (και από τις λίγες της Ευρώπης), θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας με την υποβλητική της ατμόσφαιρα

Νότια του λόφου Buda, στην ίδια πλευρά του ποταμού Δούναβη, βρίσκεται μια άλλη περιοχή της πόλης που ονομάζεται Gellért Hill. Αυτός ο λόφος φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης μιας εκκλησίας που είναι ριζικά διαφορετική από κάθε άλλη στην πόλη. Χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά τη δεκαετία του 1920 από μοναχούς εμπνευσμένους από ένα προσκύνημα στη Λούρδη, έκλεισε το 1951. Ανοίχτηκε ξανά το 1989, μετά την πτώση του κομμουνισμού και οι Παύλιανοί μοναχοί συνεχίζουν το έργο τους εδώ σήμερα. Είναι εύκολο να τη βρείτε, καθώς η είσοδος είναι ακριβώς στους πρόποδες του λόφου δίπλα στο διάσημο Gellért Hotel και τα ιαματικά λουτρά. Στο εσωτερικό, οι  τοιχοποιίες αναμειγνύονται με νεογοτθικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν ένα αντίγραφο της Παναγίας της Τσεστόχωβο στην Πολωνία (λέγεται ότι έσωσε την εκκλησία κάποτε από μια φωτιά) και έναν πίνακα του Μαξιμιλιανού Κόλμπε, ενός Πολωνού ιερέα που προσφέρθηκε εθελοντικά να πεθάνει στη θέση ενός ξένου στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς και αγιοποιήθηκε το 1982. Είναι μια πραγματικά ασυνήθιστη εμπειρία.

 

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη
Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1851 με τον πρώτο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή να είναι ο Joseph Hill οποίος έδωσε ένα κλασσικό στυλ και ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης. Στη συνέχεια την κατασκευή ανέλαβε ο Michel Ybl ο οποίος ακολούθησε ένα νεοαναγεννησιακό στυλ. Η κατάρρευση του θόλου το 1868 καθυστέρησε σημαντικά το έργο όπως και ο θάνατος και του δεύτερου αρχιτέκτονα. Το εσωτερικό της εκκλησίας και η αποπεράτωση του έργου το 1905 έγιναν τελικά από έναν τρίτο αρχιτέκτονα, τον Joseph Kraus.

Η Συναγωγή Ούιπεστ είναι νεολογικού ιουδαϊσμού συναγωγή στην Ούιπεστ (Νέα Πεστ), μια συνοικία της Βουδαπέστης. Η ρομαντικού ρυθμού κατασκευή ανεγέρθηκε το 1866 και έχει χωρητικότητα 1.000 θέσεων.