//ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Κήπος  Vrtba: Στην Καρδιά της πόλης
Είναι ένας Κήπος   μπαρόκ αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Πράγας, στην περιοχή Mala Strana.
Ο Κήπος  έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Εκτείνεται στην πλευρά του λόφου Petrin και σχεδιάστηκε από τον Frantisek Maxmilian Kanka  ανάμεσα στο 1715 και 1720.
Είναι διακοσμημένος με  γλυπτά  του Matyas Bernard Braun.
O Κήπος παραμένει ανοιχτός στο κοινό για τουριστικές επισκέψεις. Είναι καλό να τον επισκεφτεί κανείς και το βράδυ, όταν είναι φωτισμένος, για μια ρομαντική βόλτα.

Λόφος  Πετρίν.
Αν θέλετε να ξεφύγετε για λίγο από το θόρυβο του κέντρου της πόλης, ο λόφος Πετρίν είναι το ιδανικό μέρος. Αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους ρομαντικούς και με υπέροχη θέα στις όχθες του ποταμού Μολδάβα.
Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με τα πόδια, περπατώντας ανάμεσα στους κήπους, ή με το τελεφερίκ. Ανεβαίνοντας με το τελεφερίκ απολαμβάνει κανείς μια όμορφη θέα προς τη μια πλευρά του Κάστρου της Πράγας.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα Πάρκα στο κέντρο της Πράγας.
Στην κορυφή του υπάρχει το Παρατηρητήριο Πετρίν, μια μεταλλική κατασκευή ύψους 60 μέτρων, που μοιάζει πολύ με τον Πύργο του Άιφελ του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1891 για τη Διεθνή  Έκθεση της Πράγας. Από την κορυφή έχει κανείς καταπληκτική θέα της πόλης.

 

Κήπος Κίνσκι
Ξεκινήστε τη βόλτα σας μέσα από το Smichov στους πρώην κήπους  Kinský, ένα από τα πιο όμορφα, αλλά λιγότερο γνωστά πάρκα της Πράγας. Το λοφώδες του έδαφος διασχίζεται με μονοπάτια που οδηγούν σε όλο το λόφο Petřin μέχρι το Κάστρο της Πράγας. Θα βρείτε μια σειρά από ρομαντικές γωνιές  εδώ – λίμνες με τεχνητούς καταρράκτες και πολλές θέσεις με θέα την Παλιά και τις Νέα Πόλη αλλά  και για το ίδιο το Smichov. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το γοητευτικό καλοκαιρινό παλάτι του Κίνσκι  που διαθέτει μια έκθεση αφιερωμένη στην τσεχική λαογραφία και τις παραδόσεις.

Πάνω από την πλαγιά βρίσκεται η ξυλογλυπτική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που μεταφέρθηκε  εδώ το 1929 με τρένο από τη Ρουθηνία ως δώρο της περιοχής της Ρουθηνίας για την ενσωμάτωση της περιοχής στην Τσεχοσλοβακία για  το νεοαποκτηθέν εθνογραφικό μουσείο. Το εσωτερικό είναι ανοιχτό μόνο κατά τη διάρκεια των ορθοδόξων λειτουργιών  που πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί.

 

Πάρκο Sacre Coeur
Κάπως μικρότερο είναι το κοντινό πάρκο Sacre Coeur. Αξίζει να πάτε μέχρι εκεί  αν θέλετε να δείτε την Πράγα από ψηλά

Πως θα πάτε
Μετρό B – Anděl ή Smíchovské nádraží
Τραμ 4, 5, 7, 9, 10, 12, 15, 16, 20, 21 (νυχτερινές γραμμές 54, 58 και 59)

 

Λόφος Βίτκοφ
Ο λόφος Vítkov, με το πυκνά διασυνδεδεμένο δίκτυο διαδρομών πεζοπορίας, προσφέρει μια μοναδική θέα σχεδόν ολόκληρης της πόλης. Η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις από το 1929, όταν χτίστηκε το Εθνικό Μνημείο. Το όλο πάρκο αποπνέει μια ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1930, η οποία κυριαρχείται από ένα χάλκινο ιππικό άγαλμα του Jan Žižka, ενός από τα δέκα μεγαλύτερα ιππικά αγάλματα στον κόσμου

Το πάρκο υπέστη σημαντικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Εθνικού Μνημείου, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1929. Υπάρχει μόνο χαμηλή βλάστηση στην περιοχή γύρω από το Μνημείο, ενώ οι πλαγιές ολόκληρου του λόφου καλύπτονται με πυκνή βλάστηση δημιουργώντας  ένα μνημειακό πράσινο βάθρο