//Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Aρχιτεκτονική στη Σαντορίνη

Αυτό που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη είναι τα παραδοσιακά άσπρα σπίτια, χτισμένα σε απότομους γκρεμούς 150 και 300 μέτρων, πραγματικές αετοφωλιές, αν τα παρατηρεί κανείς από κάποιο χαμηλότερο μέρος. Η κατασκευή αυτή βέβαια υπαγορευόταν από το φόβο των πειρατών, οι οποίοι λυμαίνονταν τις θάλασσες και τα νησιά του Αιγαίου.

Τα χωριά στη Σαντορίνη έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα χωριά σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Μικρά άσπρα σπίτια με μπλε πόρτες και παραθυρόφυλλα, συνήθως κτισμένα το ένα σε συνέχεια του άλλου, στενά σοκάκια. Η στενή σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα είναι καταφανής και στα σπίτια τους, θα έλεγε κανείς ότι εργονομικά θυμίζουν τα καΐκια των καπεταναίων. Οι πόρτες είναι χαμηλές, οι σκάλες στενές και απότομες, οι εσωτερικοί χώροι στενοί και μικροσκοπικοί. Η κατασκευή αυτή, βέβαια υπαγορεύεται και από την έλλειψη άπλετου χώρου.

Ιδιομορφία αρχιτεκτονική στη Σαντορίνη επίσης αποτελούν  οι υποσκαφές κατοικίες. Στα Φηρά, στο Φηροστεφάνι, στο Ημεροβίγλι, στην Οία κυρίως, αλλά και αλλού,  μπορεί κανείς να δει οικίες των οποίων μεγάλο μέρος συνεχίζεται μέσα σε σπηλιά. Τα σπίτια αυτά είναι στενόμακρα, έχουν δηλαδή στενό μέτωπο και μεγάλο βάθος. Αποτελούνται από δύο χώρους: Μπροστά υπάρχει η κουζίνα- τραπεζαρία κι εκεί περνά η οικογένεια την ημέρα της και πίσω η κρεβατοκάμαρα. Οι δύο αυτοί χώροι χωρίζονται με χτιστό τοίχο, ο οποίος φέρει ανοίγματα για το φωτισμό και αερισμό του πίσω χώρου, χωρίς να επιτυγχάνεται πάντοτε ο σκοπός αυτός.