//ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑΣ ΓΕΥΣΗΣ

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑΣ ΓΕΥΣΗΣ

Τα Ψαρόλια είναι μικρά λιαστά ψαράκια, συνήθως μαρίδες
Το τυραύγουλο είναι κουνέλι μαγειρεμένο με ιδιαίτερο τρόπο: στην κατσαρόλα με πλούσια σάλτσα από τυρί, αυγό και κρασί.
Οι ψευτοκεφτέδες γίνονται με βάση την άνυδρη τριμμένη ντομάτα της Σαντορίνης και προαιρετικά με υλικά όπως τριμμένο κολοκύθι, δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη, άνηθο κ.λ.π.
Φάβα
Κατάγεται από τη μοναδική ποικιλία Lathurus Clymenum L. Και οι ανασκαφές του Ακρωτηρίου απέδειξαν ότι καλλιεργείται ανελλιπώς στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια. Αλέθεται σε νερόμυλους, ωριμάζει σε υπόσκαφες κάναβες και ξεραίνεται στον ήλιο. Η σύγχρονη μαγειρική τη χρησιμοποιεί ως βάση για τάρτες, την ανοίγει σε φύλλο και τη σερβίρει ως συνοδευτικό του κρέατος αντί για πουρέ πατάτας.

Οι φαβατοκεφτέδες είναι κεφτέδες με βάση την βρασμένη φάβα και αρωματισμένοι με φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο.

Άσπρη Σαντορινιά μελιτζάνα, φρεσκοτηγανισμένη και περιχυμένη με άφθονη υπόξινη σάλτσα ντομάτας

Η κολοκυθέρη είναι πίτα γεμιστή με γλυκιά κολοκύθα τριμμένη, τυρί και μέλι

Τα πουλάκια είναι γεμιστοί κολοκυθανθοί με ρύζι αρωματισμένο με δυόσμο, ρίγανη κ.λ.π.

Μελιτίνια: Παραδοσιακό στρογγυλό γλυκό του Πάσχα, με γέμιση από μαλακό τυρί, αρωματισμένη με μαστίχα

Πουτιγκα: Αφράτο γλυκό με βάση το σιμιγδάλι και τα αυγά. Σερβίρεται με μια σάλτσα από κρασί

Κοπανιά: Είδος υποτυπώδους φοντάν που φτιάχνεται με κοπανισμένο κρίθινο παξιμάδι, σουσάμι και σταφίδα.

Κουφέτο: Γλυκό του κουταλιού με βάση το μέλι και τα αμύγδαλα – φτιάχνεται συνήθως σε γιορτές, γάμους και αρραβώνες.

Ρίζα: Παραδοσιακή σαντορινιά γλυκιά πίτα με βάση τη γλυκιά κολοκύθα, μέλι και ρύζι βρασμένο σε γάλα.

Κασσιά: Είδος αποκριάτικου γεμιστού σκαλτσουνιού με άρωμα τριμμένου πορτοκαλιού.