//ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του κρατιδίου. Είναι μια πόλη όμορφη, πεντακάθαρη και καταπράσινη. Δέντρα και χώροι πράσινου δημιουργούν ένα μοναδικό κλίμα ηρεμίας και χαλάρωσης. Καθώς είναι μικρή, μπορείς εύκολα να τη γνωρίσεις περπατώντας, γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές, οι δρόμοι διαθέτουν μεγάλα πεζοδρόμια και φυσικά υπάρχουν και οι πεζόδρομοι, κυρίως στην παλιά πόλη.

Από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ένας τυπικός σταθμός πολλών βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, ανοίγεται μια μεγάλη λεωφόρος με ιστορικά κτίρια, περιποιημένους κήπους, όμορφα λουλούδια. Εντύπωση κάνει η μικρή κίνηση αυτοκινήτων. Πουθενά δε βλέπεις το μποτιλιάρισμα και τον εκνευρισμό που παρατηρείται στις μεγαλουπόλεις. Τα αυτοκίνητα κινούνται κανονικά, σέβονται τον πεζό, ενώ στα πεζοδρόμια κινούνται οι ποδηλάτες στις δικές τους λωρίδες, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, αφού ξέρουν ότι αυτές είναι αποκλειστικά δικές τους. Κίνδυνο διατρέχουν μόνο από κάποιο επισκέπτη, όπως εγώ, που ασυνήθιστη ούσα στις λωρίδες ποδηλάτων, περπατούσα πάνω σ’ αυτές, αντιμετωπίζοντας, φυσικά, τις προειδοποιήσεις και το οργισμένο βλέμμα των ποδηλατών.

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα, ένα κτίριο που χρονολογείται από το 16ο αιώνα, πραγματικά πανέμορφο. Επίσης στο κέντρο βρίσκεται και το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, που στεγάζεται σ’ ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό οίκημα.

Η ευρεία λεωφόρος, που ξεκινά από το σταθμό, οδηγεί σε δυο όμορφες πλατείες, την Place d’ Armes και Place de Gillaume. Στη δεύτερη, που ονομάζεται έτσι προς τιμήν του Gillaume του 2ου, βασιλιά των Κάτω Χωρών και μεγάλου δούκα του Λουξεμβούργου, υπάρχει και το Δημαρχείο, ένα λιτό νεοκλασικό κτίριο, αλλά και το έφιππο άγαλμα του βασιλιά.

Σημαντική επίσης η Cathedrale Notre Dame, η πιο σημαντική δηλαδή εκκλησία της πόλης. Είναι ένας συνδυασμός πολλών ρυθμών, πράγμα που μειώνει το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά στο εσωτερικό τα βιτρώ των παραθύρων είναι όμορφα και δίνουν χρώμα στο σκοτεινό χώρο. Στο Ιερό Βήμα, επίσης, που είναι ορατό, όπως σε όλες τις Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες λόγω έλλειψης τέμπλου, αξίζει να δει κανείς ένα μικρό άγαλμα της Παναγίας με το θείο Βρέφος στην αγκαλιά της. Και τα δυο ιερά πρόσωπα είναι ντυμένα με πλούσια ενδύματα, η Παναγία απομακρύνεται από τη μορφή που αντικρίζουμε στις βυζαντινές αναπαραστάσεις, είναι δημιουργία της τέχνης της Καθολικής εκκλησίας.

Το σημείο της πόλης που προσφέρεται για χαλάρωση είναι η Place de la Constitution. Ξεκουραστείτε για λίγο σ’ ένα παγκάκι και απολαύστε τη θέα που προσφέρουν η κοιλάδα Valle del Petrusse και η γέφυρα Pont d’ Adolphe, που συνδέει τις δυο πλευρές της. Η κοιλάδα μοιάζει μ΄έναν υπέροχο ζωγραφικό πίνακα, δέντρα με φύλλωμα που το χρώμα του ποικίλλει σ’ όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, ένα δάσος που αποπνέει ομορφιά και δροσιά στη καρδιά της πόλης.

Προς τα βόρεια, στο λόφο Bock, βρίσκονται τα ερείπια του οχυρού Κάστρου, που έχτισε ο Κόμης Siegfried και αποτέλεσε το λίκνο της πόλης του Λουξεμβούργου. Η θέα από κει είναι μαγευτική. Στα πόδια σας απλώνεται η περιοχή Grund με τα σπίτια με τις χαρακτηριστικές γκρίζες επικλινείς στέγες, οι γέφυρες, τα κανάλια, το πράσινο.

Οι κάτοικοι μιλούν τη δική τους τοπική γλώσσα, που μοιάζει με τα γερμανικά, χρησιμοποιούνται βέβαια και τα γερμανικά και τα γαλλικά, ενώ οι περισσότεροι μιλούν αρκετά καλά και τα αγγλικά. Πρόβλημα επικοινωνίας δεν υπάρχει στο Λουξεμβούργο.

Όσο για φαγητό και διασκέδαση υπάρχουν αρκετές μπυραρίες, καφετέριες, εστιατόρια παντού. Οι τιμές βέβαια στο φαγητό μου φάνηκαν αρκετά ανεβασμένες. Αν ψάξετε, μπορείτε να βρείτε και φθηνότερες λύσεις, ένα ντονέρ , ας πούμε, ή στην έσχατη λύση τα Μακ Ντόναλντς.

Το Λουξεμβούργο είναι μια οργανωμένη σύγχρονη πόλη, όπου το σύγχρονο συνυπάρχει αρμονικά με το παραδοσιακό, τα φουτουριστικά οικοδομήματα από ατσάλι και γυαλί, που φιλοξενούν τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκονται δίπλα σε κτίρια αναγεννησιακά και μπαρόκ. Οι κάτοικοι ευγενικοί, χαμογελαστοί είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν τη βοήθειά τους, όποτε τη χρειαστείτε. Δίπλα στους ντόπιους ζουν και δουλεύουν μετανάστες που προέρχονται από διάφορες χώρες. Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι ξένοι, πλήρως ενσωματωμένοι, όμως, στο κράτος. Μια πολυπολιτισμική κοινωνία, που λειτουργεί αρμονικά.
Αξίζει να τη γνωρίσετε.

Δ. Καλαμαρίδου