//Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τα περισσότερα από 10.000 χρόνια ιστορίας της Κύπρου έφεραν στο φως αμέτρητα ευρήματα και είναι τόσα πολλά που λένε ότι αν σκάψεις το έδαφος οπουδήποτε στο νησί είναι σίγουρο ότι από κάτω θα βρεθούν υπολείμματα του παρελθόντος.

Όλες οι μεγάλες πόλεις της Κύπρου έχουν αρχαιολογικό μουσείο για να φιλοξενεί τα ευρήματα της περιοχής, αλλά περηφανευόμαστε κυρίως για το αρχαιολογικό μουσείο της πρωτεύουσας, Λευκωσίας. Αρκετές ιδιωτικές και δημόσιες γκαλερί θα σας ξεναγήσουν στις τέχνες και τον πολιτισμό του νησιού των τελευταίων χρόνων και μέχρι σήμερα.

Στο νησί υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός από θεματικά μουσεία όπου μπορείτε να θαυμάσετε υπέροχες εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα που επιβίωσαν στα χρόνια. Μπορείτε ακόμα να βρείτε μικρά μουσεία λαϊκής τέχνης, σε όλο το νησί, όπου θα δείτε να εκθέτονται χειροτεχνήματα και δείγματα λαϊκής Κυπριακής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα μέσα σε κτίρια αναπαλαιωμένα και στα δωμάτια των οποίων αναπαράγεται ο τρόπος ζωής των παλαιότερων χρόνων.
Μουσεία και Γκαλερί

Λευκωσία
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Παρουσιάζει την ιστορία του πολιτισμού της Κύπρου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την πρώιμη χριστιανική περίοδο. Τα εκθέματά του είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξίζει να τα δει κάποιος που φτάνει στη Λευκωσία.

Βυζαντινό Μουσείο.
Διαθέτει την πλουσιότερη και πιο αντιπροσωπευτική συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, που προέρχονται απ’όλη την Κύπρο. Παρουσιάζονται 230 περίπου εικόνες από τον 9ο μέχρι το 19ο αιώνα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας της Κύπρου, όπως ιερά κειμήλια, σκεύη και άμφια, που εκτίθενται στο ισόγειο του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Λάρνακα
Μουσείο Πιερίδη.
Πρέπει να το επισκεφτείτε. Οι αρχαιολογικές συλλογές που διασώζει είναι από τις πιο σημαντικές.
Το έργο της διάσωσης των κυπριακών αρχαιοτήτων ξεκίνησε ο λόγιος της οικογένειας Δημήτριος Πιερίδης το 19ο αιώνα. Το έργο που επιτέλεσε ήταν πολύ σημαντικό, αφού τότε, στην οθωμανική αυτοκρατορία, οι αρχαιοκάπηλοι εμπορεύονταν και εξήγαγαν στο εξωτερικό κάθε λογής αρχαίους θησαυρούς. Μετά από το Δημήτριο Πιερίδη πέντε γενιές διαδοχικά συνέχισαν το έργο του και εμπλούτισαν τις συλλογές.
Μπορεί επίσης να δει κανείς μια εξαιρετική συλλογή από χάρτες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και συλλογή από ελληνιστικά και ρωμαϊκά γυάλινα αγγεία.

Λεμεσός
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σ’ αυτό εκτίθενται ευρήματα, που καλύπτουν την περίοδο από την 10η χιλιετία μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, και τα οποία προέρχονται από την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού.

Μουσείο Λαϊκής τέχνης
Προσφέρει μια όμορφη συλλογή λαϊκής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα. Φορεσιές, κεντήματα, έπιπλα, ρούχα, εργαλεία ζωντανεύουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων τους δυο προηγούμενους αιώνες.

Πάφος
Η Έπαυλη του Θησέα. Τα ψηφιδωτά χρονολογούνται από το 2ο αιώνα μ.χ. Μπορεί κανείς να θαυμάσει το γεωμετρικό διάκοσμο καθώς και μυθολογικές αναπαραστάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν το Θησέα να σκοτώνει το Μινώταυρο και τη γέννηση του Αχιλλέα.