//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, ενώ οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι μουσουλμάνοι. Εκτός από αυτά τα δυο θρησκεύματα, υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες μικρές κοινότητες όπως: η Εβραϊκή, η Διαμαρτυρόμενη, η Καθολική, η Μαρωνίτικη και μια Αρμενική αποστολή στην Κύπρο.

Λάρνακα
Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Η εκκλησία βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Η σχέση του Αγίου με το νησί είναι στενή. Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο. Εκεί συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι τον έχρισαν επίσκοπο Κιτίου. Όταν πέθανε τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’. Η ανέγερση του Ναού τοποθετείται στην ίδια περίοδο (τέλος του 10ου αιώνα ) και κατά την παράδοση έγινε με αυτοκρατορική χορηγία, σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά του σκηνώματος στην Κωνσταντινούπολη. Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στο χώρο του Ναού αποκάλυψαν τα κατάλοιπα δυο πρωιμότερων εκκλησιών, πάνω στις οποίες κτίστηκε η σημερινή. Επίσης οι ανασκαφές στον περίβολο και στο εσωτερικό του Ναού αποκάλυψαν μαρμάρινες σαρκοφάγους και κιβωτιόσχημους τάφους, μερικοί εκ των οποίων φαίνονται στην κρύπτη της εκκλησίας. Σύμφωνα με κείμενα του 16ου αιώνα ένα όρυγμα, που βρισκόταν κάτω από το Ιερό, λατρευόταν ως ο τάφος του Αγίου Λαζάρου.
Ο Ναός, ως προς την αρχιτεκτονική του, είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Κατά το 15ο αιώνα προστέθηκε ένα γοτθικό προστώο κατά μήκος του νότιου τοίχου του Ναού.
Το κωδωνοστάσιο είναι κτίσμα του 1857 με νεογοτθικά και νεοκλασικά στοιχεία. Το Τέμπλο του, με στοιχεία μπαρόκ, είναι ξυλόγλυπτο, καλυμμένο με χρυσάφι και φιλοξενεί τις εκπληκτική τέχνης βυζαντινές εικόνες.

Λευκωσία
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο το 1662.
Η εκκλησία είναι μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, με νάρθηκα στα δυτικά, που χτίστηκε αργότερα.
Το εξωτερικό μέρος του Ναού είναι απλό, λιτό, ενώ το εσωτερικό εντυπωσιάζει με τα ξύλινα σκαλίσματα, καλυμμένα με φύλλα χρυσού και τις ωραιότατες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, που απεικονίζουν σκηνές από τη Βίβλο και την ανεύρεση του τάφου του Αγίου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.

Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού. Βρίσκεται στην Πύλη της Πάφου, στην εντός των Τειχών Λευκωσία. Χρονολογείται από το 1900 και εξυπηρετεί την Ρωμαίο – καθολική κοινότητα ντόπιων και ξένων.
Το κόστος κατασκευής της ανέλαβε η Βασιλική Οικογένεια της Ισπανίας και Φραγκισκανοί μοναχοί. Η επέμβαση αυτή των βασιλέων της Ισπανίας είναι ορατή σε αρκετά ξύλινα αγάλματα Αγίων αλλά και στα οικόσημα των βασιλέων που εμφανίζονται στη διακοσμημένη οροφή. Η πρόσοψη της εκκλησίας είναι απλή, χωρίς κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Πάνω από την είσοδο υπάρχει ένα ροζ παράθυρο, στο οποίο φαίνεται μια υαλογραφία με το Σταυρό της Ιερουσαλήμ. Κάτω από το παράθυρο υπάρχει ο θυρεός των Φυλάκων των Αγίων Τόπων.

Τέμενος Μπαϊρακτάρη. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της παλιάς Λευκωσίας, στο δυτικό άκρο του προμαχώνα της Κωνστάντζας. Μπαϊρακτάρης σημαίνει «αυτός που φέρει τη σημαία» και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου τούρκου στρατιώτη που σκαρφάλωσε στα τείχη της Λευκωσίας, όταν τα τουρκικά στρατεύματα πολιορκούσαν την πόλη το 1570 και τοποθέτησε εκεί τη σημαία. Ο σημαιοφόρος σκοτώθηκε αμέσως από τους υπερασπιστές της πόλης και αργότερα θάφτηκε εκεί. Το Τέμενος κατασκευάστηκε το 1820.

Λεμεσός
ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Νάπας, xτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ιερά Μονή Κύκκου
Το Μοναστήρι βρίσκεται στην περιοχή της Μαραθάσας, στην κορυφή του βουνού, σε ύψος 1318 μέτρων, βορειοδυτικά του Τροόδους. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία και κατέχει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Ευαγγελιστή Λουκά.
Το Μοναστήρι κάνει θρησκευτικά πανηγύρια στις 8 Σεπτεμβρίου ( Γέννηση της Παναγίας) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Παναγίας).