//Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩ

Η αρχιτεκτονική της Κω έχει δεχτεί πολλές επιδράσεις από το ξένο στοιχείο. Κατά την Οθωμανική περίοδο, η πόλη είχε όλα τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων πόλεων- παζαριών. Η ζωή στην Κω περιοριζόταν στον εμπορικό δρόμο, γύρω από τον οποίο ζούσαν αποκλειστικά μουσουλμάνοι και στο τσαρσί που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία του Πλατάνου.

Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, η Κως δέχτηκε επιρροές από τη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Επίσης, η Κως αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933 ανοικοδομήθηκε από τους Ιταλούς σύμφωνα με νέο πολεοδομικό σχέδιο.
Το σχέδιο που διαμορφώθηκε για την Κω προέβλεπε εκτεταμένες ανασκαφές για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου το οποίο θα έδενε με τα νέα κτίρια και θα αναβίωνε το κλασικό παρελθόν της Κω, πράγμα που το κατάφερε. Γύρω από αυτόν και σε ολόκληρη την παραλία δεσπόζουν τα δημόσια κτίρια, η κεντρική αγορά, το Μουσείο, το κτίριο της φασιστικής νεολαίας και το Μέγαρο του Φασισμού, ενώ στο νησί της Κω δημιουργήθηκε και ο αγροτικός οικισμός Anguillara (Λινοπότης)