//Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩ

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Κάρες και αργότερα οι Πελασγοί.
Το 13ο και 12ο αι. π.χ, φτάνουν στο νησί οι Αχαιοί. Την περίοδο αυτή η Κως πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, στέλνοντας 30 τριήρεις.

Το 1.100 π.χ φτάνουν οι Δωριείς στην Ελλάδα, ένα μέρος από τους οποίους εγκαταστάθηκε στην Κω. Αναπτύσσεται η γεωργία, βιοτεχνία, το εμπόριο και η ναυτική τέχνη. Το νησί έτσι γίνεται μεγάλη οικονομική και ναυτική δύναμη. Τον 7ο αι. π.χ. συμμετέχει ,μαζί με την Κνίδο, Αλικαρνασσό, Ιάλυσο, Κάμειρο και Λίνδο, σε μια συμμαχία, τη Δωρική Εξάπολι.

Το 477.π.χ γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 411π.χ., στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο πελοποννησιακός στόλος καταστρέφει και λεηλατεί την παλαιά πρωτεύουσα του νησιού. Ο Αθηναϊκός στόλος, όμως, λίγο αργότερα, με αρχηγό τον Αλκιβιάδη, καταλαμβάνει και πάλι την Κω και μεταφέρει την πρωτεύουσα του νησιού στη σημερινή της θέση.

Από το 332π.χ. ανήκει στο κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του. Την περίοδο αυτή των ελληνιστικών χρόνων η Κως φτάνει στο απόγειο του πολιτισμού και της δύναμής της.

Το 42 π.χ. γίνεται μέρος του Ρωμαϊκού κράτους. Το νησί, γνώρισε και την περίοδο αυτή, εξαιρετική άνθηση, καθώς επικρατούσε η ρωμαϊκή ειρήνη.

Από το 330 μ.χ. γίνεται μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Την περίοδο αυτή δέχεται επιδρομές των Σαρακηνών, που λεηλατούν και προκαλούν καταστροφές μεγάλες στο νησί.

Από το 1204 έως το 1262 μ.χ. το νησί περνάει στην κυριαρχία των Ενετών. Μετά το 1314 μ.χ. μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, καταλαμβάνεται από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων. Οι Ιππότες κατασκεύασαν σημαντικά οχυρωματικά έργα, όπως το Κάστρο και το τείχος γύρω από την πόλη.

Στα 1523, ο τούρκος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Ρόδο και στη συνέχεια τα υπόλοιπα νησιά. Αρχίζει μια μεγάλη περίοδος τρομοκρατίας και οικονομικής παρακμής.

Το 1912 περνάει στα χέρια των Ιταλών και από το 1943 στα χέρια των Γερμανών.

Το 1947 ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια.