//ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Οι περισσότεροι Τσέχοι είναι άθρησκοι (περίπου 40 %). Η πλειοψηφία από αυτούς που είναι θρήσκοι δηλώνουν καθολικοί (περίπου 38 %), αλλά υπάρχουν εκκλησίες όλων των δογμάτων. Αν πάτε το Πάσχα θα κάνετε ανάσταση μαζί με τους άλλους Ορθόδοξους

Καθεδρικός του Αγίου Βίτου της Πράγας: Για μια πολύωρη περιήγηση σε έναν από τους πιο επιβλητικούς γοτθικούς ναούς της Ευρώπης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1344 ύστερα από διαταγή του αυτοκράτορα Καρόλου Δ και ολοκληρώθηκε το 1929. Στο παρεκκλήσι του 14ου αιώνα, στην νότια πλευρά του καθεδρικού, με τον μαύρο αετό στην πόρτα, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Βεγκέσλαου, του προστάτη άγιου των Τσέχων.

Loreta (Λορέτο) Η αξία αυτού του μοναστηριού του 17ου αιώνα δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και λατρευτική, αφού μέσα στο χώρο του φιλοξενεί αντίγραφο της οικίας όπου έγινε η άμωμος σύλληψη του Χριστού

Η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου η ομορφότερη ρομανικού ρυθμού εκκλησία της Πράγας, δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Στην Letenska θα συναντήσετε την Εκκλησία του Αγίου Θωμά, ένα εξαίσιο μπαρόκ οικοδόμημα που χτίστηκε το 1731

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου της Πράγας άφησε το όνομα του στην Τσέχικη και Ευρωπαϊκή Μπαρόκ εποχή και τώρα είναι η νούμερο ένα εκκλησία της Πράγας. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεσπόζει και στις δύο πλευρές της Πλατείας του Μικρού Μέρους. ‘Άρχισε να χτίζεται το 1703 και ολοκληρώθηκε το 1761. Πρόκειται, αναμφίβολα, για το αριστούργημα των αρχιτεκτόνων – πατέρα και γιου – Κριστόφ και Κίλιαν Ιγκνάτς Ντίεντσενχόφερ, των πιο σημαντικών αντιπροσώπων του μπαρόκ ρυθμού στην Πράγα. Δυστυχώς, κανείς από τους δύο δεν έζησε για να δει ολοκληρωμένο το έργο τους. Τα αγάλματα, οι νωπογραφίες και οι πίνακες της εκκλησίας φιλοτεχνήθηκαν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας όμορφος πίνακας της Σταύρωσης του Κάρελ Σκρέτα. Με την αναστήλωση του 1950 επιδιορθώθηκαν οι ζημιές που είχαν προκληθεί πριν από 200 χρόνια. Κονσέρτα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και συγκεκριμένα εκκλησιαστικής μουσικής στο εκκλησιαστικό όργανο που έπαιζε κάποτε ο Wolfgang Amadeus Mozart, όταν ζούσε στην Πράγα. Όταν πέθανε, οι κάτοικοι της Πράγας επέλεξαν τον ναό για να τελεστεί το μνημόσυνό του. Τέσσερεις χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον τιμήσουνε και η Josefina Duskova, με την οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις, τραγούδησε το Requiem.

Στην Karmelitska θα συναντήσετε την Εκκλησία της Παναγίας Νικηφόρου , με το θαυματουργό κέρινο ομοίωμα του Θείου Βρέφους της Πράγας. Η εκκλησία, η οποία ανεγέρθηκε από λουθηρανούς, πέρασε στη συνέχεια στο τάγμα των Καρμελιτών.

Στη Lazenska θα βρεθείτε μπροστά στους πελώριους πέτρινους πύργους της Εκκλησίας της Παναγίας Αλυσοδεμένης.

Στην μία πλευρά της πλατείας της Παλιάς Πόλης της Πράγας  θα βρείτε μία άλλη  Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία σχεδιάστηκε από τον Κίλιαν Ντίεντσενχοφερ τη δεκαετία του 1730.

Επίσης στην πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας δεσπόζει ο ναός της Παρθένου του Τιν με τα εντυπωσιακά δίδυμα γοτθικά κωδωνοστάσια. Ο δανός αστρονόμος του 16ου αιώνα Τίχο Μπράχε είναι θαμμένος κοντά στο κεντρικό ιερό.

Η παλιά-Νέα Συναγωγή (1270) ένα από τα πρώτα δείγματα γοτθικού ρυθμού της Πράγας, είναι μια από τις παλιότερες συναγωγές της Ευρώπης

Στο Vysehrad το οχυρό της Πράγαςθα βρείτε την ρομανική ροτόντα του Αγίου Μαρτίνου και την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα αλλά ανακατασκευάστηκε σε νεογοτθικό ρυθμό ανάμεσα στο 1885 και το 1903.