//ΠΡΑΓΑ: ΖΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΠΡΑΓΑ: ΖΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Και ο κόσμος, όπως το ρολόι της Εβραϊκής συνοικίας της Πράγας, γυρίζει για πάντα ανάποδα.
Και πράγματι, η Πράγα είναι ένας τόπος μαγικός.
Και εάν οι βελόνες του ρολογιού της συναγωγής γυρίζουν αντίστροφα, είναι για να δείξουν ότι η κίνηση του κόσμου στην κεντρική Ευρώπη διέπεται από άλλους νόμους, νόμους του σύμπαντος γραμμένους στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της Πράγας όπως και στα μυστικά υγρά της Βουδαπέστης.

Σαν ένα μαγικό διαπασών, ο ρυθμός των βημάτων μας στα καλντερίμια των παλαιών δρόμων της Πράγας σας δίνει τον τόνο.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να μπορέσει ν΄ακούσει τους χρυσούς της μύθους. Μυστικά περάσματα, μικρά δρομάκια, παλιές πόρτες και επιγραφές καταστημάτων, παλαιοπωλεία και μικρομάγαζα άλλου καιρού.

Υπάρχουν στην Πράγα εκατοντάδες δρόμοι για να μπορέσει κανείς να φθάσει στο μαγαζί των Δύο αρκούδων ή στα Τρία βιολιά ή στο Χρυσό κλειδί.
Μια πόλη που έζησε στιγμές όπως αυτή που έτρεχε χρυσός από μία από τις πολλές της βρύσες, μια πόλη όπου κρύφτηκε ένα ξίφος μέσα σε μια από τις κολόνες της γέφυρας, μια πόλη όπου έζησε ο Δόκτορας Φάουστ στο νότιο μέρος της Πλατείας του Καρόλου στο νούμερο 502/503, μια πόλη στην οποία έζησε ο Φράντζ Κάφκα, μια πόλη που συγκέντρωσε τον 16ο αιώνα, όλους τους σοφούς των απόκρυφων επιστημών… είναι μια Πόλη Μαγική!

Ταυτότητα της πόλης
Η Πράγα είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσέχικης Δημοκρατίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava) στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το ιστορικό κέντρο αποτελείται από πέντε ιστορικές πόλεις: Παλιά Πόλη, Νέα Πόλη, Μικρή Πόλη, Καστρούπολη και Εβραϊκή Συνοικία.

Τοποθεσία
Η Πράγα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Απέχει 300 χλμ από τη Βιέννη, 160 χλμ από την Δρέσδη, 350 χλμ από το Βερολίνο, 500 χλμ από την Κρακοβία, 330 χλμ από την Μπρατισλάβα, 550 χλμ από τη Βουδαπέστη, και 2000 χλμ από την Αθήνα.

Σήμα Κατατεθέν
Αστρονομικό ρολόι: Το ορόσημο της Πράγας, κατασκευασμένο από τον ωρολογοποιό Χάνους στις αρχές του 15ου αιώνα, στον πύργο του μεσαιωνικού δημαρχείου της παλιάς πόλης, στέκεται αιώνες τώρα εκεί, για να μας δείχνει την ώρα και όχι μόνο…. Ο θρύλος λέει πως θαυμάστηκε από πολλούς ξένους. Ο Hanus αρνούνταν όμως να υποδείξει το τρόπο κατασκευής του, όταν όμως οι Τσέχοι συνειδητοποίησαν πως ετοιμαζόταν να φτιάξει καινούργιο και ίσως καλύτερο τον τύφλωσαν για να μην το ολοκληρώσει.

Τι θα δείτε
Γέφυρα του Καρόλου: πρόκειται για τη σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς πόλης και των παρακείμενων περιοχών. Αυτή η σύνδεση κατέστησε τη Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Έχει μήκος 516μ., φάρδος 10μ, είναι γοτθικής αρχιτεκτονικής και κοσμείται από 30 υπέροχα μπαρόκ αγάλματα περπατήστε την γοτθική γέφυρα του Καρόλου, στολισμένη με τα μαυρισμένα από το χρόνο αγάλματα καθολικών αγίων, και αγγίξτε τα ανάγλυφα στην βάση του αγάλματος του Αγ. Ιωάνη Νέπομουκ, για να ξανά επιστρέψετε κάποτε στην Πράγα, όπως λέει ο μύθος… .
Μικρή Πόλη Mala Strana: μία πιο ήρεμη γειτονιά του ιστορικού κέντρου, όπου μπορείτε να χαθείτε στα γραφικά σοκάκια, να φανταστείτε πως ζούσε η αριστοκρατία στα όμορφα αναγεννησιακά και μπαρόκ ανάκτορα…

Παλιά Πόλη Stare Mesto: η οποία κτίστηκε τον 13ο αιώνα στην δεξιά όχθη του Μολδάβα με δρομάκια που παραμένουν εντελώς ίδια από τον Μεσαίωνα.

Νέα Πόλη Nove Mesto η οποία άρχισε να κτίζεται τον 14ο αιώνα από τον Κάρολο τον 4ο ( η πλατεία Venceslas και το Εθνικό Μουσείο)
Δρομάκι των αλχημιστών: παρόλο που το μικρό αυτό σοκάκι στην Καστρούπολη της Πράγας είναι ένα από τα πλέον τουριστικά περάσματα, ο μύθος των αλχημιστών που κατοικούσαν εδώ τον μεσαίωνα, εξακολουθεί να το συνοδεύει παντοτινά. Γραφικά σπιτάκια, ανάμεσά τους και ένα από τα σπίτια που έζησε ο Κάφκα…

Το Δημαρχείο της Πράγας: με το υπέροχο αστρονομικό του ρολόι και τις περίφημες κατοικίες σε στυλ Ρομανικό, Γοτθικό, Μπαρόκ και Ροκοκό.
Το Κάστρο της Πράγας ή Hradcany: Ενα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα του κόσμου. Στο κάστρο είχαν έδρα τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων της Πωμαικής Αυτοκρατορίας και των προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο κάστρο φυλάσσονται τα κοσμήματα του στέμματος της Βοημίας.
Η Εβραϊκή συνοικία της Πράγας: Το Γιόζεφοβ είναι η περιοχή όπου παλαιότερα βρισκόταν το εβραϊκό γκέτο της πόλης.

Εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε
-Κρουαζιέρα: Όλη την Πράγα διασχίζει ο ποταμός Μολδάβας. κάντε μία ρομαντική βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, θα θαυμάσετε τα αξιοθέατα όλων των ιστορικών κτιρίων της πόλης και τη δεύτερη ακρόπολη – το Βύσεχραντ. Επίσης θα περάσετε από το κανάλι, που έχει το ίδιο σύστημα όπως η διώρυγα του Παναμά.

-Επισκεφθείτε την μπυραρία U Flecu (Kremencova 11). Είναι ταυτόχρονα ένα μέρος που μπορείς να απολαύσεις την μαύρη μπύρα (13 βαθμών) που παράγει η ίδια η μπυραρία και είναι επίσης τουριστικό αξιοθέατο.
Η Ιστορία της πηγαίνει πολύ πίσω στο 1499 όταν ο Ναπολέοντας είναι ένας από τους πολλούς επιφανής επισκέπτες της. Έχει 8 αίθουσες με μοναστηριακά τραπέζια και αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε και τραγούδια με συνοδεία ακορντεόν.

Απολαύστε μια διαδρομή με το τραμ. Τα τραμ διασχίζουν τους δρόμους της Πράγας από το 1897 και δεν υπάρχει από τότε σχεδόν καμία αλλαγή. Υπάρχουν 25 διαδρομές, πάρτε μια από αυτές και διασχίστε την Πράγα, είναι μια διαφορετική εμπειρία.

-Απολαύστε μια βραδιά Jazz. Η Πράγα έχει αρκετά club με Jazz και πολύ καλές ορχήστρες.
Ένα από τα προτεινόμενα είναι το Zelenza Jazz Club (zelezna 16). Είναι ένα ανακαινισμένο πέτρινο κελάρι με πολύ καλή ατμόσφαιρα και καλή ζωντανή μουσική Jazz.

-Όλο το χρόνο γίνονται ατέλειωτες συναυλίες μουσικής δωματίου ή κλασσικής, στις εκκλησίες και τα παλάτια της πόλης. Και μόνο για την ατμόσφαιρα, αξίζει να δείτε μία.

-Kavarna Obecni dum: Το καλύτερο Art Nouveau καφέ στο ισόγειο του Παλιού Δημαρχείου της πόλης. Απολαύστε τον καφέ σας σε ένα περιβάλλον άλλης εποχής.

Πότε θα πάτε
Οι ανοιξιάτικοι μήνες είναι οι καλύτεροι για να γνωρίσετε την Πράγα, η θερμοκρασία είναι 9/15 ºC. Το καλοκαίρι νυχτώνει αργά και ο καιρός είναι γλυκός (20/30 ºC), ενώ το χειμώνα κυριαρχεί το κρύο (-15/5 ºC).

Δημόσιες Αργίες
Γιορτές: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Πρωτομαγιά.
8 Μαΐου – Ημέρα απελευθέρωσης.
5 Ιουλίου – Ημέρα των Αγ. Κύριλλου και Μεθόδιου.
6 Ιουλίου – Ημέρα του Γιαν Χους
28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα του Αγ. Βάτσλαβ και του Ανεξάρτητου Τσέχικου Κράτους
28 Οκτωβρίου – Ημέρα Ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας.
17 Νοεμβρίου – Ημέρα του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία

Ηλεκτρικό Ρεύμα
Παντού είναι 220 V, όπως στην Ελλάδα και οι μπρίζες είναι του ίδιου τύπου.
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Η Τσεχία βρίσκεται εντός ζώνης Σενγκεν αρά με την αστυνομική σας ταυτότητα (αρκεί να είναι και σε λατινικούς χαρακτήρες) μπορείτε να πάτε
Χρήμα
Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η κορόνα η οποία υποδιαιρείται σε 100 χέλερ. Υπολογίστε 3,93 ευρώ περίπου 100 κορόνες (Ιανουάριος 2018). Στα ανταλλακτήρια θα βρείτε διαφορές ως προς την ισοτιμία και το ποσοστό προμήθειας. Χρειάζεται προσοχή, γιατί στις πινακίδες αναφέρουν συνήθως την τιμή πώλησης του ευρώ και όχι αγοράς!
Ώρα
Η Τσεχία βρίσκεται στη ζώνη της Κεντρικής Ευρώπης, την GTM/UTC συν μία ώρα. Οι Τσέχοι χρησιμοποιούν γενικά το 24ωρο ρολόι.
Internet TLD: .cz
Κωδικός κλήσης: +420
Οδήγηση: Δεξιά
Υγεία
Το σύστημα υγείας, κληρονομιά από την εποχή του σοσιαλισμού, είναι αντάξιο των ανεπτυγμένων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Για πρώτες βοήθειες καλέστε στο 155. Καλό είναι για έκτακτα περιστατικά να έχετε εφοδιαστεί με την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας που εκδίδετε στην Ελλάδα (ρωτήστε το ταμείο στο οποίο είστε ασφαλισμένοι) ώστε να έχετε πρόσβαση δωρεάν αν χρειαστεί. Φαρμακεία υπάρχουν αρκετά, αν και ο αριθμός τους είναι σαφώς μικρότερος απ’ ότι στην Ελλάδα. Μερικά μάλιστα λειτουργούν εδώ και αιώνες και το εσωτερικό τους είναι σαν μουσείο.

Σχετικά Άρθρα:
Ο Πολιτισμός στην Πράγα

Διαμονή και Φαγητό στην Πράγα

Αγορές στην Πράγα

Η Αρχιτεκτονική στην Πράγα

Θρησκευτικός περίπατος στην Πράγα

Βιβλία και Ταινίες για την Πράγα

Η Ιστορία της Πράγας