//Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Βολύμπιλις (αρχαιολογικός χώρος)
Άκμασε την εποχή των Μαυριτανών βασιλιάδων από τον 3 αιώνα π.χ. μέχρι το 40 μ.χ. Όταν η Μαυριτανία προσαρτήθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο το 45 μ.χ. η Ουολουβυλίδα (αυτό είναι το όνομα της αρχαίας πόλης), έγινε ελεύθερη κοινότητα και εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Τιγγιτάνης.
Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο με εντυπωσιακά διατηρημένη αψίδα του θριάμβου και ακόμη πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά (Οίκος του Διονύσου και των 4 εποχών, Άρτεμη και λουόμενες νύμφες).

Μουσεία
Μαρακές
Omar’s Benjellum Foundation Museum στεγάζεται στο υπέροχο, 19ου αιώνα, ριάντ που είναι ταυτόχρονα το μουσείο του Μαρακές. Μία βόλτα ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά, πανέμορφους κήπους με σιντριβάνια και εκθέματα κάθε είδους.

Jardin Majorele and Museum of Islamic Art είναι κήπος και μουσείο. Εδώ ανάμεσα στους κάκτους, τα λουλούδια και τους καταρράκτες, βρίσκεται μία μικρή βίλα που στεγάζει ένα μουσείο με μοναδικές συλλογές μαροκινής τέχνης.

Ραμπάτ
Αρχαιολογικό μουσείο της Ραμπάτ φιλοξενεί θαυμάσια ορειχάλκινα γλυπτά ελληνιστικής τέχνης (του 2ου π.χ. αι.), που βρέθηκαν στο Βολύμπιλις.

Ταγγέρη
Το πρώην παλάτι του σουλτάνου, το Νταρ ελ Μακζέν, που λειτουργεί σαν μουσείο μαροκινής τέχνης, χτίστηκε το δέκατο έβδομο αιώνα από το μουλά Ισμαήλ και επεκτάθηκε από τους διαδόχους του, με τελευταίο το μουλά Χβίδ, που έμενε εδώ μέχρι και το 1912 μαζί με τις 4 γυναίκες του και τις 40 παλλακίδες. Πριν φύγετε επισκεφθείτε τους ανδαλουσιανού στιλ κήπους του σουλτάνου.

Εκδηλώσεις
Μουσέμ (Moussem ) είναι οι γιορτές προς τιμήν των αγίων. Αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με κομμάτια του μαροκινού πολιτισμού, ιδιαίτερα με τα εκπληκτικά διαφορετικά μουσικά είδη που έχουν επηρεάσει έντονα δυτικά μουσικά ρεύματα.

Στο Μαρακές γίνεται το Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ, όπου για δέκα μέρες μαζεύονται και δίνουν παραστάσεις οι καλύτεροι τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές από όλη τη χώρα.

Το περίφημο φεστιβάλ Γκνάουα (Gnaoua Musiques du Monde), προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου. Για τρεις με τέσσερις μέρες η Eσαουίρα γεμίζει κόσμο, χρώματα και μουσικές. Δεκάδες καλλιτέχνες απ’ όλη την Αφρική και τον κόσμο διοργανώνουν συναυλίες στη μεγάλη πλατεία και τους γύρω δρόμους, μετατρέποντας την πόλη σ’ ένα τεράστιο πάρτι. H μουσική γκνάουα έχει τις ρίζες της στους σκλάβους που έφεραν οι Άραβες από το Σουδάν στο Mαρόκο. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν παραδοσιακά συγκροτήματα που «δανείζουν» τη μουσική τους σε γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν κατά καιρούς πάρει μέρος – όπως ο Mπομπ Mάρλεϊ