//ΑΜΦΙΣΣΑ: Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΑΜΦΙΣΣΑ: Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η «Νύχτα των Στοιχειών» είναι η δραματική αναπαράσταση που ζωντανεύει τους θρύλους και τις παραδόσεις της Άμφισσας μέσα από τις πανάρχαιες μνήμες και διαδρομές.
Πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατόβραδο των Αποκριών με αφετηρία την παλιά συνοικία των Ταμπάκηδων την Χάρμαινα.

Στους δρόμους και τα σοκάκια της παλιάς πόλης περιφέρονται πλάσματα αλλόκοτα και υπερφυσικά. Ξωτικά, Νεράιδες, Ντεβέτσκες, Μποτσνάκηδες, Ξυλένιοι, Αχυρένιοι, Αράπηδες, καθώς το παρελθόν ξαναζεί στο παρόν σε μία ατμόσφαιρα υποβλητική.
Το «Στοιχειό της Χάρμαινας», το μεγαλύτερο και το πιο δυνατό, ο φόβος και ο τρόμος των παλαιών Χαρμαινιωτών αλλά και προστάτης των Ταμπάκηδων θα κάνει την εμφάνιση του στα σκαλιά του Άι -Νικόλα, θα κατέβει προς την πλατεία μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά και ένα ατέλειωτο πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο ξωτικά της Τέχολης και του Γκιριζιού σε μία πάλη μέχρι εσχάτων.

Η εκδήλωση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον όχι μόνο καρναβαλικό αλλά και λαογραφικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό καθώς διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας και την επιτροπή Στοιχειού. Από το 1995 που ξεκίνησε, παρουσιάζει μία εντυπωσιακή εξελικτική πορεία με σύγχρονες εικαστικές και μουσικές προσεγγίσεις, δρώμενα και συμμετοχές.

Marco