//7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΚΕΣ

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΚΕΣ

Αυτή που κάποτε υπήρξε η πρωτεύουσα της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας, είναι ακόμη και σήμερα μια απο τις πιο σπουδαίες πόλεις του Μαρόκου και μια υποχρεωτική επίσκεψη, αν ταξιδεύετε στο Μαρόκο, αν και πολλοί πιστεύουν ότι το Μαρακές αποτελεί και από μόνο του προορισμό ταξιδιού.
Στην επιστροφή σας είναι σίγουρο ότι θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη σας εικόνες γεμάτες χρώματα, αλλά και μυρωδιές που κατακλύζουν κάθε γωνιά του.
Η πόλη είναι γεμάτη ιστορία και το παρελθόν σε κάθε γωνιά της είναι ζωντανό αλλά συνυπάρχει αρμονικά με το παρόν. Γι’ αυτό αφεθείτε ελεύθεροι να παρασυρθείτε από τη γοητεία της παλιάς πόλης αλλά και από τον αέρα της σύγχρονης που αναπτύσσεται συνεχώς.

Ξεναγήσεις με τα πόδια στην πόλη του Μαρακές
Αν θέλετε να γνωρίσετε γωνιές της πόλης γεμάτες γοητεία , αλλά τις οποίες μόνο ένας ντόπιος γνωρίζει, μην παραλείψετε να προσλάβετε κάποιον επίσημο οδηγό κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί.
Άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσετε κάποια από τις ξεναγήσεις, που σίγουρα θα οργανώσει το ξενοδοχείο, στο οποίο μένετε.
Μια διαδρομή που κάνει στάσεις στα πιο σημαντικά μνημεία, ή μια επισκεψη στα γοητευτικά αραβικά παζάρια του Μαρακές, είναι αυτά που κυρίως ζητούν οι ταξιδιώτες, όταν φτάσουν στην πόλη.
Πρέπει όμως να προσέξετε το εξής: πολλοί μη επισημοι ξεναγοί θα σας πλησιάσουν, ενω περπατάτε στους δρόμους της Μεντίνα, αλλά καλύτερο θα ήταν να τους αποφύγετε.

Αγορές.
Επισκεφθείτε τις μπουτίκ και τα καταστήματα της περιοχής Guéliz και Sidi Chanem.
Γιατί δεν είναι απαραίτητο όλα να είναι παραδοσιακά….
Εάν θέλετε να ξεφύγετε από τα παραδοσιακά αγαθά και ψάχνετε κάτι πιο σοφιστικέ, στην περιοχή Guéliz θα βρείτε τα μεγάλα υποκαταστήματα και μπουτίκ των εταιρειών διεθνούς φήμης. Επίσης στην περιοχή Sidi Chanem θα βρείτε δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών, ντόπιων ή και ξένων.

Αγορά μπαχαρικών Mellah στο Μαρακές
Βρίσκεται στην εβραϊκή γειτονιά, και αποτελεί άλλη μια απόδειξη της τέχνης του εμπορίου, που χαρακτηρίζει το Μαρόκο.
Στοιχηματίζουμε ότι θα βρείτε μπαχαρικά, που δε γνωρίζατε.

Εάν θέλετε να γνωρίσετε τα καλύτερα καρυκεύματα της παραδοσιακής μαροκινής κουζίνας, μην παραλείψετε να περάστε από την Αγορά μπαχαρικών Mellah, που είναι η παλιά εβραϊκή περιοχή της πόλης.
Είναι γεμάτη από δαιδαλώδη σοκάκια, που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, ενώ ένα τείχος τη χωρίζει από την υπόλοιπη Μεδίνα. Η κίνηση σ’ αυτή την αγορά είναι μεγαλύτερη από την κίνηση στις άλλες αραβικές αγορές που βρίσκονται στη Μεδίνα.
Με τον καιρό κέρδισε τη φήμη του χώρου που έχει τις καλύτερες προσφορές στο Μαρακές, αφού είναι προσανατολισμένη κυρίως σε πελατεία τοπική και όχι στον τουρισμό.Γι’ αυτό το λόγο, ενώ υπάρχει πολλή κίνηση, δε θα βρείτε πολλούς τουρίστες σ’ αυτήν.
Αν τελικά την επισκεφθείτε, σας συνιστούμε να είστε προσεκτικοί με τις τιμές και να κάνετε διαπραγματεύσεις, αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι.
Αν και η φήμη της Αγοράς προέρχεται κυρίως από την πώληση μπαχαρικών, στη Mellah θα μπορέσετε να αγοράσετε επίσης μεταλλικά αντικείμενα, χαλιά και κυρίως κοσμήματα.
Η Αγορά των μπαχαρικών είναι η πιο παλιά της περιοχής. Μένει κανείς κατάπληκτος από την ποικιλία των δοχείων και των κώνων που περιέχουν κύμινο, κόλιανδρο, σαφράν και άλλα πολλά μπαχαρικά καθώς και χόρτα και φυτά φαρμακευτικά, ξηρούς καρπούς, σαπούνια αρωματικά, αρώματα κ.α.

Πλατεία Rahba Kedima στο Μαρακές

Πλατεία Rahba Kedima στο Μαρακές

Μπαχαρικά, δέρμα, μέχρι και μαγικά φίλτρα! Λένε ότι οι μάγοι έρχονται σ’ αυτήν την πλατεία να αγοράσουν τα συστατικά που χρειάζονται…
Ένας χώρος, όπου πραγματικά χάνεσαι ανάμεσα σε πάγκους με χειροποίητα είδη αλλά και χαλιά χειροποίητα φτιαγμένα από γυναίκες των Βερβέρων και των Τουρέγκ, είναι η πλατεία Rahba Kedima.

 

 

Ο χώρος αυτός είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστός, γιατί σε μερικούς από τους πάγκους της πλατείας μπορεί κανείς να δει μαγικά φίλτρα και αφεψήματα, θεραπείες κληροδοτημένες από τους προγόνους, που θεραπεύουν κάθε κακό. Πρόκειται για μια από τις πιο περίεργες και συγχρόνως ενδιαφέρουσες επισκέψεις στο λαβύρινθο αυτό των αραβικών αγορών του Μαρακές.
Όταν φτάσετε εκεί, οι έμποροι θα σας προσφέρουν και ένα τσάι, ενώ διαπραγματεύεστε ήρεμα μια καλύτερη τιμή για κάποιο αντικείμενο που ίσως θέλετε να αγοράσετε.

Amira Bougies Artisanales
Όλα τα κεριά του είναι πρωτότυπα και διαφορετικά, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μα επισκεψη σ’ αυτό το μαγαζί, αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό.

Μοντέρνο και κομψό αυτό το κατάστημα έχει σχέση με την πώληση κεριών. Το περιβάλλον είναι ζεστό και όλος ο χώρος αποπνέει έναν ρομαντισμό.
Φανταστείτε ένα σχήμα κεριού, ένα μέγεθος, ένα άρωμα, και είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε εδώ. Υπάρχουν κεριά τετράγωνα, σε σχήμα κώνου, παραλληλόγραμα, στρογγυλά, μια ατέλειωτη σειρά σχημάτων και αρωμάτων, που θα ταιριάζουν σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού.
Άλλες μπουτίκ, που πρέπει να επισκεφθείτε, αν θέλετε να κάνετε αγορές ποιοτικές είναι η Via Notti , που διθέτει κλινοσκεπάσματα και πετσέτες, κεντημένα σύμφωνα με την τέχνη την μαροκινή και υλικά υψηλής ποιότητας και η Moor , όπου θα βρείτε παραδοσιακά αντικείμενα του Μαρόκου.

Akkal
Στην κεραμική είναι αφιερωμένος αυτός ο ωραίος χώρος, που άρχισε να λειτουργεί το 1999.
Όλα τα σχέδια του, προσεγμένα και με ζωηρά χρώματα, έχουν κατασκευαστεί στο χέρι, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη αισθητική.
Αλλά στο Akkal δε θα βρείτε μόνο κεραμικά αντικείμενα υψηλής ποιότητας αλλά και κεντημένα υφάσματα, ρούχα και άλλες δημιουργίες.

Atelier Moro
Ρούχα και αξεσουάρ κεντημένα στο χέρι, διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι, παραδοσιακά χαλιά, σαπούνια και άλλα προϊόντα για το μπάνιο φτιαγμένα από φυτά αρωματικά, κοσμήματα εμπνευσμένα από την τέχνη των Βερβέρων… Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα βρείτε στο Atelier Moro, μια από τις πιο cool μπουτίκ στη Μεδίνα του Μαρακές.
Προσφέρει μια προσεγμένη επιλογή από αντικείμενα, από τα οποία τα περισσότερα έχουν την υπογραφή μαροκινών σχεδιαστών. Το καλό γούστο κυριαρχεί σ’ αυτό το χώρο, όπου σίγουρα θα βρείτε πολλές ιδέες, για να πάρετε μαζί σας κάποιο ενθύμιο της πόλης.

Akbar Delights.
Πρόκειται για μια από τα πιο διάσημες αλλά και ακριβές μπουτίκ της πόλης. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε όμορφα προϊόντα, που κατασκευάζονται στο Μαρόκο, όπως τις όμορφες τουνίκ (αραβικές γυναικείες κελεμπίες), κεντημένες σε υφάσματα βαμμένα στο χέρι, αλλά και αντικείμενα που φέρονται από άλλα μέρη του κόσμου, όπως από την Ινδία. Εδώ επίσης μπορείτε να βρείτε υφάσματα, παντόφλες τυπικές του Μαρόκου, σε όλα τα χρώματα που μπορείτε να φανταστείτε, πίνακες με αραβικές επιγραφές, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα, τσάντες, μεταξωτά μαντίλια και πάρα πολλά άλλα αντικείμενα.