//10 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

10 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα αεροδρόμια είναι οι πύλες στον κόσμο, τα σταυροδρόμια των πολιτισμών, είναι εκεί που βρίσκεται ταυτόχρονα η χαρά της επανασύνδεσης και η λύπη του αποχαιρετισμού, η προσμονή της απόδρασης σε άλλους τόπους στα πέρατα της γης. Τα σύγχρονα αεροδρόμια έχουν μια παράξενη γοητεία.
Αν ψάχνεται για τα εντυπωσιακά αεροδρόμια στον κόσμο που ξεχωρίζουν για τις άριστες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και μεταφοράς τότε δείτε τα παρακάτω 10 αεροδρόμια. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα περισσότερα αεροδρόμια εξελίσσονται.

1. Terminal 3A, Chongqing Jianbei International Airport

1. Terminal 3A, Chongqing Jianbei International Airport


Εξυπηρετώντας τη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοδυτικής Κίνας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το νέο terminal 3 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Chongqing Jiangbei έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες του γραφείου ADPI, με σκοπό να γίνει ένα από τα 15 μεγαλύτερα του κόσμου, ούτε ότι βρίσκεται εντός ενός πλούσιου πράσινου σκηνικού – πάρκου, για την ακρίβεια- μιας κι αυτή είναι η ειδικότητα του γραφείου.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ιδέα των δύο φτερών, τα οποία παραπέμπουν στους δύο ποταμούς του Chongqing. Ο σχεδιασμός τους στοχεύει στην επιμήκυνση του ελεγχόμενου χώρου του αερολιμένα για την προσθήκη επιπλέον κτιρίων, ενώ όλες οι εργασίες διακίνησης των επιβατών συγκεντρώνονται στο κεντρικό κτίριο του Terminal. Μέχρι το 2020, τα 550.000 τ.μ. του Terminal θα έχουν αυξήσει τη δυναμικότητα του αεροδρομίου κατά 45 εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος πιο σημαντικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά θα μπορούν να φιλοξενηθούν 55 εκατομμύρια επιβάτες σε ένα μόνο κτίριο.

2. Beijing Capital International Airport (BCIA)

2. Beijing Capital International Airport

Είναι ένα από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών στον κόσμο, με 1.400 πτήσεις την ημέρα συνδέοντας πάνω από 200 πόλεις σε όλον τον πλανήτη. Το νέο Terminal που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να προλάβει την 20η Ολυμπιάδα του 2008, είναι δημιουργία του διακεκριμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners.
Η μεγαλύτερη ενιαία στεγασμένη επιφάνεια του αεροδρομίου, που περιλαμβάνει το Terminal 3 και το Επίγειο Κέντρο Μεταφορών καταλαμβάνει περίπου 1,3 εκατ. τ.μ. και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2020 θα υποδέχεται περίπου 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

3. Istanbul Grand Airport Terminal 1

3. Istanbul Grand Airport Terminal 1


Στην ακτή του Εύξεινου Πόντου, το νέο Terminal 1 του Istanbul Grand Airport μέλλει να αποτελέσει μία σύγχρονη γέφυρα Δύσης και Ανατολής με 6 αεροδιαδρόμους. Το μεγαλύτερο Terminal του κόσμου επιμελούνται οι Grimshaw Architects. Καλύπτει 1 εκατ. τ.μ. επιφάνεια, ικανή να υποδεχθεί 90 εκατ. Επιβάτες όταν λειτουργήσει το 2018, ανεβαίνοντας σταδιακά στα 150 εκατ.

4. Shenzhen Bao’an Airport Terminal 3

4. Shenzhen Bao’an Airport Terminal 3

Το νέο terminal 3 του Διεθνούς Αεροδρομίου Shenzhen Bao’an, σχεδιασμένο από τον Massimiliano και την Doriana Fuksas, άνοιξε τις φουτουριστικές πόρτες του στα τέλη Νοεμβρίου του 13, για να αντικαταστήσει μετά από 5 χρόνια όχι έναν, αλλά τρεις προκατόχους του και να εξυπηρετεί πάνω από 45 εκατ. επιβάτες ετησίως. Το τούνελ μήκους 1,5 χλμ χαρακτηρίζεται από αντισυμβατικό design. Το κυρίαρχο σχεδιαστικό μοτίβο είναι η κερήθρα και οι διάτρητες επιφάνειες, τόσο στο περίβλημα όσο και στους εσωτερικούς χώρους, που επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται φυσικά, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Το πρώτο αεροδρόμιο της Κίνας με δικό του σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας, που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει 10.000 νοικοκυριά το μήνα, συλλέγει και ανακυκλώνει τα όμβρια ύδατα, καλύπτοντας διάφορες ανάγκες του terminal

5. Hanimaadhoo International Airport- Maldives

5. Hanimaadhoo International Airport- Maldives

Η Ιδέα των Architects- IDA Limited ενός αεροδρομίου που επιπλέει με μια καινοτόμα και οικολογική προσέγγιση είχε ως αποτέλεσμα το σχέδιο ενός terminal χτισμένο σε δοκούς πάνω από το νερό, με σκοπό να δένει αρμονικά με το περιβάλλον της φυσικής ακτογραμμής της ατόλης Haa Dhaalu. Οι επιβάτες του νέου αεροδρομίου θα μετακινούνται από και προς τη λευκή αμμουδιά, που προσεγγίζεται αποκλειστικά με πλοία.

6. Changi Airport Singapore

6. Changi Airport Singapore

Με εσωτερικό κινηματογράφο, παιδική χαρά και πανύψηλη τσουλήθρα 4 ορόφων, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα terminals του κόσμου για μικρούς και μεγάλους. Ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο CPG Corporation και κέρδισε μία θέση μέσα στα αεροδρόμια με το καλύτερο design παγκοσμίως. Το highlight είναι ο πράσινος τοίχος: πενταώροφοι κάθετοι κήποι, που εκτείνονται σε 300 μ. στο κεντρικό κτίριο, καλυμμένοι με αναρριχητικά φυτά ανάμεσα σε 4 καταρράκτες.

7. Madrid – Barajas Airport

Madrid – Barajas Airport

Εκπληκτικά εύχρηστο, με τολμηρό design και χαλαρωτική ατμόσφαιρα κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις . Οι αρχιτέκτονες Antonio Lamela και Richard Rogers σχεδίασαν γυάλινους τοίχους για να περνά φυσικό φως, που αλλάζουν σταδιακά χρώμα στους τόνους της ίριδας, καθώς τους προσπερνούν οι ταξιδιώτες.

8. Marrakech – Menara Airport

Marrakech – Menara Airport

Η παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική συναντά το σύγχρονο desing στο Terminal 1 του αεροδρομίου Marrakech – Menara. Με μοναδικό τρόπο απεικονίζει τη συμβολή του πολιτισμού σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές αναφορές. Ένα μαροκινό παλάτι του 21ου αιώνα με κλασικά γεωμετρικά και φυσικά μοτίβα του Μαρακές, χαραγμένα σε ένα γιγάντιο δίκτυο τσιμεντένιων «διαμαντιών».
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου E2A Architecture με βάση την Casablanca κατασκεύασαν ένα κτίριο με λείες άκρες, τοποθέτησαν πάνω του επιφάνειες γεμάτες αραβουργήματα και κάλυψαν την οροφή με 72 φωτοβολταϊκές πυραμίδες.

9. Kuwait International Airport

Kuwait International Airport

Το τρίπτυχο των στόχων του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κουβέιτ: άνεση για τον επιβάτη, περιβαλλοντική συνείδηση, κόμβος της εναέριας κίνησης του Κόλπου. Η δημιουργία του νέου του προσώπου ανατέθηκε στη Foster + Partners. Σε σχήμα τριφυλλιού, με τρεις συμμετρικές πτέρυγες και αρχιτεκτονικά στοιχεία που θυμίζουν το σχήμα των παραδοσιακών καϊκιών του Κουβέιτ.

10. Hong Kong International Airport

Hong Kong International Airport

Το να κερδίζεις για όγδοη φορά από το 2001 το βραβείο του καλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο από τα World Airport Awards της Skytrax δεν είναι παίξε – γέλασε. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ως άλλος ασιατικός τίγρης, πάντως, δεν αρκείται στον τίτλο του Καλύτερου Αεροδρομίου Παγκοσμίως, αλλά παίρνει και το χρίσμα του Καλύτερου Αεροδρομίου της Ασίας καθώς και του Καλύτερου Αεροδρομίου ως προς τις υπηρεσίες Εστίασης.

Επιμέλεια kontod