//ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Μουσείο Κάμπα. Η σύγχρονη τέχνη της Τσεχίας κατά τον 20ο αιώνα είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του ιδιωτικού ιδρύματος που στεγάζεται στους εξαιρετικούς χώρους του ανακαινισμένου μεσαιωνικού νερόμυλου Σόβα.
Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει τα έργα δύο τσέχων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Ο ένας είναι ο Frantisek Kupka, πρωτοποριακός ζωγράφος και πρωτεργάτης της αφηρημένης τέχνης στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα. Ο άλλος είναι ο Otto Gutfreund, ένας από τους πιο σημαντικούς γλύπτες της χώρας στον 20ο αιώνα, γνωστός για τις κυβιστικές δημιουργίες του.
Άλλη μόνιμη έκθεση, πολύ εντυπωσιακή, είναι αυτή που είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη της Κεντρικής Ευρώπης.
Το Μουσείο, εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις, προγραμματίζει επίσης και πολύ ενδιαφέρουσες προσωρινές εκθέσεις τσέχων αλλά και διεθνών καλλιτεχνών.

Μουσείο Φράντς Κάφκα.
Ο Φράντς Κάφκα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.
Το σπίτι όπου έζησε βρίσκεται στην Πράγα, στην πλατεία της Παλιάς Πόλης.
Πρόκειται για ένα Αναγεννησιακό κτίριο με έντονες ιταλικές επιρροές. Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με βιβλικές σκηνές και προσωπικότητες από τη δυναστεία των Αψβούργων.
Το σπίτι αυτό έχει μετατραπεί σήμερα σε Μουσείο αφιερωμένο στο μεγάλο συγγραφέα, για να του αποδοθεί η τιμή που του αξίζει αλλά και για να φανεί ο ιδιαίτερος δεσμός που είχε με την πόλη κατά την διάρκεια των 40 χρόνων της ζωής του, ένας δεσμός που είναι αισθητός και στα δημιουργήματά του.
Η έκθεση στο Μουσείο αρθρώνεται σε δυο επίπεδα: Στον «Υπαρξιακό χώρο», όπου καταδεικνύεται και αναλύεται η επίδραση που άσκησε η Πράγα στη ζωή και το έργο του Κάφκα. Στην «Φανταστική Τοπογραφία» γίνεται αναφορά στο τρόπο με τον οποίο η Πράγα παρουσιάζεται στο έργο του Κάφκα.
Γενικότερα ο επισκέπτης ενημερώνεται για τη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα μέσα από φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές , προσωπικά αντικείμενα καθώς και οπτικοακουστικές προβολές.

Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων.
Περίπου εξήντα κέρινα ομοιώματα, που αντιπροσωπεύουν προσωπικότητες της τσέχικης δημόσιας ζωής αλλά και προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης, πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές, θα απολαύσετε, όταν επισκεφθείτε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Πόλης.
Η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική και θα εντυπωστείτε από την πιστότητα με την οποία αποδίδονται οι διάφορες προσωπικότητες.

Μουσείο Παιχνιδιών.
Το Μουσείο Παιχνιδιών βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα του Κάστρου της Πράγας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο.
Έχει δύο ορόφους και το εσωτερικό του είναι χωρισμένο σε εφτά αίθουσες. Σε αυτές τις αίθουσες πάνω από εξήντα προθήκες παρουσιάζουν παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο και απ’ όλες τις εποχές. Εκεί θα δείτε διάφορα ρομπότ, μινιατούρες τρένων και αυτοκινήτων, σπίτια για κούκλες, κούκλες από πορσελάνη, παιχνίδια από ξύλο αλλά και παιχνίδια σύγχρονα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η μεγάλη συλλογή από κούκλες Μπάρμπι, υπάρχει μάλιστα και η πρώτη κούκλα Μπάρμπι που κυκλοφόρησε στην αγορά.
Ένα πολύ ωραίο ταξίδι στην ιστορία μέσα από τα παιχνίδια.

Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών.
Ταπετσαρίες, κεντήματα, είδη αργυροχρυχοϊας, κρύσταλλα Βοημίας, πορσελάνες, αυτά και πολλά άλλα θα βρείτε στο Μουσείο Διακοσμητικών τεχνών .
Το Μουσείο αυτό ιδρύθηκε το 1885, με σκοπό να διατηρήσει και να κάνει γνωστά στις επόμενες γενεές αντικείμενα χειροτεχνίας ιστορικά και σύγχρονα.
Ανάμεσα στους στόχους του, όπως το ίδιο το Μουσείο τους ορίζει, είναι και το «να εμπνεύσει, να μορφώσει αλλά και να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες με έναν τρόπο μοναδικό, πάντοτε με βάση την αρμονία ανάμεσα στη λειτουργικότητα, την ποιότητα και την ομορφιά.
Στεγάζεται σε ένα ωραίο νεοαναγεννησιακό Κτίριο, έργο του Josef Schulz, και παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη συλλογή από αντικείμενα τσέχικης αλλά και ευρωπαϊκής χειροτεχνίας.

Εθνικό Τεχνολογικό Μουσείο
Ιστορία, Επιστήμη, Μηχανική και Αρχιτεκτονική, αυτοί είναι οι τέσσερις τομείς στους οποίους αναφέρεται το Εθνικό Τεχνολογικό Μουσείο της Πράγας.
Μπορείτε να θαυμάσετε εκεί το φωτογραφικό εργαστήρι του εφευρέτη της φωτογραφίας, Louis Daguerre, τυπογραφεία με ιστορικές τυπογραφικές μηχανές, αερόστατα, αεροπλάνα και μηχανές αντίκες, αστρονομικά εργαλεία του 16ου -20ου αιώνα σε λειτουργία και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα από τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτούν το Μουσείο αυτό και τα παιδιά.

Μουσείο της Πόλης της Πράγας.
Αν θέλετε να μάθετε κάποια πράγματα για την ιστορία της Πόλης της Πράγας, τότε επισκεφθείτε αυτό το Μουσείο. Εδώ παρουσιάζεται η ιστορία της Πράγας από την Προϊστορία μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, πορσελάνες, έπιπλα και πολλά άλλα αντικείμενα από διαφορετικές εποχές.
Το σημαντικότερο, ίσως, από τα εκθέματα είναι μια μακέτα 20 τετραγωνικών μέτρων, που αναπαριστά με όλες τις λεπτομέρειες την Πράγα των αρχών του 19ου αιώνα. Την κατασκεύασε ο Antonin Langweil από χαρτί και ξύλο το 1826 – 1834.
Το Μουσείο της Πόλης της Πράγας βρίσκεται στην οδό Na Porici, στο νούμερο 52.