//ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δυναμική δημιουργίας ελληνικών εστιατορίων στο εξωτερικό που, προσωπικά, πιστεύω πως θα πυροδοτήσει την έκρηξη και την παγκόσμια αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

1. Meet the Greek – Sydney

Meet the Greek – Sydney

Οι οικογένειες Mougios και Fatouros δημιούργησαν στο Νότιο Σύδνεϋ ένα εστιατόριο με κλασική ελληνική κουζίνα, αλλά σύγχρονη αισθητική. Το αρχιτεκτονικό γραφείο End of Work στόλισε τους τοίχους με αφοπλιστικά αθώες φωτογραφίες από γιαγιάδες και παιδιά, θάλασσες και χωριά, οι οποίες συνδυάζονται με «όσα λένε οι Έλληνες» δηλαδή εκφράσεις μεταφρασμένες κατά λέξη στα αγγλικά, οι οποίες συμβάλλουν σε μια ανάλαφρη, ναϊφ ατμόσφαιρα.
85 The Grand Parade- Brighton Le Sands – NSW 2216

2. Mazi -London

Mazi -London



Η Ελληνίδα Χριστίνα Μουρότογλου και ο φιλέλληνας Adrien Carre αποφάσισαν να δείξουν στη βρετανική μητρόπολη πόσο εμπνευσμένη μπορεί να γίνει η ελληνική κουζίνα. Σε μία μικρή αλλά λαχταριστή καρτέλα, σχεδιασμένη για να τη μοιράζεται ολόκληρο το τραπέζι (αυτό, άλλωστε σημαίνει μαζί) οι Chefs Αθηναγόρας Κωστάκος και Κώστας Βενιέρης προτείνουν ταραμοσαλάτα σε βάζο, φέτα τεμπούρα με μαρμελάδα λεμόνι και μαρένγκα κάππαρης, αλλά και ιμάμ μπαϊλντί και κολοκυθοπιτάκια. Πολλές από τις πρώτες ύλες διατίθενται προς πώληση στο deli section του εστιατορίου. Όλα αυτά σε ένα χώρο που βρίσκεται στον αντίποδα της ταβέρνας, με λευκά πλακάκια και ξύλινο πάτωμα, αλλά και με έναν συχνά ηλιόλουστο κήπο, όπου η βρετανικότητα και η ελληνικότητα έχουν τη ευκαιρία να γίνουν ένα. 12-14 HILLGATE STREET, LONDON W8 7SR 020 7229 3794

3. Michaelpsilakis – New York

Michaelpsilakis – New York



Όταν ο πατέρας του εγκατέστησε μ ία ψησταριά στο σπίτι τους στο Long Island ο μικρός Michael Psilakis έμαθε να ψήνει αρνιά σαν να ήταν γεννημένος γι’ αυτό. Συμπτωματικά ή όχι, το πρώτο βιβλίο του έχει τίτλο Πώς να Ψήσετε Ένα Αρνί. Με αγάπη για τη φιλοξενία και τα μαγειρικά ένστικτα της μητέρας του, υπήρξε ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων, ανάμεσά τους κι ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin. Σήμερα «τρέχει» τρία concepts το Kefi (505 Columbus Ave. NYC 10024 between 84th & 85th St. ) με τους καλύτερους κεφτέδες της Νέας Υόρκης, το μαζεδοπωλείο – wine bar Fishtag (222 West 79th Street, NYC 10024 between Broadway & Amsterdam) και την αλυσίδα MP Taverna (One Bridge Street Irvington, NY 10533), με σύγχρονη ματιά πάνω στην κλασική ταβέρνα. Οι Αμερικανοί τον θαύμασαν στο reality του BBC, No kitchen required, να δοκιμάζει τις ικανότητες του στην άγρια φύση σαν πολυμήχανος gourmet Οδυσσέας.

4. Evi Evane –Paris

Evi Evane -Paris

«Ευοί – Ευάν» στην Ελλάδα της αρχαιότητας ήταν ένα βακχικό επιφώνημα χαιρετισμού και χαράς. Evi Evane στο Παρίσι του σήμερα είναι το πνευματικό τέκνο των αδελφών Ντίνα και Μαρία Νικολάου στο Saint Germain des Pres, που εντυπωσιάζει τους «δύσκολους» ουρανίσκους των Γάλλων με περισσότερα από 180 παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές Καλαμών, τυρί «καλαθάκι» Λήμνου, γραβιέρα Κρήτης, μέλι με κρόκο Κοζάνης κι άλλα εκλεκτά, ελληνικά εδέσματα. Η Ντίνα Νικολάου, γνωστή από τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, δημιουργεί επίσης κλασικά πιάτα, όπως πίτες, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και –φυσικά- μουσακά, στις πιο ευρηματικές εκδοχές τους. Το Evi Evane απέκτησε πρόσφατα και το πρώτο «αδελφάκι» του στο μείον ένα του καταστήματος FNAC Montparnasse.

5. Loukumas – Barcelona

Loukumas – Barcelona

Ο Πέτρος Πασχαλίδης είναι ο Έλληνας για τον οποίο μιλούν όλοι οι Καταλανοί που αγαπούν τα γλυκά. Κι αυτό γιατί είναι ο ιδιοκτήτης του Loukumas, ενός πανέμορφου ζαχαροπλαστείου που σερβίρει αποκλειστικά λουκουμάδες με συνταγή που «δανείστηκε» από τους γονείς του, οι οποίοι παλιότερα είχαν αντίστοιχο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Καθίστε σε ένα από τα τραπεζάκια του μαγαζιού ή στο μεγάλο κεντρικό του τραπέζι, το οποίο μοιράζονται πολλές παρέες και δοκιμάστε οπωσδήποτε λουκουμά με κρέμα μαστίχας Χίου ή αν προτιμάτε τις αλμυρές γεύσεις, λουκουμά με jamon.
Lukumas: Torrent de l’Olla 169, Barcelona, tel 0034-932182375

6. El Greco – Κο Τσάνγκ, Ταϊλάνδη

El Greco – Κο Τσάνγκ, Ταϊλάνδη

O Σπύρος Ανδριώτης επένδυσε στην αθάνατη ελληνική κουζίνα, άνοιξε μια ταβέρνα στο νησάκι Κο Λαντά και, όπως όλα δείχνουν, Ο greek mouzaka ήταν, είναι και θα είναι η συνταγή της επιτυχίας. Άνοιξε, λοιπόν, μια ελληνική ταβέρνα και η νέα ζωή του τον εξιτάρει. Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Άγγλοι και Αμερικανοί που βρίσκονται στο νησί για δουλειές και κάποια στιγμή στη ζωή τους πέρασαν από την Ελλάδα και αγάπησαν τον μουσακά, και όχι μόνο, τρώνε καθημερινά στο μαγαζί. Μιλάνε, γελάνε, πίνουν φραπέ. 23 Moo 1 Amphur Bang Bao Tambon Koh Chang Trad Thailand, Bang Bao Bay, 23170

7. Μολών Λαβέ Μόσχα με σεφ τον Σταμάτη Τσίλια

Μολών Λαβέ Μόσχα

Νέα ελληνική κουζίνα στο κέντρο της Μόσχας. Το εστιατόριο λέγεται Μολών Λαβέ και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με βάση στην παρουσίαση αλλά και σύγχρονες τεχνικές όπως sous vide και λίγο μοριακή, π.χ. χτένι με αφρό μοσχολέμονου και σάλτσα ούζου. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μια χωριάτικη σαλάτα, έναν μουσακά, φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή αλλά με σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο και κυρίως με μεστή και πλούσια γεύση.

8. Konstantin Filippou (Βιέννη)

Konstantin Filippou (Βιέννη)

Μετά το αστέρι Michelin, ο διακεκριμένος Ελληνοαυστριακός σεφ θέτει τον πήχη ψηλά ανοίγοντας το δικό του εστιατόριο. Το μόλις 2 μηνών εστιατόριο βρίσκεται στο ακριβό 1ο διαμέρισμα της Βιέννης, κοντά στη στάση του μετρό Schwedenplatz.
. Η κουζίνα του Konstantin Philippou είναι γήινη, αλλά πολύ ιδιαίτερη• ο σεφ δίνει σημασία στις πρώτες ύλες, αυτές άλλωστε πρωταγωνιστούν στα πιάτα. Κάθε μπουκιά και μια μικρή γευστική έκρηξη• τα υλικά είναι συνδυασμένα με μαεστρία ώστε να ισορροπούν άψογα μεταξύ τους. Δεν καλύπτει το ένα το άλλο και καθένα σαν νότα ταράζει τον ουρανίσκο.
Konstantin Filippou, Dominikanerbastei 17, Βιέννη, Α-1010, τηλ.: 0043 01 512 22 29

9. Ο Κήπος της Μαρίας, Κωνσταντινούπολη

Ο Κήπος της Μαρίας, Κωνσταντινούπολη

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου είναι η μαγείρισσα της Κωνσταντινούπολης γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί εστιατόριο με την επωνυμία «Ο Κήπος της Μαρίας» και είναι η μόνη γυναίκα σεφ και ταυτόχρονα ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Τουρκία. Μάλιστα, «Ο Κήπος της Μαρίας» είναι τα τελευταία δύο χρόνια στην τέταρτη θέση της λίστας που καταρτίζει η εφημερίδα «Χουριέτ», με τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Τουρκίας.
«Ο Κήπoς της Μαρίας» («Maria’nin Bahçesi»), Kuçukyali Sahilyolu no.102, Istanbul, tel. 0216-5199819.

10. Restaurant Pantarei, Bali

Restaurant Pantarei, Bali

Πάνω από 15 χρόνια το «Πάντα Ρει» διαφημίζει τις Ελληνικές γεύσεις στο Μπαλί.
Τον ιδιοκτήτη του, Αντώνη Μαντάρα, τον είχα γνωρίσει πριν 30 χρόνια στη Σιγκαπούρη, σε μια από εκείνες τις μεγάλες περιηγήσεις μας στην Άπω Ανατολή. Ήταν έκπληξη για μένα όταν τον ξανασυνάντησα στο Μπαλί. Είχε δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο και ταυτόχρονα γκαλερί. Εκεί πρωτοδοκίμασα πάστα ελιάς, ενώ τα εστιατόρια στην Ελλάδα την ίδια εποχή προσφέρανε βούτυρο Ολλανδίας. Πρεσβευτής της Ελλάδας από τότε, συνεχίζει μέχρι και σήμερα, μαζί με τον Χρίστο Λιόκουρα, να κάνει γνωστές τις Ελληνικές γεύσεις.
Pantarei Bali – Greek Restaurant
Street address: Jl. Raya Seminyak No. 17 A, Bali 80361, Indonesia

Επιμέλεια Kontod