//ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το Λονδίνο αγαπάει το διάβασμα, γι’ αυτό και οι φανατικοί αναγνώστες το επιλέγουν για προορισμό τους. Δεν είναι λίγοι οι διάσημοι συγγραφείς που έζησαν εδώ. Ονόματα όπως Alexander Pope, John Keats, Charles Dickens, Thomas Hardy, Oscar Wilde, Joseph Conrad, Rudyard Kipling, E.M. Foster, Virginia Woolf, D.H. Lawrence, Ezra Pound, T.S. Eliot, George Orwell, Evelyn Waugh είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνονται στη λίστα του

Το βιβλίο,  The Cambridge Companion to the Literature of London, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό, ο οποίος σας ξεναγεί στα σπίτια, τις αγαπημένες διαδρομές και τις περιοχές, όπου άφησαν τα ίχνη τους, είτε στη ζωή είτε στο λογοτεχνικό τους έργο.

Πέρα όμως από την αναζήτηση στοιχείων στο λαμπρό λογοτεχνικό του παρελθόν, ο σημερινός αναγνώστης έχει να κάνει κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Λονδίνο. Πάνω απ’ όλα, να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του. Η επιλογή βιβλιοπωλείων που έχετε στη διάθεσή σας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Αν θέλετε τεράστια ποικιλία και σέρβις πολυκαταστήματος, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε σε ένα από τα βιβλιοπωλεία Waterstones ή Foyles.

Το Λονδίνο είναι γεμάτο μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, που ειδικεύονται σε όλων των ειδών τους τομείς. Πολλοί συγγραφείς τα επισκέπτονται συχνά για τη φιλική και οικογενειακή τους ατμόσφαιρα και τη μεγάλη πείρα που έχουν στον τομέα τους, οπότε συχνά φιλοξενούν πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Κάποιες περιοχές είναι γνωστές για τα βιβλιοπωλεία τους, όπως οι δρόμοι μεταξύ πλατείας Τραφάλγκαρ, Κόβεντ Γκάρντεν και Leicester Square, που έχουν δεκάδες βιβλιοπωλεία με παλιά και δυσεύρετα βιβλία. Για κόμικς, graphic novels και εικονογραφημένα βιβλία, το Gosh στο Σόχο και το Mega City Comics στο Κάμντεν είναι δύο από τα καλύτερα ανεξάρτητα μαγαζιά. Ωραία βιβλιοπωλεία έχουν και πολλά μουσεία και γκαλερί.

Η βιογραφία του Λονδίνου εκδ. Chatto & Windus

Δεν χρειάζεται να πας στη National Portrait Gallery για να δεις από κοντά τον Σαίξπηρ. Με λίγη ζοφερή φαντασία ένας κοκκινοτρίχης άστεγος που βρωμοκοπά λάγκερ και βολτάρει λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα πλακόστρωτα του Covent Garden μπορεί κάλλιστα να μετουσιωθεί σε μια ολοδική σου ελισαβετιανή οπτασία ­ τύφλα να ‘χει δηλαδή το περιώνυμο «πορτρέτο Τσάντος». Μάλλον σε ένα τέτοιο πνεύμα εθελουσίας «δραματοποίησης» της πολεοδομικής πραγματικότητας πήρε την απόφαση ο συμπαθής Πίτερ Ακρόιντ να γράψει πρόσφατα τη βιογραφία του Λονδίνου. Το «London, The Biography»  είναι ένα πολυσέλιδο πόνημα όπου αυτοσχέδια φαντάσματα ­ ακόμη και εκείνα που κατάγονται από το… Στράτφορντ ­ εμφανίζονται να μπεκροπίνουν ανενόχλητα στις όχθες του Τάμεση

Η Ζέιντι Σμιθ θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες συγγραφείς της Βρετανίας. Αν δεν έτυχε να τη διαβάσετε ως τώρα, αξίζει να τη γνωρίσετε από το μυθιστόρημά της «Στην καρδιά της πόλης» (εκδ. Μεταίχμιο) που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό.

Μας χαρίζει ένα καυστικό πορτρέτο του σύγχρονου Λονδίνου, μια σπουδή πάνω στη μοναξιά της μεγαλούπολης.

Πληροφορίες: «Στην καρδιά της πόλης» της Ζέιντι Σμιθ, μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο.

Έλληνες στο Λονδίνο είναι ο τίτλος του βιβλίου με συγγραφέα τον Νίκανδρο Μπούρα, που κυκλοφόρησε με πρόλογο του Νίκου Μουζέλη από τις εκδόσεις ΑΚΑΚΙΑ.

Το βιβλίο αυτό καταγράφει και αναλύει τις πολιτισμικές και επιστημονικές δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, μιας κοινότητας που αποτελείται από χιλιάδες έλληνες φοιτητές και επιστήμονες, καθώς και από σημαντικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Η πανούκλα στο Λονδίνο Ντανιελ Ντεφοου Μετάφραση Τάσος  Συμεωνίδης

O Nτάνιελ Nτεφόου (1660-1731), συγγραφέας του πασίγνωστου Pοβινσών Kρούσος, γράφει τρία χρόνια αργότερα την Πανούκλα στο Λονδίνο, για να εξιστορήσει τα γεγονότα της τελευταίας μεγάλης επιδημίας πανούκλας που ξέσπασε στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας το 1665-66.

Το τέλος μιας σχέσης Γκράχαμ Γκρην
Η θρυλική ιστορία αγάπης του Γκράχαμ Γκρην στα ταραγμένα χρόνια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου

Η κυρία Νταλογουέι, Βιρτζίνια Γουλφ Η κυρία Ντάλογουέι μένει στο Γουέστμινστερ και η Βιρτζίνια Γουλφ περιγράφει μια μέρα της στο Λονδίνο, βγαίνοντας στο δρόμο ένα υπέροχο πρωινό του Καλοκαιριού, με το  Μπιγκ Μπεν στο φόντο.

Ζοφερός Οίκος, Τσαρλς Ντίκενς
Μια ιστορία στα υγρά και ανήλιαγα δικαστήρια στο Lincoln’s Inn Field του Κάμντεν στο τέλος του 19ου αιώνα.