//ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Υπάρχει κάτι από το υπόκωφο θόρυβο, το λαμπύρισμα , την δύναμη των σταγόνων του νερού των καταρρακτών, που πάντοτε σαγηνεύουν τους ταξιδιώτες. Εδώ έχουμε  διαφορετικά παραδείγματα από την δύναμη του νερού και την ομορφιά του, Όλοι σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Niagara Falls Canada

Niagara Falls CanadaΑυτό το φυσικό υπερθέαμα χολιγουντιανών διαστάσεων δημιουργείται από τα νερά του Νιαγάρα που χύνονται στη λίμνη Οντάριο. Οι καταρράκτες θυμίζουν τεράστιο πέταλο, με τη μια πλευρά να ανήκει στις ΗΠΑ και την άλλη στον Καναδά. Για να βρεθώ στην πρώτη σειρά , έκλεισα θέση στο «Maid of the Mist», ένα πλοίο που ξεκινάει από την ήρεμη ζώνη του Νιαγάρα και με φέρνει σε απόσταση αναπνοής από τα σημεία όπου περίπου 45.000 γαλόνια νερού που ρέουν ανά λεπτό με 56 χλμ την ώρα πέφτουν με κρότο στη λίμνη.

Καταρράχτες Ιγκουασού, Αργεντινή – Βραζιλία

Καταρράχτες Ιγκουασού, Αργεντινή – Βραζιλία

 

Αρχίζει πριν ακόμα τους δεις, μία απαλή βοή η οποία αυξάνεται σταθερά. Ξαφνικά βλέπεις, τον λαιμό του διαβόλου, ένα ημικυκλικό καζάνι από αφρισμένο νερό το οποίο χύνεται πάνω από τον γκρεμό και χάνεται καλυμμένο από τις δικές του σταγόνες. Τίποτε δεν προϊδεάζει για τον Ιγκουασού, μια δυνατή συγκέντρωση από 275 καταρράκτες οι οποίοι διαπερνούν τα σύνορα της Αργεντινής, Βραζιλίας και Παραγουάης. Εδώ δύο ποταμοί συναντιόνται και βουτάνε σε μια μεγάλη σχισμή σε ένα οροπέδιο από βασάλτη που δημιουργεί ένα από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράχτες του κόσμου.

Plitvice falls, Κροατία

Plitvice falls Κροατία

Το Εθνικό πάρκο των λιμνών του Plitvice έχει μια σειρά από μικρούς καταρράχτες αλλά είναι ένα από τα καλλίτερα μέρη του κόσμου σαν παγκόσμιο μνημείο φυσικής ομορφιάς, η περιοχή συνδέεται με λίμνες με νερά τουρκουάζ, ανθισμένα λιβάδια και πυκνά δάση. Καθόλου παράξενο ότι είναι ο παράδεισος των αναρριχητών. Πολλοί  επισκέπτες πεζοπορούν για να θαυμάσουν τα γεμάτα πεταλούδες φαράγγια και  να δουν τους καταρράκτες  που κυλάνε γουργουρίζοντας.

Καταρράχτες Βικτόρια, Ζιμπάμπουε

Καταρράχτες Βικτόρια, Ζιμπάμπουε

Οι Καταρράκτες Βικτόρια ή «Ο καπνός που βροντά», όπως τους ονόμασαν οι φυλές των ιθαγενών της Ζιμπάμπουε, σχηματίστηκαν μετά από ηφαιστειακές, κατακλυσμικές εκρήξεις που έγιναν πριν από περίπου 500.000 χρόνια στην Αφρική. Το χάσμα που δημιουργήθηκε έχει πλάτος 1.708 μ. και ύψος που ξεκινά από 80μ. στη δυτική άκρη του και φτάνει στα 108 μ., στο κέντρο. Ο πρώτος ευρωπαίος που αντίκρισε τους καταρράκτες (1855) ήταν ο Άγγλος εξερευνητής Ντέιβιντ Λίβινγκστον και τους έδωσε το όνομα τους προς τιμήν της βασίλισσας Βικτωρίας. Το ύψος του σύννεφου που σηκώνεται από την πτώση των νερών, την περίοδο που ο ποταμός Ζαμβέζης πλημμυρίζει, από τον μήνα Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, φτάνει τα 400 μ. και είναι ορατό από απόσταση 50 χλμ.

Καταρράχτες του Ρήνου, Ελβετία

Καταρράχτες του Ρήνου, Ελβετία

Για το μέγεθος τους οι καταρράκτες του Ρήνου στο Schaffhausen στη Βόρεια Ελβετία δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. Ωστόσο, αν και έχουν μόλις 21 μέτρα ύψος είναι μεταξύ των πλέον διάσημων στην Ευρώπη και έχουν υμνηθεί από  ζωγράφους και συγγραφείς. Ο Γκαίτε εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που τους ονόμασε η πηγή του ωκεανού. Η δύναμη και ο όγκος του νερού είναι πιο μεγάλη στις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα χιόνια στα βουνά λιώνουν και τροφοδοτούν το  Ρήνο

Καταρράκτες Huangguoshu, Κίνα

Καταρράκτες Huangguoshu, Κίνα

Οι καταρράκτες  Huangguoshu είναι οι μεγαλύτεροι της Ασίας και  δημιουργήθηκαν  από τον ποταμό Baishui στην περιοχή  Γκουιγιάνγκ στη νότια – κεντρική Κίνα. Το μεγαλύτερο από ανοίγματα είναι πολύ εντυπωσιακό  με 74 μέτρα ύψος και πάνω από 80 μέτρα πλάτος. Υπάρχει μια σειρά από εννέα συνολικά διαδοχικούς καταρράκτες  που πέφτουν σε μήκος  πάνω από 2 χιλιομέτρων σε αυτό το τμήμα του ποταμού. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το θέαμα είτε από τις όχθες του ποταμού είτε από ειδικές  κατασκευασμένες   πλατφόρμες . Μερικοί επισκέπτονται μία σπηλιά, είναι ουσιαστικά μία αβαθή λίμνη για να δουν την πτώση του νερού από πίσω,    εύστοχα ονομάστηκε το σπήλαιο με την κουρτίνα του νερού.

Οι Καταρράκτες Κχον  Παφένγκ (Khon Papheng) στο Λάος

Οι Καταρράκτες Κχον Παφένγκ (Khon Papheng) στο Λάος

Νότια του Ντον Κχονγκ, κοντά στα νησιά Ντον Ντεθ και Ντον Κχον, δημιουργούνται δύο καταρράκτες, μέρος μιας σειράς ορμητικών ρευμάτων που φράζουν τον Μεκόνγκ, οι οποίοι έθεσαν τέλος στο γαλλικό αποικιακό όνειρο της κατασκευής μίας πλωτής οδού διαμέσου των χωρών της Ινδοκίνας. Για να τους παρακάμψουν, οι μηχανικοί κατασκεύασαν μία σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τα νησιά. Σε κάθε πλευρά της γραμμής υπήρχαν, ικριώματα φορτοεκφόρτωσης κι ένα σχετικά «υποφερτό» αντίγραφο της πέτρινης γέφυρας της Αβινιόν συνεχίζει ακόμη και σήμερα να συνδέει τα νησιά Ντον Ντεθ και Ντον Κχον.

Laatefossen   στη Νορβηγία

Laatefossen στη Νορβηγία

Η Νορβηγία έχει μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες του κόσμου. Σημειωτέον, ότι η λέξη fossen  στα Νορβηγικά σημαίνει «καταρράκτης».

Ο  Laatefossen  βρίσκεται στην κοινότητα της  Odda της επαρχίας  Hordaland.  Έχει ύψος  165 μέτρα και είναι μοναδικός,  γι αυτό  έχει γίνει  το τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.  Η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στο ότι χωρίζεται σε δύο μέρη και πέφτει στην λίμνη  Lotevatnet, και καθώς πέφτει τα 2 μέρη ενώνονται σε ένα πριν περάσει κάτω από την εθνική οδό 13 δημιουργώντας ένα καταπληκτικό θέαμα .

Επιμέλεια kontod