//ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θέατρο Δωδώνης
Ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, με χωρητικότητα 17.000 θεατών. Αποτελούσε τμήμα του ιερού της Δωδώνης και κατασκευάστηκε τον 3ο π.χ. αιώνα, στο πλαίσιο του οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου. Τέσσερις οριζόντιοι διάδρομοι χωρίζουν το κοίλο σε τρία τμήματα με πενήντα πέντε σειρές εδωλίων συνολικά. Στα χρόνια του Οκταβιανού μετατράπηκε σε αρένα.

Θέατρο Απτέρας

Η οικοδόμησή του έγινε τους Ελληνιστικούς χρόνους. Το θέατρο έχει τη διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Οι κερκίδες μπορούν να υπολογιστούν σε δεκατρείς. Η σημερινή μορφή της σκηνής, του προσκηνίου και του μετασκηνίου ανήκουν στη   δεύτερη φάση οικοδόμησης (1ος αι. μ.χ.). Το κοίλο του θεάτρου είναι πολύ ταλαιπωρημένο, γιατί στο κέντρο του λειτουργούσε ασβεστοκάμινος.

Θέατρο Αιγείρας

Βρίσκεται στο ανατολικό πλάτωμα της αρχαίας πόλης και χρονολογείται το πρώτο μισό του 3ου αι. π.χ.. Έξι αιώνες αργότερα έγινε απόπειρα ανακατασκευής για τη μετατροπή του θεάτρου από ελληνικό σε ρωμαϊκό, η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Έκτοτε, το θέατρο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συγκέντρωσης πολιτών. Η χωρητικότητά του αγγίζει τον αριθμό των 3.000 θεατών. Εγκαταλείφθηκε πλήρως μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου.

Θέατρο Δήλου

Άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 314 π.χ. Το κοίλον χωρίζεται σε δύο διαζώματα με είκοσι έξι και δεκαεπτά βαθμίδες αντίστοιχα, στις οποίες μπορούσαν να καθίσουν 6.500 θεατές. Η ημικυκλική ορχήστρα έκλεινε με σκηνή. Μπροστά στη σκηνή υπήρχε το προσκήνιο, μία στοά με δωρικούς ημικίονες, μεταξύ των οποίων τοποθετούσαν ζωγραφικούς πίνακες. Αργότερα προστέθηκε στις άλλες τρεις πλευρές της σκηνής μία στοά. Στα νοτιοδυτικά του θεάτρου σώζονται λείψανα βωμών και ιερών

Θέατρο Δελφών

Βρίσκεται στο ιερό του Πυθίου Απόλλωνος. Φιλοξενούσε τους αγώνες μουσικής των Πυθικών Αγώνων. Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίζεται τον 4ο αι. π.χ. Το 160-159 π.χ. Ο Ευμένης ο Β χρηματοδότησε την επισκευή του. Σημαντικός αριθμός ειδωλίων φέρει είδος αρίθμησης, αξιώματα λειτουργών και κύρια ονόματα. Στους αναλημματικούς  τοίχους χαράχτηκαν επιγραφές απελευθέρωσης δούλων. Στις πρώτες δελφικές γιορτές, το 1927, παρουσιάστηκε η αρχαία τραγωδία Προμηθεύς Δεσμώτης

Θέατρο Διονύσου

Βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης στην Αθήνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ιερού του Διονύσου. Τη γιγαντιαία έκταση με τη λίθινη μορφή του το θέατρο την απέκτησε μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.χ., όταν επώνυμος άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Λυκούργος. Ήταν το κέντρο των θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες διοργανώνονταν στην Αρχαία Αθήνα κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Διονυσίων (Εν Άστει Διονύσια)

Θέατρο Κασσώπης

Στον χώρο κάτω από τη ΒΔ ακρόπολη κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.χ. το θέατρο της πόλης χωρητικότητας 5.000- 6.000 θεατών. Δύο πολυγωνικά αναλήμματα στηρίζουν στην πρόσοψη το κοίλο, που χωρίζεται από ένα ενδιάμεσο διάζωμα σε δύο τμήματα με είκοσι τέσσερις σειρές εδωλίων κάτω και δώδεκα πάνω. Η ορχήστρα παρουσιάζει μια ιδιορρυθμία, καθώς δεν σχηματίζει πλήρη κύκλο αλλά τόξο μεγαλύτερο ημικύκλιο. Η σκηνή πλαισιώνεται από δύο παρασκήνια, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται το προσκήνιο.

Ωδείο Αρχαίας Μεσσήνης

Το Εκκλησιαστήριο αποτελεί τμήμα του Ασκληπιείου. Η πρώτη φάση του χρονολογείται από τα τέλη του 3ου αιώνα π.χ. Πρόκειται για μια θεατρική κατασκευή με άνω και κάτω κοίλο. Έχει ημικυκλική ορχήστρα, σκηνή και προσκήνιο. Στις δύο πλευρές του προσκηνίου υπάρχουν μικρές αποθήκες για τα σκηνικά. Στο ανατολικό άκρο της ορχήστρας είναι στημένο ένα μεγάλο βάθρο για τον ανδριάντα του έφιππου Τιβέριου Κλαύδιου Σαιθίδα.

Θέατρο Λάρισας

Το πρώτο θέατρο κατασκευάστηκε στις νότιες υπώρειες του λόφου Φρούριο. Είχε διάρκεια ζωής έξι αιώνων (αρχές του 3ου αι. π.χ. μέχρι αρχές 4ου αι. μ.χ. Μετά τον 2ο αι. π.χ. πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενούσε,  αποτέλεσε και χώρο συνεδριάσεων του κοινού των Θεσσαλών. Τους νεότερους χρόνους υπέστη μεγάλες ζημιές από οικοδομές που ανεγέρθηκαν πάνω σε αυτό, όμως με τις εργασίες των τελευταίων ετών η εικόνα του μνημείου αποκαταστάθηκε.

Θέατρο Ηφαιστίας

Στις αρχές του 5ου αι. π.χ. ο Δήμος των «εν Ηφαισία Αθηναίων» ίδρυσε στην πλαγιά του λόφου το θέατρο.  Στην πρώτη του μορφή είχε το σχήμα του ελληνικού Π. Στα μέσα του 5ου αι. π.χ. χτίστηκε το λίθινο θέατρο. Στα τέλη του 4ου αι. π.χ. ενισχύθηκε ο δυτικός αναλημματικός τοίχος. Οι δύο επόμενες φάσεις του μνημείου  ανήκουν στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Θέατρο Λίνδου

Διαμορφώνεται  στους πρόποδες του βράχου της  λινδιακής ακρόπολης. Σώζονται η κυκλική ορχήστρα και το κεντρικό τμήμα του κάτω και άνω κοίλου. Χρονολογείται από τον 4ο αι. π.χ. ενώ είχε χωρητικότητα 1.800 έως 2.000 θεατών. Συνδέεται με τα Σμίνθια, τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου

Ωδείο Θεσσαλονίκης

Βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής πτέρυγας αγοράς των Αυτοκρατορικών χρόνων. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.χ. στη θέση ενός προϋπάρχοντος ορθογώνιου βουλευτηρίου του 1ου αιώνα π.χ. Στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα προγραμματίστηκε μια επέκταση του ωδείου και παράλληλα, η μετατροπή του σε θέατρο. Το ωδείο σήμερα συντηρείται,  είναι μερικώς αναστηλωμένο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνάδουν με τον χαρακτήρα του μνημείου.

Επιμέλεια Marco Polo