//ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Η Κούβα είναι ένας από τους ultimos paraisos -τελευταίους παραδείσους- όχι μόνο για τις εξωτικές της παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, το υπέροχο τροπικό τοπίο, τον ερωτισμό των ανθρώπων της ή την αισθησιακή μουσική, αλλά γιατί έχει να σου δείξει ακόμα ζωντανές εικόνες από ένα κόσμο που χάνεται, ένα κόσμο που δεν έζησες, ένα κόσμο που μόνο από τον κινηματογράφο και τα φωτογραφικά άλμπουμ γνωρίζεις. Είναι η χώρα της νοσταλγίας και του σήμερα, του χθες και του αβέβαιου αύριο, της ζωντανής μουσικής και των πούρων, του ζαχαροκάλαμου και του ρούμι, των απέραντων παραλιών και των ατέλειωτων χορών, του Τσε και του Κάστρο, του Μπατίστα και των καζίνο, της μαφίας και της επανάστασης, των παλιών φρεσκογυαλισμένων Buick και Cadillac. Εικόνες… πολλές εικόνες… απίστευτες εικόνες.

Μπορεί η Αβάνα να είναι ο κύριος προορισμός των τουριστών που φτάνουν στην Κούβα, αλλά αν θέλετε να πάρετε γεύση από αληθινή Κούβα (όση απέμεινε ακόμη) πρέπει να αποφασίσετε να ταξιδεύσετε μόνοι σας με τα λεωφορεία της Κούβας.

Εμείς σας ενημερώνουμε για τα 5 διαμάντια της Κούβας.

Cienfuegos

Δίπλα σε έναν από τους ωραιότερους κόλπους του κόσμου, εξαιτίας των διαστάσεων του , του βάθους και της ασφάλειας, το Cienfuegos, κόσμημα αρχιτεκτονικό,  κατέχει αξιοσημείωτες κατασκευές κληρονομικές, ένα διατηρημένο ιστορικό κέντρο, στο οποίο ξεχωρίζουν οικοδομήματα με διαφορετικά στυλ, που διαδέχονται το ένα το άλλο αρμονικά, και ένας οικιστικός σχεδιασμός, που διαβεβαιώνει το χαρακτηρισμό της «Μαργαριτάρι του Νότου».

Η γρήγορη ανάπτυξη και οι κατασκευές της με έντονο εκλεκτικό χαρακτήρα, κάνουν αυτή την πόλη μια αληθινή σύνοψη διαφορετικών ρυθμών, όπως ο νεοκλασικός, ο αρτ νουβό και αρτ ντέκο, έναν κόσμο  που σχηματίζεται από  πολλαπλότητα  σχημάτων, χρωμάτων και αρωμάτων που θέλγουν τον επισκέπτη.

Επιλογές πολιτιστικές, αθλητικές καθώς και διασκέδασης βρίσκονται στην περιοχή του νότου. Μεγάλη ανάπτυξη έχουν λάβει οι ναυτικές εκδηλώσεις, που γίνονται στα ήσυχα νερά του κόλπου του, όλη μια ευλογία της μητέρας φύσης. Μια απλή ξενοδοχειακή υποδομή και ποικίλες προσφορές στα εστιατόριά της, δείχνουν ότι η παραμονή στην πόλη αποκορυφώνεται με πάρα πολλά αξιοθέατα.

Η πόλη βρίσκεται στα νότια της κεντρικής περιοχής της Κούβας, με ακτές στη θάλασσα της Καραϊβικής. Συνορεύει στα βόρεια με την επαρχία Villa Clara , στα δυτικά με  την επαρχία  Matanzas και στα ανατολικά με αυτήν του Sancti Spíritus.

Trinidad de Cuba

Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος σ’ αυτή την πόλη, το Τρινιδάδ δωρίζει στον επισκέπτη την γοητεία μιας ζωντανής πόλης – μουσείου, που βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και στο βουνό. Η πόλη έχει μάθει να συνδυάζει τις εργασίες της σύγχρονης ζωής με τα αναρίθμητα πλούτη που κληρονομήθηκαν από την ίδρυση της πόλης. Τα ξενοδοχεία της, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα και οι υπόλοιπες ανέσεις της σύγχρονης πόλης έχουν καταλάβει το χώρο τους, χωρίς το Τρινιδάδ να πάψει να είναι μια αυθεντική αποικιακή πόλη.

Ανακηρυγμένη κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την Ουνέσκο το 1988, η παλιά πόλη του Τρινιδάδ – ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα – αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα κόσμημα αρχιτεκτονικό αποικιακό της Κούβας και της Αμερικής. Ενωμένα με αξίες ιστορικές και πολιτιστικές της περιοχής, τα αξιοθέατα της φύσης στην ορεινή περιοχή του Escambray, οι παραλίες και οι ομορφιές των θαλάσσιων βυθών της, όπως επίσης και η φιλοξενία του κόσμου, κάνουν μοναδική αυτή την περιοχή και καθέναν από τους τόπους που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς.

Επίσης δεν πρέπει να χάσει κανείς την ευκαιρία να  επισκεφτεί το συμβολικό πύργο Manaca –  Iznaga, απ’ όπου δεσπόζει η Valle de los Ingenios, τις παραλίες Ancón και  María Aguilar, την υδατόπτωση  Caburní, τη σπηλιά   las Calaveras, ή τα  κοντινά νησάκια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το   Cayo Blanco de Casilda.

Επίσης καλό είναι να επισκεφτεί κανείς την επαρχιακή πρωτεύουσα, Sanctí Spíritu, λίκνο των τροβαδούρων και μια από τις κουβανέζικες πόλεις όπου μπορεί κανείς περισσότερο να απολαύσει τη φύση, διότι, αν και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, έχει κοντά της τη λίμνη Ζaza, σπουδαίες περιοχές που καλλιεργούν καπνό καθώς και περιοχές ορεινές.

Το Τρινιδάδ βρίσκεται στα κεντρο- νότια της Κούβας, βλέποντας τη θάλασσα της Καραϊβικής, στους πρόποδες του Guamuahaya  ή Escambray, που   ανήκει στην επαρχία Sancti Spíritus .

Camaguey

Η πόλη Camaguey, πρωτεύουσα της επαρχίας, είναι μια από αυτές που διατηρεί καλύτερα τα ισπανοαμερικανικά χαρακτηριστικά τόσο στην πολεοδομία όσο και στην αρχιτεκτονική. Οι πολυάριθμες εκκλησίες της διαθέτουν σημαντικά παραδείγματα της τέχνης και των θρησκευτικών ταφικών εθίμων της αποικιακής εποχής. Το ιστορικό της κέντρο είναι το πιο εκτεταμένο της χώρας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Μνημείο στη δεκαετία του 80 και Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2008. Ο οικιστικός της σχεδιασμός είναι μοναδικός στην Κούβα, χαρακτηρίζεται από δρόμους και σοκάκια  στενά και στριφογυριστά, που σχηματίζουν ένα χωρομετρικό σχεδιασμό που μοιάζει με λαβύρινθο. Στην αρχή και στο τέλος των δρόμων υπάρχουν μικρές και μεγάλες πλατείες αλλά η ανάπτυξη της πόλης τις μετέτρεψε σε κεντρικά σημεία. Η κεραμική είναι ένας τομέας παραδοσιακός πολύ ισχυρός στην περιοχή και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Santiago de Cuba

Eίναι ένας τόπος υπέροχος, απέναντι από τη θάλασσα της Καραϊβικής και της οποίας το ανώμαλο ανάγλυφο συμβάλλει στο να διαμορφώνεται ένα σκηνικό πολύ ιδιαίτερο, όπου οι δρόμοι και τα σοκάκια  περιπλέκονται και κατεβαίνουν ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά. Κατασκευάστηκε μια από τις πιο όμορφες και χαρούμενες πόλεις.
Το Santiago de Cuba συνορεύει στα βόρεια με την επαρχία   Holguín, στα δυτικά με την  Granma, στα νότια με τη θάλασσα της Καραϊβικής και στα ανατολικά με την επαρχία Guantánamo. Η επαρχία έχει μια συνολική έκταση 6. 343. 21  τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται περίπου 860 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.

Στο Santiago de Cuba συνήθως  αποδίδονται δυο ιδιαιτερότητες που το κάνουν ανεπανάληπτο: οι φιλόξενοι άνθρωποί του με ταμπεραμέντο νεανικό και χαρούμενο και η  πλούσια ιστορική – πολιτική κληρονομιά.
Η ταυτότητά  της Καραϊβικής γίνεται εμφανής στη λαϊκή μουσική και στις φολκλορικές της εκδηλώσεις. Το Σαντιάγο είναι το λίκνο σχεδόν όλων των κουβανέζικων μουσικών ειδών. Επίσης είναι η έδρα των πιο θεαματικών καρναβαλιών της χώρας και της παραδοσιακής πια Fiesta del fuego (γιορτή της φωτιάς) ή  του Φεστιβάλ της Καραϊβικής.

Αναμφισβήτητα μοναδική στο κουβανέζικο περιβάλλον,  κατέχει τον τίτλο της « Ηρωικής πόλης της δημοκρατίας της Κούβας» εξαιτίας του ρόλου που είχαν αναλάβει οι κάτοικοί της στους επαναστατικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Κατέχει επίσης αξιόλογους χώρους με χαρακτήρα ιστορικό, που έχουν ανακηρυχθεί από την Ουνέσκο «κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ως τουριστικός προορισμός προσφέρει πολύ καλές δυνατότητες, για να απολαύσει κανείς τις παραλίες, τον τουρισμό της πόλεως και τη φύση, επειδή διαθέτει πολλά μέρη με ενδιαφέρον σ’ αυτά τα τρία σκηνικά. Αναπτύσσεται με ορμή ο τουρισμός τόσο ο πολιτιστικός όσο και ο εμπορικός και αυτός των κρουαζιέρων. Αλλά τίποτα καλύτερο από το να περπατήσει κανείς από τους δρόμους τους στριφογυριστούς και στενούς και να έρθει σε επαφή με τον κόσμο, το μεγαλύτερο αξιοθέατο του Santiago, πάντοτε διατεθειμένος να ανοίξει τη φιλόξενη καρδιά του στον κόσμο.

Baracoa (Μπαρακόα)

Απομακρυνθείτε από το τουριστικό πλήθος στην ήσυχη Μπαρακόα, της Κούβας.
Εξαιτίας της γεωγραφικής απομόνωσής της η Μπαρακόα μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτεται από τους τουρίστες. Όσοι  επισκέπτονται αυτή τη μακρινή βορειοανατολική γωνιά του νησιού, θα ανακαλύψουν ένα αποικιακό χωριό, σχεδόν ανέπαφο, που περιβάλλεται  από απομονωμένες παραλίες και τροπική παρθένα ζούγκλα.

Οι  λιθόστρωτοι δρόμοι, οι χαμηλές κατασκευές των σπιτιών, των οποίων το χρώμα έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου, αποτελούν μέρος της γοητείας της. Οι ντόπιοι κοιτάζουν με περιέργεια τον επισκέπτη από τα κάγκελα των μεγάλων παραθύρων. Μερικοί μπορεί να πλησιάσουν, για να σας πουλήσουν γλυκά, αλλά δεν είναι τόσο φορτικοί όσο αυτοί στην Αβάνα. Η Μπαρμπακόα, στην οποία τα φοινικόδεντρα φυτρώνουν άφθονα, είναι διάσημη για την άσπρη σοκολάτα, η οποία βρίσκετε στα στρογγυλά κέικ, επίσης αξίζει να δοκιμάσετε το cucurucho, μια αμβροσία από μέλι, καρύδα, καρύδια και φρέσκα φρούτα εποχής, που σερβίρονται σε έναν κώνο φτιαγμένο από τον φλοιό του φοίνικα.

Κατά μήκος της ανατολικής ακτής της πόλης βρίσκεται το Μαλεκόν, ένας δρόμος παραλιακός για περπάτημα, μια μικρογραφία αυτού που υπάρχει στην Αβάνα, που  καταλήγει σε ένα πάρκο αφιερωμένο στο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε εδώ το 1492.  Το βλέμμα είναι σταθερό και η έκφραση του αγάλματος ήρεμη.

Στα δυτικά του χωριού  βρίσκονται οι ήσυχες παραλίες : Η Παραλία Μαγκουάνα  (Maguana)  και η Παραλία Νιμπουχόν  (Nibujón). Η πρώτη είναι αυτή που επισκέπτονται περισσότερο οι τουρίστες και διαθέτει εστιατόριο και μπαρ ενώ στη δεύτερη συχνάζουν περισσότερο οι ντόπιοι.

Πιο μακριά, προς το εσωτερικό βρίσκεται το οικοσύστημα  Cuchillas del Toa, που τελεί  υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, γιατί εδώ συναντά κανείς μια από τις τελευταίες ανέπαφες τροπικές ζούγκλες στον κόσμο μαζί με φυτά  και είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Εδώ βρίσκεται το κουβανέζικο σαλιγκάρι, με  διάμετρο περίπου 2 ίντσες και σπείρες με χρώματα εκπληκτικά.

Είναι καλό να προσλάβετε έναν οδηγό για τις πεζοπορίες ή τους περιπάτους σε αυτό το οικοσύστημα. Μπορείτε να βρείτε τους επίσημους οδηγούς στα γραφεία του πάρκου. Ωστόσο οι ντόπιοι προσφέρονται επίσης να γίνουν οι οδηγοί σας και συχνά οι τιμές τους είναι καλύτερες. Βέβαια αυτό είναι παράνομο, επομένως χρειάζεται λίγη διακριτικότητα, για παράδειγμα δεν πρέπει να τους πληρώνετε δημόσια.

Μετά από μια ημέρα με περιπάτους και μπάνιο, επιστρέψτε στη φιλόξενη ατμόσφαιρα της πανσιόν ή του ατομικού σας δωματίου και απολαύστε ένα φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι, αρκεί να ειδοποιήσετε τον ιδιοκτήτη νωρίς. Θα πληρώσετε λιγότερα από αυτά που θα πληρώνατε για να φάτε κάτι στα Mac Donald’ s και ο ιδιοκτήτης θα σας ετοιμάσει υπέροχο παραδοσιακό κουβανέζικο φαγητό: κοτόπουλο τηγανητό, ρύζι, φασόλια και μεγάλες γλυκές μπανάνες ή, ακόμα καλύτερα, ένα τυπικό φαγητό της Μπαρακόα: φρέσκα θαλασσινά, καραβίδες με σκόρδο ή αστακό μαγειρεμένο με βούτυρο.
kontod