//ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Πολλά τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει στα Χανιά, κάποια όμως από αυτά έχουν χαρακτήρα γεωγραφικού προσδιορισμού στην παλιά πόλη.

Στιβάνι ονομάζεται η κλασική, παραδοσιακή δερμάτινη μπότα των Κρητικών, αναπόσπαστο κομμάτι της ανδρικής φορεσιάς . Οι λεγόμενοι στιβανάδες συγκεντρώνονταν χρόνια στην οδό Σρύλδωφ, δυτικά της Δημοτικής Αγοράς, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο παζάρι. Εκεί θα βρει κανείς ακόμα και σήμερα ντόπια δερμάτινα προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

Τιμώμενο και σχεδόν ιερό για τους ντόπιους , το κρητικό μαχαίρι είναι ένας τοπικός θρύλος. Επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της φορεσιάς και σύμβολο ανδρείας. Οι μαχαιράδες των Χανίων έχουν μακρά ιστορία στο σημείο αυτό, δίπλα στο βυζαντινό τείχος, περιοχή που παλιότερα ονομαζόταν Μπιτσαξίδικα από τη λέξη «μπιτσάκ» ένα είδος μαχαιριού της Μέσης Ανατολής.

Κάντε μια βόλτα στα Μαχαιράδικα (οδός Σήφακα)  αναζητώντας τους κατασκευαστές της παραδοσιακής ενδυμασίας των Κρητικών. «Ανοίξτε συζήτηση για την τέχνη τους και σε 10 λεπτά θα μάθετε την ιστορία της κρητικής παράδοσης», προτρέπει ο κ. Κολομπάκης.

Περάστε από τη Δημοτική Αγορά και μεθύστε από τις μυρωδιές των ντόπιων προϊόντων: δοκιμάστε γραβιέρα με μέλι, πιείτε μια τσικουδιά και κόκκινο κρασί χύμα, αγοράστε μέλι θυμαρίσιο, λάδι, μυζήθρα, σαπούνι αβέα αλλά και αποξηραμένα φυτά που μπορεί κανείς να βράσει και να πιει (π.χ. μαλοτήρα, μελισσόχορτο).