//ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Οι εκκλησίες της Ρώμης είναι ασύγκριτες λόγω της αρχιτεκτονικής και των έργων τέχνης στο εσωτερικό τους. Επιβάλλεται  η επίσκεψη στον αρχαιότερο χριστιανικό ναό San Giovanni Laterano, στην εντυπωσιακή Santa Maria Maggiore, στη Santa Maria Antiqua στο Foro Romano και στη Santa Francesca Romana.

San Giovanni Laterano (Άγιος Ιωάννης του Λατερανού)

Ο Καθεδρικός Ναός της Ρώμης

Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο, γι’ αυτό μπορεί κανείς να δει στην πρόσοψή της τον τίτλο   « Μητέρα και Κεφαλή όλων των εκκλησιών της πόλης της Ρώμης και όλου του κόσμου».
Τον 4ο αιώνα μ.χ, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων, καθιερώνεται η ανεξιθρησκεία και σταματούν οι διώξεις των χριστιανών. Τότε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αποφάσισε να παραχωρήσει στον Πάπα (λέγεται ότι ήταν ο Πάπας Melquiades) αυτά τα εδάφη για την ανέγερση ενός Ναού.
Από τον 4ο αιώνα μέχρι και το 14ο, το Λατερανό ήταν η έδρα και το σύμβολο του Παπισμού. Στο διπλανό Παλάτι του Λατερανού ήταν η επίσημη κατοικία του Πάπα μέχρι και το 1309, όταν  μετατοπίστηκε η Παπική εξουσία από τη Ρώμη στην Αβινιόν και έτσι εγκαταλείφτηκε το Λατερανό.
Το 1378 λήγει η εξορία στην Αβινιόν και ο Πάπας Γρηγόριος μεταφέρει ξανά την Παπική εξουσία στη Ρώμη. Επειδή όμως το Λατερανό δεν ήταν πλέον σε καλή κατάσταση, μεταφέρεται η έδρα του Παπισμού στο Βατικανό. Η εκκλησία  παρέμεινε ο Καθεδρικός της Ρώμης.
Ο Ναός που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται από το  1646, όταν ο Πάπας Ιννοκέντιος Ι ανέθεσε στο Μπορομίνι να αποκαταστήσει  τη Βασιλική που ήταν υπό κατάρρευση. Στις 12 κόγχες που σχεδίασε ο Μπορομίνι βρίσκονται τα αγάλματα των 12 αποστόλων , που κατασκεύασαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε στυλ ροκοκό.
Αξίζει να δει κανείς επίσης έξω από τη Βασιλική τον αιγυπτιακό οβελίσκο, τον υψηλότερο στη Ρώμη, καθώς και την κρήνη στη βάση του, έργο ίσως του Μπορομίνι.

Βασιλική του Σαν Κλεμέντε (Basilica de san Clemente)

Κατασκευάστηκε γύρω στο 12ο αιώνα, δηλαδή κατά το Μεσαίωνα. Εδώ αναπαύεται η μεγαλύτερη πνευματική, αποστολική προσωπικότητα του Βυζαντίου, ο Κύριλλος.
Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια ανακαλύφτηκε ότι ήταν κτισμένη πάνω σ’ ένα παλιότερο Ναό.
Ο Ναός αυτός ήταν του 4ου αιώνα και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο  Κλεμέντιο (Κλήμη).  Ο Άγιος Κλήμης ήταν ο δεύτερος Πάπας της Ρώμης, αυτός που έγραψε την περίφημη Επιστολή προς Κορινθίους το  96 μ.χ και , τέλος, αυτός που εισήγαγε τη λέξη Amen στη λειτουργία της εκκλησίας.
Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Μια αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική έδειξε ότι  ένας τρίτος Ναός ήταν κάτω από το έδαφος  των άλλων δύο.  Ένας Ναός που ήταν αφιερωμένος στο Μίθρα , μια θεότητα περσικής καταγωγής. Στο ιερό αυτό του Μίθρα (Μιθραίο) αναπαριστάται ο Μίθρας  να σηκώνει το κεφάλι του ταύρου με το ένα χέρι ενώ με το άλλο βυθίζει το μαχαίρι στο λαιμό του ταύρου. Το κεφάλι του είναι στραμμένο προς τα εκεί που προβάλλει ο ήλιος.  Αριστερά και δεξιά υπάρχουν λίθινα έδρανα, προφανώς για να κάθονται οι πιστοί.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν και τους τρεις ναούς.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες Βασιλικές στη Ρώμη.

Βρίσκεται στο λόφο Esquilino, τον πιο ψηλό από τους επτά λόφους της Ρώμης.
Η εκκλησία συνδέεται με ένα γνωστό μύθο. Λέγεται ότι η ίδια η Παναγία υπέδειξε τον τόπο που θα χτιζόταν η εκκλησία κάνοντας να πέσει πολύ χιόνι το μήνα Αύγουστο στο λόφο και ο Πάπας Λιμπέριος, μπροστά στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για το θαύμα, χάραξε πάνω στο χιόνι την περίμετρο της εκκλησίας.
Η Santa Maria Maggiore είναι ο πρώτος χριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Κτίστηκε το 440μ.χ , μετά τη Σύνοδο της Εφέσου, όπου αναγνωρίστηκε  η Παναγία σαν Θεοτόκος και ο Πάπας Σίξτος θέλησε να ανεγείρει μια μεγάλη Βασιλική  για να  Την τιμήσει.
Είναι επίσης η μοναδική από τις τέσσερις Βασιλικές της Ρώμης, που διατηρεί την παλαιοχριστιανική  της δομή  ανέπαφη, αν και έχουν γίνει κάποιες προσθήκες κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Basilica di San Paolo fuori le mura (Βασιλική του Αγίου Παύλου έξω από τα τείχη)

Η Παπική Βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών είναι μία από τις τέσσερις Παπικές Βασιλικές και η δεύτερη Παπική Βασιλική μετά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από τα Αυρηλιανά τείχη (για το λόγο αυτό ονομάζεται εκτός των τειχών).
Ο Απόστολος Παύλος ήταν ένας από τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια των διωγμών του Νέρωνα. Όταν έγινε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος διέταξε να χτιστεί μια Βασιλική στο μέρος που ήταν ο τάφος του Αποστόλου.  Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται κάτω από τον Παπικό Βωμό, γι’ αυτό η Βασιλική, αιώνες τώρα, είναι τόπος προσκυνήματος των πιστών.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Είναι η μεγαλύτερη Παπική Βασιλική της Ρώμης. Βρίσκεται στο Βατικανό και είναι χτισμένη  στο χώρο που ήταν ο τάφος του Αποστόλου  Πέτρου.
Το 64μ.χ., κατά το μεγάλο διωγμό των χριστιανών από το Νέρωνα, θανατώθηκε και  ο απόστολος Πέτρος. Θάφτηκε εκεί όπου μαρτύρησε, στο Βατικανό λόφο.  Από τότε πολλοί πήγαιναν να προσκυνήσουν τον τάφο του Αποστόλου.
Μετά το 313μ.χ , όταν καθιερώθηκε η Ανεξιθρησκεία με το διάταγμα των Μεδιολάνων, ο Κωνσταντίνος διέταξε την κατασκευή μιας μεγάλης Πεντάκλιτης Βασιλικής, η οποία περιέκλειε και τον τάφο του Πέτρου.  Έτσι η  Βασιλική αυτή έγινε τόπος προσκυνήματος των πιστών απ’ όλη την Ευρώπη.
Με την πάροδο των χρόνων και την εγκατάλειψη της Ρώμης από τους Πάπες και την εγκατάστασή τους στην Αβινιόν (1309), η Βασιλική άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. Αργότερα, όταν μια πυρκαγιά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, ο Πάπας  Ιούλιος Β  φρόντισε για τη  ανακατασκευή της.  Αναθέτει τις εργασίες στο Μπραμάντε, γνωστό αρχιτέκτονα της εποχής. Οι εργασίες αρχίζουν το 1506 και διαρκούν 7 χρόνια, οπότε σταματούν γιατί πέθανε ο Πάπας.  Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και διαφωνίες σχετικά με το σχέδιο της βασιλικής για το λόγο αυτό οι εργασίες για την κατασκευή ολοκληρώνονται σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, το 1621.  Τα εγκαίνια γίνονται το 1626 από τον Ουρβανό Η.
Εντυπωσιακός είναι ο τρούλος της, τον οποίο σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος.  Στη Βασιλική, μεταξύ των άλλων γλυπτών, δεσπόζουσα θέση κατέχει το περίφημο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου «Πιετά».