//ΣΙΦΝΟΣ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

ΣΙΦΝΟΣ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Φτάνοντας στο λιμάνι της Σίφνου σε καλωσορίζουν γραφικά λευκά σπιτάκια, ενώ η μαγευτική παραλία, που απλώνεται μπροστά σου, σε προκαλεί, σαν άλλη Σειρήνα,  να βουτήξεις στα πρασινογάλαζα νερά της, αμέσως μόλις αποβιβαστείς από το καράβι.

Η παραλία βέβαια αυτή δεν είναι η μοναδική. Το νησί έχει πολλές, καθεμιά με τη δική της ομορφιά και γοητεία: βραχώδεις παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές ή βοτσαλάκι, ικανοποιούν κάθε γούστο και κάθε προτίμηση. Όλες όμως θα προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, γιατί διαθέτουν κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και περιβάλλονται από ένα υπέροχο σκηνικό.

Μην παραλείψετε βέβαια να γνωρίσετε και τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Όλοι εντάσσονται αρμονικά και δένουν με το περιβάλλον. Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια με τους ασβεστωμένους αρμούς, θαυμάστε τα κάτασπρα σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα, τις μπουκαμβίλιες να ξεφυτρώνουν παντού και να σκαρφαλώνουν σε κάθε μάντρα και τοίχο, τα ασβεστωμένα ξωκλήσια με τους καταγάλανους τρούλους. Ο κάθε οικισμός, όμως,  έχει το δικό του τρόπο και επιστρατεύει τα δικά του μέσα, για να σας εντυπωσιάσει.

Το Κάστρο, η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, εντυπωσιάζει με με το μεσαιωνικό της πρόσωπο, η Απολλωνία, η τωρινή πρωτεύουσα, σε προσκαλεί να διασκεδάσεις στα πλακόστρωτα δρομάκια της, που σφύζουν από ζωή, ημέρα και νύχτα. Ο Αρτεμώνας επιδεικνύει με καμάρι τα κυκλαδίτικα αρχοντικά του, μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, μέσα σε κατάφυτους κήπους. Στα Εξάμπελα, στην είσοδο του οικισμού, σας  υποδέχονται και σας  καλωσορίζουν λευκοί ανεμόμυλοι, ενώ στο Άνω Πετάλι θα απολαύσετε την ομορφότερη θέα προς την ανατολή. Η Χερρόνησος, το πανέμορφο αυτό ψαροχώρι, οφείλει την ομορφιά του στην μοναδική απλότητα και ηρεμία του. Στο Αγγειοπλαστείο, που υπάρχει εκεί, μπορείτε να προμηθευτείτε πανέμορφα χειροποίητα σκεύη σιφνέικης τέχνης.

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι και τα γραφικά ξωκλήσια και οι εκκλησίες του. «Μια εκκλησιά για κάθε μέρα του χρόνου….γιέ μου» συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι. Κάθε Μονή και ξωκλήσι έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία στον επισκέπτη – προσκυνητή.

Η Σίφνος, όμως, ως γενέτειρα πολλών μαγείρων, με πιο γνωστό το Νίκο Τσελεμεντέ, είναι ειδική στην τέχνη της γαστρονομίας. Θα ήταν παράλειψη, λοιπόν, να μη δοκιμάστε τα περίφημα εδέσματά της, φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τους γελαστούς και φιλόξενους κατοίκους. Οι ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, η παραδοσιακή ρεβιθάδα που ετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ όλη τη νύχτα σε φούρνο με ξύλα, το ψητό κρέας στο μαστέλο, είναι μερικές μικρές αμαρτίες που πρέπει να κάνετε, ξεχνώντας τη δίαιτά σας. Πιο μεγάλες αμαρτίες είναι βέβαια τα σιφνέικα γλυκά, με γεύσεις, που απογειώνουν αλλά γίνεται να μην τα δοκιμάσεις κι αυτά;

Γενικά ένα είναι σίγουρο για τη Σίφνο: δεν αφήνει τον επισκέπτη να πλήξει ούτε για μια στιγμή. Οι φίλοι του νησιού γράφουν στο διαδίκτυο: « Σίφνος… τόπος που αν περάσεις μια φορά….θα ξαναπεράσεις». Ευκαιρία να μάθετε αν ισχύει του λόγου το αληθές……απλώς κάνοντας ένα ταξιδάκι στη Σίφνο.