//ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Ορβιέτο.
Το Ορβιέτο είναι πόλη στη Νοτιοδυτική Ούμπρια, εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.
Είναι κτισμένη πάνω σε έναν απότομο ηφαιστειακό βράχο, 50 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ιταλίας.
Σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο Καθεδρικός  Ναός, ένα από τα αριστουργήματα της Γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ιταλία. Άρχισε να κτίζεται το 1290 και ολοκληρώθηκε το 1320.
Αυτό που ξεχωρίζει στο Ναό έναι η πρόσοψή του με την πλούσια διακόσμηση. Είναι υπέροχα τα μωσαϊκά και τα ανάγλυφα που κοσμούν όλες τις επιφάνειες της πρόσοψης, καθώς και η μεγάλη ροζέτα στο κέντρο.
Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι επίσης πολύ πλούσια διακοσμημένο και μπορεί κανείς να δει μια απίστευτη ποικιλία χρωμάτων στους πίνακες που βρίσκονται στα παρεκκλήσια καθώς και στα μεγάλα παράθυρα με τα βιτρό.
Τα παιχνίδια του φωτός στο εσωτερικό, που δημιουργούνται από τα βιτρό και από ένα ιδιαίτερο σύστημα φωτισμού, οδηγούν τον επισκέπτη σε στιγμές έντονης πνευματικότητας.
Άλλο αξιοθέατο του Ορβιέτο είναι το Πότσο ντι Σαν Πατρίτσιο (Πηγάδι του Αγίου Πατρικίου), χτισμένο το 1527-1537. Έχει βάθος 62 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα. Δύο ελικοειδείς σκάλες, μία για την κατάβαση και μία για την ανάβαση, οδηγούν στον πυθμένα του πηγαδιού. Ο Πάπας Κλήμης VII διέταξε την κατασκευή του πηγαδιού και δεξαμενών, για να εξασφαλίσει η πόλη αποθέματα νερού σε περίπτωση εχθρικής εισβολής.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Οχυρό Αλμπορνοζ, χτισμένο το 14ο αιώνα. Με το πέρασμα του χρόνου  ανακατασκευάστηκε πολλές φορές. Μέχρι το 18ο αιώνα λειτουργούσε σαν οχυρό, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.
Τέλος, αξιοθέατο της πόλης αποτελεί και το Παλάτσο ντελ Καπιτάνο ντελ Πόπολο. Χτίστηκε το 14ο αιώνα και ήταν η έδρα μιας σπουδαίας προσωπικότητας κατά το Μεσαίωνα, του Διοικητή του λαού ( Capitano del Popolo).  Ήταν πολύ δημοφιλής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκπροσώπηση του λαού. Άργότερα έγινε η έδρα του Δημάρχου.
Το Παλάτι σήμερα είναι ένα όμορφο κτίριο, που έχει υποστεί αλλαγές και αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται τώρα ένα πλήρως εξοπλισμένο Συνεδριακό Κέντρο.
Μην παραλείψετε όμως κατά την επίσκεψή σας να δοκιμάσετε τα κρασιά και τα ποτά του Ορβιέτο. Έχουν αναγνωρισμένη φήμη  και μπορείτε να τα βρείτε  παντού στην πόλη.

Λίμνη Μπρατσιάνο (Lago di Bracciano).
Πρόκειται για μια λίμνη ηφαιστειακής προέλευσης. Βρίσκεται 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης και είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ιταλίας και η δεύτερη μεγαλύτερη στην περιοχή.
Η λίμνη χρησιμεύει ως δεξαμενή πόσιμου νερού για τη Ρώμη, για το λόγο αυτό ελέγχεται η καθαρότητα του νερού  και αποφεύγεται οποιαδήποτε ρύπανση. Μπορεί όμως κανείς να κάνει κανό, ιστιοπλοϊα ή και να κολυμπήσει.
Είναι μια όαση γαλήνης και ηρεμίας, μια τεράστια έκταση καθαρού, κρυστάλλινου νερού, που περιβάλλεται από όμορφα μεσαιωνικά χωριά. Από τη λίμνη διακρίνεται το Bracciano, σαν να επιτηρεί τη λίμνη καθώς και πιο πίσω τα Trevignano και Anguillara.  Αν και κτίστηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή, στους δρόμους θα συναντήσετε  κτίρια και οχυρά μεσαιωνικά..
Το Bracciano  αναδύεται  με την ίδια ονομασία, στις όχθες της λίμνης. Αυτή η γοητευτική πόλη οφείλει τη φήμη της κυρίως στο εντυπωσιακό Κάστρο Orsini-Odescalchi .
Το όνομά του το οφείλει στην οικογένεια Ορσίνι, στην οποία ο Πάπας Μάρτιν V παραχώρησε το 1419 ένα μικρό χωριό ψαράδων, που ήταν τότε το Μπρατσιάνο.  Η οικογένεια έκτισε το Κάστρο και το κατέστησε φρούριό της.
Μπορείτε να περπατήσετε στα λιθόστρωτα δρομάκια και να θαυμάσετε τους κήπους που υπάρχουν παντού
Πολλά μπορείτε να θαυμάσετε ακόμα καθώς περπατάτε στους δρόμους της πόλης: Collegiata di Santo Stefano,  τις εκκλησίες Santa Maria Novella και Madona del Riposo  και την Piazza del Comune

Borghetto
Το Μποργκέτο, ένα μικρό πολύχρωμο χωριό,  είναι μία από τις πιο μαγικές γωνιές της Ιταλίας. Βρίσκεται στην Τοσκάνη, πάνω στον Ποταμό Mincio , στη λεγόμενη «κοιλάδα των Θεών».
Χτίστηκε από ψαράδες το 19ο αιώνα, αλλά ελάχιστα έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των χρόνων.  Καθώς διασχίζεις τα μικρά γραφικά σοκάκια του, έχεις την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.
Τα πολύχρωμα,  παραδοσιακά χτισμένα σπίτια, το πράσινο που υπάρχει άφθονο παντού αλλά και ο ποταμός να ρέει μέσα στο χωριό, δημιουργούν σκηνικά απαράμιλλης ομορφιάς.
Στο κέντρο, το άγαλμα  του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ψαράδων, προστατεύει το χωριό και τους κατοίκους του.

Όστια
Πρωτοκατοικήθηκε τον 4ο π.χ. αιώνα Η Όστια που το όνομα της σημαίνει το στόμα ή ostium του Τίβερη αναπτύχθηκε και έγινε ένα μεγάλο λιμάνι και ένα εισαγωγικό εμπορικό κέντρο με πληθυσμό περίπου 50.000 ατόμων.
Η παρακμή της άρχισε μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μέχρι τον 9ο αιώνα η πόλη είχε σχεδόν εγκαταληφθεί, οι πολίτες της την εγκατέλειψαν λόγω των βαρβαρικών επιδρομών και της ελονοσίας. Στους επόμενους αιώνες ήταν γεμάτη από μάρμαρα και οικοδομήματα που σιγά σιγά σκεπάστηκαν από την φερτή ύλη του ποταμού και έτσι διασώθηκαν.

Έτσι μετά τις ανασκαφές, ο αρχαιολογικός χώρος της Όστιας είναι ένας από τους περισσότερο επισκέψιμους χώρους με κύρια αξιοθέατα τις Therme di Nettuno, Porta Romana kai Porta Marina καθώς και to Forum το αμφιθέατρο

Ο αρχαιολογικός χώρος της Όστια εξακολουθεί να κρύβει εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους. Στη διάρκεια της ανασκαφής, που ξεκίνησε το 2012, έχει αποκαλυφθεί μια αριστοκρατική οικία με πολύχρωμο δάπεδο, ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο νέα τείχη που ήρθαν στο φως έδειξαν ότι η πόλη ήταν στην πραγματικότητα κατά 35% μεγαλύτερη από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, γεγονός που την καθιστά μεγαλύτερη από την αρχαία Πομπηία.

Κοντά στην αρχαία Όστια βρίσκεται  το αρχαίο τεχνητό λιμάνι του Portus χτίστηκε το πρώτο και δεύτερο αιώνα , και έγινε κορυφαία θέση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για σχεδόν 500 χρόνια. Μερικοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι το θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μηχανικής των Ρωμαίων.

Το Portus δημιουργήθηκε ως συμπλήρωμα στην Όστια, για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του εφοδιασμού της αναπτυσσόμενης πόλης της Ρώμης. Γύρω στο 103 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Τραϊανός επέκτεινε το Portus, διευρύνοντας το κατά 97 στρέμματα, σε ένα διακριτικό εξαγωνικό σχήμα. Η εσωτερική λεκάνη του συνδέεται με την εξωτερική Λεκάνη  και τη θάλασσα, ήταν επίσης συνδεδεμένη με το Τίβερη μέσω ενός καναλιού. Το λιμάνι είχε μεγάλες περίστυλες αποθήκες και ένα παλάτι, ανάμεσα σε πολλές άλλες παροχές. Μόλις επεκτάθηκε, το Portus μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα από 350 διαφορετικά πλοία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Πως θα πάτε
Με αυτοκίνητο παίρνεται την Via del Mare και ακολουθείτε την σηματοδότηση.

Με Τραίνο παίρνεται το τραίνο Ostia Lido πό τον Stazione Porta San Paolo και κατεβένετε στον σταθμό Ostia Antica. Τα τραίνα αναχωρούν κάθε 15 λεπτά και η διαδρομή είναι 25 λεπτά. Όταν φτάσετε διασχίζεται την γέφυρα για πεζούς και συνεχίζεται μέχρι να δείτε το κάστρο δεξιά σας και τα ερείπια θα τα βρείτε ευθεία μπροστά σας.
Η περιοχή βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης.
Tip
Εφοδιαστείτε με μερικά σάντουιτς γιατί η καντίνα και το εστιατόριο που υπάρχουν εκεί είναι σχεδόν πάντοτε γεμάτα.