//ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Η Αιώνια Πόλη έχει τόσο μεγάλη ιστορική διαδρομή, που είναι μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο αριθμό μουσείων και μνημείων στον κόσμο. Οι σχεδόν υποχρεωτικές επισκέψεις είναι πολλές. Αλλά αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας ή αν προτιμάτε και άλλες εναλλακτικές διαδρομές,  σας παρουσιάζουμε κάποια μέρη διαφορετικά.

Αρχικά σας συνιστούμε να επισκεφτείτε το σπίτι των John Keats – Mary Shelley, δίπλα στην πιάτσα Spanga.  Είναι ένα Μουσείο αφιερωμένο στους άγγλους ρομαντικούς ποιητές, που έζησαν στην Αιώνια Πόλη.
Εδώ πέθανε ο Τζον Κιτς, το 1821, σε ηλικία μόλις 25 χρόνων. Στα διάφορα δωμάτια εκτίθενται διάφορα αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή και το έργο των ρομαντικών ποιητών καθώς και μια σημαντική βιβλιοθήκη έργων της ρομαντικής λογοτεχνίας.

Άλλο ενδιαφέρον Μουσείο είναι το Museo Nazionale delle Paste Alimentari, στην Πιάτσα Scanderberg, κοντά στη Fontana di Trevi.  Εκεί θα ανακαλύψετε τα πάντα για τα ζυμαρικά, από τη στιγμή που αρχίζουν να φτιάχνονται μέχρι τη στιγμή που είναι έτοιμα να καταλήξουν στο πιάτο σας.

Ένα άλλο περίεργο όσο και πρωτότυπο Μουσείο  είναι το Museo Delle Anime Dei Difunti (Μουσείο των ψυχών των αποθανόντων). Είναι αφιερωμένο στις ψυχές που βρίσκονται στο Καθαρτήριο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στη γη γι’ αυτές. Μια διαφορετική εμπειρία !

Casa  di Goethe (Το Σπίτι του Γκαίτε)
Στην οδό Via del Corso, αρ.18, κοντά στην Πιάτσα ντι Πόπολο, βρίσκεται το σπίτι του Γκαίτε, μιας από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της λογοτεχνίας  κατά τον 18ο – 19ο αιώνα.  Είναι παγκόσμια γνωστός από το έργο του «Φάουστ».
Το 1786 πήγε στη Ρώμη και εγκαταστάθηκε εκεί. Το σπίτι του έγινε κέντρο συνάντησης των συγγραφέων και καλλιτεχνών της εποχής εκείνης. Ο Γκαίτε πάντοτε έκφραζε την αγάπη του για τη Ρώμη, γι’ αυτό της άφησε την κατοικία του μετά το θάνατό του. Η Πόλη, σε ανταπόδωση, δημιούργησε στην οικία του μια μόνιμη έκθεση της ζωής και του έργου  του γερμανού ποιητή.Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα για το ρομαντισμό, διότι ο ποιητής άφησε ντοκουμέντα, σχέδια, χειρόγραφα και άλλα.

Επίσκεψη στο  Macro.
Η Ρώμη, αν και είναι μια πόλη γεμάτη μνημεία και μουσεία, δεν έχει στραμμένο το βλέμμα της μόνο στο παρελθόν, το έχει και στο Μέλλον.  Το Μάκρο  είναι ένας από τους πιο καινοτόμους χώρους του 20ου αιώνα.
Το ίδιο το κτίριο (πρόκειται για το ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο της μπύρας Περονι)είναι ένα καινοτόμο  αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Στο εσωτερικό του έξι αίθουσες εκθέτουν συλλογές τέχνης της δεκαετίας του  ’60, pop-art, καθώς και νέες τάσεις.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η μόνιμη έκθεση των έργων του Grupo Formula 1 που σχηματίστηκε από τους Perilli, Accardi και Dorazio.

Μουσείο του Βατικανού.
Πρόκειται για ένα σύνολο μουσείων που περιέχουν μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Τα έργα συλλέχθηκαν από τους Πάπες στη διάρκεια των αιώνων.
Η βάση για τη δημιουργία των Μουσείων τοποθετείται σε ένα τυχαίο γεγονός το 1506. Τότε ανακαλύφθηκε ένα άγαλμα του ιερέα Λαοκόοντα, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, προσπάθησε να πείσει τους Τρώες να μη δεχθούν το δώρο των ελλήνων, το Δούρειο Ίππο. Το άγαλμα αναπαριστά τους θεούς να τιμωρούν  το Λαοκόοντα, στραγγαλίζοντας με δύο φίδια τα παιδιά του. Ο Πάπας Ιούλιος Β ενδιαφέρθηκε για το άγαλμα και, αφού βεβαιώθηκεγια τη γνησιότητά του, διέταξε να εκτεθεί στο Βατικανό. Αργότερα ο Ιούλιος Β θα συγκεντρώσει και άλλα αρχαία αγάλματα, θέτοντας τις βάσεις για το Μουσείο του Βατικανού.
Από τα Μουσεία το αρχαιότερο είναι του Πίου- Κλεμέντιου με συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών,ακολουθούν τα δύο Μουσεία του Γρηγορίου ΙΣΤ, των οποίων τα εκθέματα έχουν σχέση με τον αιγυπτιακό και ετρουσκικό πολιτισμό και  το χριστιανικό Μουσείο με συλλογές από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού.
Από τα άλλα το σημαντικότερο είναι η Καπέλα Σιστίνα, με αναγεννησιακά έργα. Η Καπέλα Σιστίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα στο Βατικανό. Είναι ζωγραφισμένο με τοιχογραφίες καλλιτεχνών της Αναγέννησης και κυρίως του φημισμένου ζωγράφου Μιχαήλ  Αγγέλου