//ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

 Αντάμωμα στο Περτούλι Τρικάλων
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου διοργανώνεται το Πανελλήνιο Αντάμωμα στο Περτούλι Τρικάλων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο από το 1980 στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Μια εκδήλωση που η βαθμιαία επιτυχία της την κατέστησε πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.

Σαμαρίνα – Γρεβενά
Στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας μαζεύονται οι Βλάχοι σαμαρινιώτες από όλα τα μέρη του κόσμου, για να γιορτάσουν συνοδεία κλαρίνων την Παναγιά. Στις 14 και 15 Αυγούστου τα γλέντια γίνονται στην κεντρική πλατεία. Στις 16 Αυγούστου όλοι συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς, για να χορέψουν τον παραδοσιακό χορό τους, το «τσιάτσιο»

Γυφτόκαμπος – Ηπείρου: Το Αντάμωνα των Σαρακατσαναίων
Στο χωριό Σκαμνέλι , στο Γυφτόκαμπο, όπως λέγεται η περιοχή όπου έχει δημιουργηθεί η σαρακατσάνικη Στάνη από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, συναντούνται και γιορτάζουν κάθε καλοκαίρι οι Σαρακατσάνοι της Ηπείρου.
 

 

Προφήτης Ηλίας – Ταύγετος
Παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία, οι πλαγιές του Ταΰγετου από όλες τις πλευρές του ορίζοντα γεμίζουν φιγούρες. Δεν είναι όλοι ορειβάτες, είναι πανηγυριώτες που έρχονται για το πανηγύρι τα’ Αϊλιός στην κορυφή του βουνού.  Η διανυκτέρευση στα 2.407  μέτρα την παραμονή και ο εκκλησιασμός στην κορυφή του Ταΰγετου ανήμερα τη γιορτή είναι μια εξαίρεση εμπειρία.

Όλυμπος – Κάρπαθος- Πανηγύρι 15Αυγουστο στην Όλυμπο της Καρπάθου
Το πρωί οι γυναίκες όλων των ηλικιών βάζουν τις παραδοσιακές φορεσιές τους για να πάνε στην εκκλησία και μετά τη λειτουργία όλοι γεύονται άρτο και καρπούζι. Το βράδυ αρχίζει το γλέντι, με λαούτα, λύρες και τσαμπούνες, και συνεχίζεται και την επομένη.

Τζουμέρκα: Το Πανηγύρι του Πατροκοσμά 24/8
Στο ξωκλήσι του πάτερ Κοσμά, στους πρόποδες των Τζουμέρκων, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι ανήμερα της γιορτής του αγίου και το βράδυ συνεχίζεται στην πλατεία του χωριού Κυψέλη, όπου όλοι συμμετέχουν στο χορό  «καγκελάρι», μια παράδοση με ρίζες στην τουρκοκρατία.

Το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα
Το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα περιλαμβάνει  ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Κλειτορία και τα Καλάβρυτα.
Περισσότερα από 10.000 άτομα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν  χορευτικοί πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα.

Στον Έβρο, το Αντάμωμα (Γκουρμπάνι) του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο του Αυγούστου που είναι πιο κοντά στις 24 του μήνα, γιορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Πατροκοσμά- Διδάχου κ.τ.λ.), στον Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό του Συλλόγου, στην περιοχή Λεπτοκαρυά Αισύμης.

Αντάμωμα των Ρουμελιωτών στη θέση Πρατά – Λάκος.  (Αντάμωμα Ορεινής Φωκίδας )
Σε ένα δασωμένο από έλατα πλάτωμα, λίγα χιλιόμετρα μετά την Πενταγιού, στον δρόμο προς Αρτοτίνα, βρίσκεται μία πανέμορφη τοποθεσία με το περίεργο όνομα Πρατά Λάκκος. Για τους κατοίκους και τους παραθεριστές της περιοχής, ο χώρος αυτός ταυτίζεται πλέον συνειρμικά με την Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας. Αιτία είναι ότι κάθε καλοκαίρι, το πρώτο Σάββατο μετά της Παναγίας  διοργανώνεται στο χώρο αυτόν το ετήσιο αντάμωμα των 18 χωριών της Ορεινής Δωρίδας.

Kontod