//Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα, κάθε καλοκαίρι κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι βραδιές αποκτούν έντονο άρωμα παράδοσης και μάλιστα οινικής.

Οι περιοχές με αμπελώνες διαδέχονται η μία την άλλη στη διοργάνωση γλεντιών, με κοινό παρανομαστή το άφθονο δωρεάν κρασί που προσφέρεται στους επισκέπτες. Κοινό στοιχεί , επίσης, είναι η παρουσία παραδοσιακών μουσικοχορευτικών συνόλων, η διοργάνωση λαϊκών βραδιών, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις λαϊκής τέχνης ή φωτογραφίας.

Στις περισσότερες από αυτές τις γιορτές η τοπική γαστρονομία κάνει αισθητή την παρουσία της.

Εμείς σας ενημερώνουμε για τις διάφορες γιορτές κρασιού στην Ελλάδα.

Η Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα
Η Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και μέχρι και σήμερα διοργανώνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο τις μέρες του δεκαπενταύγουστου παράλληλα με το πανηγύρι της εκκλησίας του χωριού (Κοίμηση της Θεοτόκου).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, σε ένα άνετο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο λίγο έξω από το χωριό και κατά τη διάρκεια της Γιορτής προσφέρονται δωρεάν μεγάλες ποσότητες εξαιρετικών κρασιών Μεσενικόλα.

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προσφέρονται ντόπια ψητά για τη μεγαλύτερη απόλαυση των επισκεπτών

Γιορτή Κρασιού Ρομπόλας στην Κεφαλλονιά
Η διοργάνωση της πρώτης Γιορτής Ρομπόλας το 1978 από τον Μέρμηγκα, είχε σαν σκοπό την προβολή της τοπικής ποικιλίας σταφυλιού ΡΟΜΠΟΛΑ και ήταν η ευκαιρία για να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα και η αξία της σαν ξεχωριστό τοπικό και πολιτιστικό προϊόν, σε μια περιοχή που δεν γινόταν καμία προβολή των αγροτικών προϊόντων. Από το 1978 έως και σήμερα η Γιορτή Ρομπόλας διοργανώνεται ανελλιπώς, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τοπικά εδέσματα (γίδα βραστή, ντόπια φέτα), άφθονο κρασί, να γνωρίσει τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς από τα συγκροτήματα του Μέρμηγκα και να διασκεδάσει με γνήσιο Κεφαλονίτικο γλέντι.

Γιορτή Κρασιού στην Αγχίαλο
Τον μήνα Αύγουστο, την τελευταία εβδομάδα και για τρεις εβδομάδες ξεκινά η λειτουργία της Γιορτής Κρασιού, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από όλη την Μακεδονία, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μπορείτε να ψυχαγωγηθείτε με το διαμορφωμένο πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, να δοκιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία κρασιών από οινοπαραγωγούς της περιοχής, να ενημερωθείτε για την ιστορική πορεία της Αγχιάλου μέσα στον χρόνο και τη σχέση της με το αμπέλι και το κρασί
Σήμερα, ο θεσμός της Γιορτής Κρασιού συνεχίζει να πραγματοποιείται στο ίδιο πανέμορφο τοπίο, πλαισιωμένο με πεύκα και κυπαρίσσια, σε έκταση 4000 τ.μ. στο κέντρο του χωριού.

Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα
Ο θεσμός της Γιορτής Κρασιού ξεκίνησε το 1959, προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής: «Αμπέλι – Σταφύλι – Κρασί».
Αυτή η τολμηρή προσπάθεια για την εποχή και τα μέσα που διέθεταν τότε οι Αμπελωνίτες, ξεκίνησε με την υποστήριξη της Δ/νσης Γεωργίας της Νομαρχίας Λάρισα.
Πραγματοποιείται σ’ έναν πανέμορφο φυσικό χώρο 40 στρεμμάτων, που είναι κατάφυτος, διαμορφωμένος με τεχνητές λίμνες και σιντριβάνια, με πλακόστρωτους διαδρόμους και δύο κατάλληλα διαμορφωμένες εξέδρες, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζονται πιο σύνθετα δρώμενα.

Η Γιορτή κρασιού Νεμέας
Ο Δήμος Νεμέας και η Ένωση Οινοπαραγωγών & Αμπελουργών Νεμέας οργανώνουν στη Νεμέα εκδηλώσεις για να γνωρίσετε τον αμπελώνα , τα οινοποιεία και τα κρασιά της περίφημης αυτής περιοχής απολαμβάνοντας την φύση και διασκεδάζοντας.
Ένα τριήμερο γευσιγνωσίας και οινικού τουρισμού μέσα στον αμπελώνα της Νεμέας. Από φέτος και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένο στα ξακουστά κρασιά της Νεμέας..
Θα δοκιμάσετε κρασιά , θα επισκεφθείτε τα οινοποιεία της περιοχής , θα γνωρίσετε τους οινοποιούς και θα σας ξεναγήσουμε στον αμπελώνα μας.
Θα μυηθείτε στα μυστικά του αμπελώνα της Νεμέας μέσα από τα αμπελοτόπια του. Κάθε μέρα το λεωφορείο των οινοπαραγωγών θα σας περιμένει για να σας ξεναγήσει μέσα από τις γραφικές διαδρομές του αμπελώνα.
Η βόλτα διαρκεί περίπου 1 ώρα και ο οινολόγος  θα σας εξηγήσει τα πάντα για τη Νεμέα , τα κρασιά της και την ιστορία της.
Η περιήγηση είναι δωρεάν.
Πληροφορίες:  27463 60132 & 27463 60118 (Δήμος Νεμέας)

Γιορτή Κρασιού Αλεξανδρούπολης
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Τ.Ι.Ε.Δ.Α. (Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης) σε συνεργασία με την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. (Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου) αναβιώνουν τη Γιορτή Κρασιού Αλεξανδρούπολης.
Η αναβίωση της γνωστής από το παρελθόν εκδήλωσης θα διαρκέσει 7 μέρες, από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 04 Αυγούστου 2013 στον χώρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής ( δίπλα στον Ε.Ο.Τ.) στην Αλεξανδρούπολη σε έναν χώρο πρασίνου έκτασης 5.000 τ.μ. κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες των 7 ημερών.
Στον χώρο υπάρχει πίστα για τα χορευτικά συγκροτήματα και τις ορχήστρες τους.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί συμμετέχουν ενεργά 25 πολιτιστικοί σύλλογοι της Ε.ΠΟ.Φ.Ε., πάνω από 400 χορευτές και χορεύτριες, που θα παρουσιάσουν χορευτικές παραστάσεις παραδοσιακών συγκροτημάτων με θεματικές μουσικές βραδιές.

Η Γιορτή θα ξεκινήσει με εναρκτήρια πομπή, από τον  Φάρο Αλεξανδρούπολης  και θα καταλήξει στο χώρο της Γιορτής (ΕΟΤ), για την επίσημη έναρξη. Μπροστά θα πηγαίνουν το άρμα με τον Διόνυσο και θα ακολουθούν κλόουν , ξυλοπόδαροι καθώς και τοπικοί Σύλλογοι.
Πληροφορίες: Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης ΤΙΕΔΑ Α.Ε.
Κάμπινγκ – Κατασκηνώσεις
Λεωφόρος Μάκρης Αλεξανδρούπολη, Τ.Κ. 68100
Δήμος Αλεξανδρούπολης, Νομός Έβρου
Τηλ.: 25510 28735 ,25510 26055

Γιορτή Κρασιού στις Δαφνές
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου πραγματοποιείται και φέτος η Γιορτή Κρασιού στις Δαφνές Ηρακλείου.
Πρόκειται για μια διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνών η οποία συμπληρώνει 37 χρόνια συνεχούς παρουσίας (1976-2013). Στόχος είναι η προβολή – στήριξη ενός από τα κύρια αγροτικά προϊόντα του τόπου μας, του κρασιού αλλά και η καλλιέργεια ευνοϊκής καταναλωτικής συνείδησης, η προβολή της κρητικής διατροφής και η διαφύλαξη της παράδοσης μας.

Γιορτή Κρασιού στην Ικαρία
στο Φλες στις αρχές του Αυγούστου πραγματοποιείται η  Γιορτή Κρασιού. Ο τοπικός σύλλογος  στήνει  ένα μικρό εκθετήριο αλλά και ένα πανηγύρι για να πλαισιώσει την προβολή της ντόπιας παραγωγής οίνου. Όσοι επισκεφτούν  τον χώρο, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ικαριώτικο κρασί (μέσα από ένα καλόγουστο κρατήρα που έφτιαξε ο σύλλογος) αλλά και ντόπιες νοστιμιές.

 Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού
Οι Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού άρχισαν να διοργανώνονται από το 1995, ως συνέχεια του Φεστιβάλ Σαμιώτικου Κρασιού, που γινόταν παλιότερα υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. Το 1995 ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο στον Δήμο, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και άλλων εκδηλώσεων.

Από το 1999 οι Γιορτές επεκτάθηκαν και στα Δημοτικά Διαμερίσματα που περιέλαβε ο νέος Δήμος Βαθέος και διοργανώνεται μία εορταστική βραδιά σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.

Και το κρασί έχει τον Άγιο του.
Μπορεί η Σαντορίνη να μην κάνει ξεχωριστεί γιορτή για το κρασί  επειδή το εντάσσει στην γιορτή των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, αλλά έχει τον άγιο του!

Όσιος Αβέρκιος, ο προστάτης των κρασιών της Σαντορίνης
Στις 22 Οκτωβρίου η εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Οσίου Αβερκίου. Στη Σαντορίνη θεωρείται προστάτης  άγιος του κρασιού, καθώς η εορτή του συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα των βαρελιών, και κάθε χρόνο,  οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο Εμπορείο.

Ο Όσιος Αβέρκιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα. Διετέλεσε επίσκοπος Ιεραπόλεως στην Φρυγία (μεγάλη περιοχή της σημερινής βορειοκεντρικής Τουρκίας). Ονομάστηκε ισαπόστολος, διότι περιόδευσε και κήρυξε όπως και οι κορυφαίοι Απόστολοι του Χριστού. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 72 χρονών.

Στο βιβλίο του Μάρκου Αβέρκιου Ρούσσου: Σαντορίνη – Ήθη Έθιμα και Παραδόσεις»
” […] Στις 22 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Αβερκίου, τα αφεντικά πήγαιναν στις κάναβες και σταύρωναν με βασιλικό που έπαιρναν από την εκκλησία, τα βουτσά και τις άφουρες και ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου, άνοιγαν τη σφήνα και δοκίμαζαν τα νέα κρασιά. Κατόπιν έστρωναν τραπέζι με κάθε λογής μεζέδες και ιδιαιτέρως ορτύκια και με τις παρέες των έτρωγαν, χόρευαν, και τραγουδούσαν όλη την ημέρα με λύρες και βιολιά και τσαμπούνες. Ήταν μια μέρα γεμάτη κέφι, πιοτό και τραγούδι. Όλοι ΕΠΡΕΠΕ να γλεντύσουν, να μεθύσουν με τα νέα κρασιά, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να ξεχάσουν τους καημούς και τα βάσανα για να ξαναρχίσουν πάλι τη δουλειά στο αμπέλι, το κλάδεμα το τύλιγμα το λάκισμα και το θειάφισμα μέχρι να ρθει πάλι η νέα βεντέμα….. η μεγάλη αυτή γιορτή της Σαντορίνης”

Kontod