//ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τα φημισμένα πανηγύρια του δεκαπενταύγουστου στις Κυκλάδες είναι η ευκαιρία να γλεντήσετε όπως μόνο οι κάτοικοι των Κυκλάδων ξέρουν.

Στην Αμοργό, Λαγκάδα
Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού. Και επειδή το γλέντι είναι μεταδοτικό, επεκτείνεται επίσης στα Θολάρια και τον Ποταμό. Μετά τον εσπερινό, στην εκκλησία της Παναγιάς της Επαναχωριανής σερβίρεται το φαγητό. Το περίφημο αμοργιανό πατάτο (κατσικάκι με πατάτες) και το ξιδάτο (σούπα) συνοδεύονται από άφθονο ρακόμελο, που απογειώνει το κέφι μέχρι το πρωί.

Στην Ανδρο, η Παναγιά η Θαλασσινή, ένα εκκλησάκι πάνω στον βράχο, μέσα στη θάλασσα. Εδώ το έθιμο στο πανηγύρι είναι να παίζουν τα βιολιά ως την ανατολή του ηλίου και να προσφέρονται η παραδοσιακή ανδριώτικη ομελέτα «φρουτάλια» και το ποτό σουμάδα.

Στη Δονούσα, στο γλέντι προσφέρεται το «πατατάτο», κρέας κοκκινιστό με πατάτες.

Στην Ηρακλειά, τα έξοδα για το κρέας με πιλάφι και το κρασί αναλαμβάνει ο «πανηγυράς».

Στην Ίο, η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα, όπου στήνεται μεγάλο πανηγύρι.

Στην Κέα, το μοναστήρι της Παναγιάς της Καστριανής, δίπλα στον Οτζιά, το προσκύνημα των απανταχού Τζιωτών. Είναι χτισμένο σε απότομο θαλασσοδαρμένο βράχο μέσα σε ένα τοπίο επιβλητικό λόγω της αγριότητάς του.

Στην Κίμωλο, η Παναγία η Οδηγήτρια.
Στα Κουφονήσια, η λειτουργία γίνεται στο Κάτω Κουφονήσι, στο μικρό εκκλησάκι του μόλου, και το γλέντι στο Πάνω Κουφονήσι.

Στην Κύθνο, το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, στη Χώρα. Στο πανηγύρι προσφέρονται ντομάτες γεμιστές, κρέας ψητό και γίνεται τρικούβερτο γλέντι. Ακόμη μεγαλύτερο πανηγύρι όμως γίνεται στην Παναγιά την Κανάλα, την προστάτιδα των Κυθνίων.

Στη Μύκονο, η Πανάρχα, η περίφημη Παραπορτιανή, το θαύμα της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Μια άλλη Παναγία, η Τουρλιανή, γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Στη Νάξο, η Παναγιά Απεραθίτισσα και το παλαιό μοναστήρι στην Αγιά.

Στην Πάρο, η Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, έχει ήδη συμπληρώσει 17 αιώνες ζωής.
Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της  Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά. Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο

Στη Σαντορίνη, η Παναγιά Επισκοπή ή Παναγιά της Γωνιάς χτίστηκε τον 11ο αιώνα.

Στη Σέριφο, στο χωριό Παναγιά η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, η οποία χτίστηκε ανάμεσα στο 950 και στο 1000 μ. Χ. Το πανηγύρι διαρκεί τρεις ημέρες.

Στη Σίφνο, το μοναστήρι με το περίεργο όνομα Παναγιά «Τόσο Νερό», όπου γίνεται γνήσιο νησιώτικο πανηγύρι. Καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου μια ορισμένη οικογένεια, οι «πανηγυράδες», κρατούν την εικόνα του αγίου σπίτι τους και κατά το πανηγύρι χρηματοδοτούν τα έξοδα της εορτής και του πανηγυριού. Στη συνέχεια γίνεται η λιτανεία της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του νησιού και μετά μερικοί πανηγυράδες παραθέτουν γεύμα για τον κόσμο που παρακολουθεί τη λιτανεία. Κατά την εορτή αυτή προσφέρεται ρεβυθάδα που συνοδεύεται με κρέας και κρασί. Το φαγητό ακολουθείται με γλέντι με ντόπια παραδοσιακή μουσική

Στη Σύρο, του Αγίου Μάμα – Γαλησσάς (ορθόδοξο)
Ο Γαλησσάς είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Σύρου. Είναι χτισμένος γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι με ολόχρυση αμμουδιά στο κέντρο του, έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την Ερμούπολη , στα δυτική πλευρά του νησιού

Στη Σχοινούσα, η Παναγιά η Ακαθή. Το γλέντι αρχίζει την παραμονή και κρατάει δύο ημέρες. Σε κοινό τραπέζι προσφέρεται μοσχάρι κοκκινιστό.

Στην Τήνο
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους. Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου.

Στη Φολέγανδρο, η εκκλησία της Κοιμήσεως, το έμβλημα του νησιού, όπου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι και στήνεται κοινό τραπέζι για όλους τους πανηγυριώτες.