//ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Parque Natural Regional Dell’ Appia Antica.

Ο πνεύμονας της Ρώμης.

H  Αππία οδός υπήρξε ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε, για να συνδέσει την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, τη Ρώμη, με άλλες κατακτημένες πόλεις .  Τον 4ο αιώνα π.χ. ο τιμητής Κλαύδιος Άππιος κατασκεύασε το πρώτο τμήμα της οδού (από όπου προέρχεται και το όνομά της).
Όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι νέοι νόμοι απαγόρευσαν τους ενταφιασμούς μέσα στην πόλη. Γι’ αυτό άρχισαν να χτίζονται  Μαυσωλεία  στις άκρες αυτού του δρόμου.
Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο Πάρκο ερείπια και μαρτυρίες από αυτά.  Εξαιτίας της μεγάλης  έκτασης του Πάρκου  και της πλούσιας βλάστησής του θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη πράσινη περιοχή της Ευρώπης. Η καλύτερη μέρα για να το επισκεφθείτε είναι η Κυριακή, γιατί ο δρόμος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πεζούς.

Villa Adriana

Η  Villa Adriana κατασκευάστηκε  to 2ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Ο Αδριανός, κουρασμένος από το παλάτι του στη Ρώμη, αποφάσισε να κτίσει μια έπαυλη. Ήταν παράδοση άλλωστε οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες να οικοδομούν επαύλεις, για να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα.
Πρόκειται για μια απέραντη έκταση με λιμνούλες, λουτρά, συντριβάνια και περισσότερα από 30 κτίρια με διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, κυρίως  ελληνικούς και αιγυπτιακούς. Μπορεί κανείς να δει αντίγραφα ελληνικών  αγαλμάτων και κορινθιακούς κίονες δίπλα σε αγάλματα αιγυπτιακών θεών.
Όταν η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία βρισκόταν στο στάδιο της κατάρρευσης, η έπαυλη έπαψε να χρησιμοποιείται, λεηλατήθηκαν αγάλματα και μάρμαρα και σταδιακά επήλθε η ερήμωση.
Περπατώντας ανάμεσα στα κτίρια ξεχωρίζουν το Ναυτικό Θέατρο, μια λιμνούλα και ένα τεχνητό σπήλαιο που ονομάζονται Κάνωπος και Σεραπείο αντίστοιχα, τα μικρά και τα μεγάλα Λουτρά και τα υπολείμματα της Ποικίλης Στοάς με την τεχνητή λίμνη.

Villa Borghese.

Η Βίλλα Μποργκέζε είναι ένα πάρκο στην καρδιά της Ρώμης, με λίμνη, σιντριβάνια, αγάλματα και διάφορα Μουσεία.
Το 16ο αιώνα στην περιοχή αυτή υπήρχαν αμπελώνες. Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Καρδινάλιος Μποργκέζε μετέτρεψε τα αμπέλια αυτά σε Πάρκο. Υπήρξε επίσης και ο Μαικήνας πολλών καλλιτεχνών της εποχής. Στο Πάρκο  αργότερα, τον 18ο αιώνα, χτίστηκε μια Βίλλα, δημιουργήθηκε στο κέντρο  του Πάρκου μια τεχνητή λίμνη και στο νησάκι της λίμνης χτίστηκε ένας μικρός ιωνικός ναός , αφιερωμένος στον Ασκληπιό.
Το 1903 το κράτος αγόρασε από την οικογένεια Μποργκέζε το Πάρκο και το έκανε προσβάσιμο στο κοινό.
Από τα Μουσεία που βρίσκονται στο Πάρκο το πιο γνωστό είναι το Museo e Galerria Borghese. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα των Κανόβα, Μπερνίνι, Καραβάτζιο, Ρούμπενς  Ραφαήλ και άλλων. Υπάρχουν επίσης στο χώρο του Πάρκου το Εθνικό Μουσείο Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Ζωολογίας, Ζωολογικός Κήπος κ.α